Ohjeet - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.

Esittely

Mikä on Älypää?

Älypää on Suomen suurin tietovisa! Älypää tarjoaa järkevää ja asiallista viihdettä, sillä Älypäätä pelaamalla yhdistät huvin ja hyödyn. Älypään monipuoliset tieto- ja älypelit sopivat kaikenikäisille.

Älypään kehittämisestä, ylläpidosta ja myynnistä vastaa Sanoma News Oy. Sivusto on näkyvyysyhteistyössä Helsingin Sanomien kanssa.

Mitä tarkoittavat Älypään tähdet?

Älypäähän liittyneiden pelaajien kesken jaetaan tähtiä yhdestä viiteen kappaletta. Tähdet kertovat pelaajan menestyksestä ja aktiivisuudesta visoissa sekä peleissä. Mitä suurempi määrä pelaajalla on tähtiä sitä paremmin hän on menestynyt. Tietyn tähtimäärän voi saavuttaa vain tietty määrä pelaajia. Esimerkiksi viisi tähteä voi saada vain 15 pelaajaa samanaikaisesti.

Tähdet päivittyvät joka päivä. Päivityksen yhteydessä kaikki pelaajat järjestetään paremmuusjärjestykseen pisteiden avulla. Pisteet koostuvat pelituloksista, -määristä sekä pelaajakortista. Näistä merkittävin on pelitulokset.

Pelituloksista jokaisen pelin parhaita pisteitä ja pistekeskiarvoa verrataan kaikkien pelaajien keskiarvoon tietyiltä ajanjaksoilta. Mitä parempi pelaajan keskiarvo on verrattuna kaikkien pelaajien keskiarvoon sitä enemmän pisteitä hän saa. Pisteitä jaetaan enemmän viime aikaisten tulosten perusteella.

Pelimääristä saa pisteitä aina tietyn määrän yhtä pelikertaa kohden. Pelimääräpisteitä ei voi kuitenkaan saada rajattomasti.

Pelaajakortin pisteet koostuvat kortin sisällöstä. Mitä enemmän asioita löytyy sitä paremmin pisteitä siitä saa. Pisteitä antavia asioita ovat mm kuvaus, oma kuva sekä vieraskirjan pitäminen.

Mitä tarkoittavat Älypään lamput?

Lamput kertovat Älypään pelaajien arvion yhteisövisoista, blogeista jne. yhdestä viiteen. Viisi lamppua on paras arvosana.

Mitä eroa on visoilla, peleillä, yhteisövisoilla ja nettipeleillä?

Älypäästä löytyy monenlaisia pelejä ja visoja.

Visat ja Pelit ovat Älypään omaa tuotantoa. Visat ovat perinteisiä tietovisoja eri aiheista, kun taas pelit ovat erilaisia logiikkapelejä, sanaristikoita ja kuvapelejä. Suosittuja visoja ovat mm Juniori, Klassikko, Urheilu ja historia kun taas suosituimpiin peleihin kuuluu Mahjong, Sudoku, koodinmurto ja palapeli.

Yhteisövisat ovat Älypääkäyttäjien omia visoja. Visat voivat olla joko julkisia, jolloin kaikki muutkin saavat pelata niitä, tai yksityisiä vain tietylle henkilöille tarkoitettuja. Yhteisövisat kuuluvat aina johonkin yhteisöön ja liittyvät samaan aiheeseen.

Nettipelit ovat Älypään käyttäjien ehdottamia kolmannen osapuolen tekemiä pelejä kuten Bubble shooter, Bloxorz, jne. Mikäli haluat ehdottaa Älypäähän uutta nettipeliä, voit tehdä sen palautelomakkeen kautta.

Sivun alkuun

Peliohjeet

Miksi Juniori/Seniori on liian vaikea/helppo?

Kannattaa huomioida, että Juniori tai Seniori ei kerro mitään pelin vaikeudesta vaan kohderyhmästä, jolle pelin kysymykset on suunnattu. Samoin on eri aihealueilta olevien pelien laita. Jollekin esimerkiksi urheilupelin kysymykset saattavat olla lastenleikkiä, kun taas toinen menestyy paremmin vaikkapa luonto- tai lemmikkivisassa.

Miksi vastaus oli väärä, vaikka vastasin vihjeen mukaan?

Mielestämme vihjeissä ei olisi järkeä, jos niihin voisi aina luottaa. Useimmiten vihjeet kuitenkin ovat oikeassa ja yleensä niistä saa vähintäänkin hyvän vinkin. Suosittelemme käyttämään tavallista maalaisjärkeä vihjeiden tulkitsemisessa.

Miksi minulle tulee usein samoja kysymyksiä?

Kysymykset näytetään satunnaisesti, mutta joskus sama kysymys vain sattuu tulemaan pian uudestaan.

Miksi pelin pitää aina päättyä väärään vastaukseen?

Juuri se tekee Älypäästä haasteellisen. Jokainen vastaus kannattaa miettiä huolella ja pohtia, kannattaako käyttää skippiä siinä toivossa, että seuraava kysymys olisi helpompi, vai olisiko syytä ottaa vihje tai poistaa kaksi väärää vaihtoehtoa, ja jos nuo oljenkorret on jo käytetty, kannattaako ottaa riski ja arvata vai olisiko viisainta jäädä tähän?

Kysymyksessä tai vastauksissa on virhe!

Osa pelin kysymyksistä on tarkoituksella tehty harhaanjohtaviksi. Kannattaa siis miettiä vastausvaihtoehtoja vielä toisenkin kerran ja tarkistaa myös kirjoitusasu. Ehkä totuus vaan on tarua ihmeellisempää.
Jos kuitenkin olet varma asiasta, lähetäthän asiasta palautetta ylläpidolle. Korjaamme kaikki havaitut/ilmoitetut virheet mahdollisimman pian.

Miten ehdotan omaa kysymystä?

Otamme mielellämme vastaan kaikenlaisia uusia kysymyksiä eri tietovisoihimme.
Liian ajankohtaisia (nopeasti vanhenevia) kysymyksiä emme voi lisätä peliin. Saamme usein kysymysehdotuksia esim. Harry Potterista ja vastaavista kulloinkin pinnalla olevista asioista. Paremmat mahdollisuudet on todella omaperäisellä kysymyksellä!

Miksei kysymykseni ole päässyt peliin?

Ylläpidon tarkistaessa jokainen kysymys erikseen, menee uusien kysymysten lisäämisessä yleensä muutama päivä.
Emme ikävä kyllä lisää läheskään kaikkia ehdotettuja kysymyksiä, koska ne eivät sovellu peliin tai emme saa varmistettua kysymyksen oikeellisuutta. Siksi kannattaakin miettiä kysymyksen sopivuus jo ennen lähettämistä ja ilmoittaa käytetty lähde mahdollisimman tarkasti!
Pelissä on jo kymmeniä tuhansia kysymyksiä, joten oma kysymys ei välttämättä tule vastaan ihan heti.

Miten pääseen top-listalle?

Melkein jokaisellä Älypään visalla ja pelillä on oma Top-listansa, johon parhaat suorituksen tehneet pelaajat pääsevät.

Sivun alkuun

Yhteisöt

Mikä ihmeen yhteisö?

Älypäässä voi perustaa yhteisön jonkin aiheen ympäriltä. Yhteisö voi olla yksityinen tai julkinen, jolloin sinne voi kutsua muita Älypään käyttäjiä. Älypäässä on tällä hetkellä tuhansia yhteisöjä, joiden aiheet vaihtelevat aina tv-sarjoista maantietoon.

Kaikki hyvällä maulla luodut yhteisöt ovat tervetulleita!

Miten yhteisö perustetaan?

Yhteisön perustaminen on helppoa ja yksinkertaista! Perustamisen aloitat menemällä Älypään Yhteisövisat-osioon ja syöttämällä yhteisösi nimen "Luo uusi yhteisövisa" -kenttään ja klikkaamalla "Luo yhteisövisa" -painiketta.

Yhteisösi on täydellinen vasta kun siellä on visa, joten muistathan lisätä myös kysymyksiä yhteisöösi! Yhteisö on luomisen jälkeen avoinna kaikille Älypään käyttäjille.

Asiattomat ja hyvän maun vastaiset yhteisöt poistetaan Älypäästä.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miten saan oman yhteisövisan Älypäähän?

Älypään yhteisöihin on mahdollista luoda oma visa tai tuoda nettipeli (katso alla). Jos yhteisöön on jo lisätty nettipeli siihen ei voi luoda yhteisövisaa.

Aloitat luomalla oman yhteisön (tarkistathan ensin ettei samasta aiheesta ole jo visaa), sen jälkeen voit luoda kysymyksiä yhteisöösi "kysymykset" sivun kautta. Kun olet luonut tarpeeksi kysymyksiä (yhden enemmän kuin visan asetettu pituus) voit asettaa visan kaikkien pelattavaksi yhteisön Asetukset -sivulta täppäämällä "Peli kaikkien pelattavissa" kohdan. Yhteisövisan luomiseen et tarvitse EMBED-koodia.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miten lisään nettipelin Älypäähän?

Voit halutessasi suositella yhteisöösi tai Älypäähän lisättäväksi jonkun kolmannen osapuolen tekemää peliä, kuten Bubble shooter, Bloxorz jne.

Lähetä pelin linkki ylläpitoon sekä tieto siitä mihin yhteisöön pelin on tarkoitus tulla. Älypään ylläpito lisää pelin mahdollisimman nopeasti. Mikäli pelin yhteydessä tarjotaan EMBED-koodia, voit lähettää myös tämän Älypään ylläpidolle. Huomaathan että yhteisöön, jossa on jo visa, ei voida lisätä nettipeliä.

Nettipelejä voit ehdottaa Älypäähän palautelomakkeen kautta.

Sivun alkuun

Ongelmatilanteet

Mitä Älypää vaatii toimiakseen?

Teknisesti Älypää vaatii hieman enemmän kuin tavallinen www-sivu. Mitään tehokonetta ei kuitenkaan tarvita - pelin pitäisi toimia mainiosti vähänkin nykyaikaisella tietokoneella.

Selaimista Internet Explorerin (versio 5.0 ja uudemmat), Mozillan/Firefoxin (versio 1.0 ja uudemmat) ja Operan (versio 6.0 ja uudemmat) kanssa peli toimii yleensä ongelmitta.

Tärkeintä on, että selaimessa on Adobe Flash Player -laajennus ja JavaScript-tuki. Lisäksi ActiveX-laajennusten suoritus tulee Internet Explorerissa hyväksyä sillä muuten Flash Player ei käynnisty.

Miksi pelit eivät toimi?

Ensimmäiseksi kannattaa päivittää selaimesi Adobe Flash Player:

Hae Adobe Flash Player

Valitse sivulta Download Now ja vastaa Kyllä/Yes avautuvaan ikkunaan.

Myös selaimen päivittäminen auttaa:

Joissain tapauksissa Flash Player -laajennus on rikkoutunut, jolloin se on pitänyt ladata edellisen kuvakkeen kautta uudelleen.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miksi en pääse top-listalle?

Usein nimi on päivittynyt listalle, mutta selain ei vain päivitä sivua. Uudelleenlataus / reload (F5) selaimesta voi auttaa.

Joskus internet-palveluntarjoajan käyttämä proxy eli välimuisti aiheuttaa toplistaongelmia. Välityspalvelimen käytön voi estää joko kokonaan tai vain Älypään osalta. Internet Explorer -selaimessa tämä tapahtuu poistamalla rastin kohdasta Työkalut -> Internet-asetukset -> Yhteydet -> Lähiverkon asetukset -> Muodosta yhteys välityspalvelimen kautta (Tools -> Internet Options -> Connections -> LAN Settings -> Use a proxy server).

Miksi kirjautuminen ei onnistu?

Unohtuneen salasanan voit tilata sähköpostiisi tästä. Jos kirjautuminen onnistuu mutta et pysy kirjautuneena, tulee sinun sallia evästeet (cookies) selaimestasi.

Sivun alkuun

TV-visat

Älypää-TV

Älypää-TV tietokilpailuun voi osallistua sen lähetysaikoina Nelonen ja Liv-televisiokanavilla. Lähetyksessä televisioruudulla näkyvät kysymys ja vastausvaihtoehdot A, B, C ja D. Kysymyksiin vastataan lähettämällä vastausvaihtoehto tekstiviestillä numeroon 17125. Esimerkki: lähetä viesti "C" numeroon 17125.

Oikeasta vastauksesta saa 1-4 pistettä kysymyksen tasosta riippuen. Kysymyksen taso/pisteet ilmoitetaan kysymyksen yhteydessä. Jokainen kierros sisältää kolme kysymystä samasta aihealueesta. Vastaamalla kaikkiin kierroksen kysymyksiin oikein, saa viisi lisäpistettä.

Nimimerkki rekisteröidään lähettämällä tekstiviesti N Nimesi numeroon 17125. Esimerkki: lähetä viesti "N Pekka" numeroon 17125.

Kilpailu sisältää myös Bonus-kierroksen, jolloin kysymyksiin vastataan lisäämällä vastausvaihtoehdon eteen BONUS-sana (BONUS A, BONUS B, BONUS C tai BONUS D). Kun Bonus-kierros alkaa, televisioruudulla näkyy siitä ilmoitus. Vastaamalla ensimmäiseen Bonus-kysymykseen oikein, saat matkapuhelimeesi lisää kysymyksiä. Jokainen oikea vastaus Bonus-kysymykseen kaksinkertaistaa saamasi pisteet: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256. Esimerkki: Jos vastaat Bonus-kierroksella neljään kysymykseen oikein saat 2+4+8+16=30 pistettä.

Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja palkinnot postitetaan heidän ilmoittamaansa osoitteeseen. Palkintoja voi voittaa vain yhden kerran kuukauden (30 päivää) sisällä. Tietokilpailuun ei voi osallistua prepaid -liittymillä.

Alle 18-vuotiaan osallistuminen kilpailuun on kielletty ilman huoltajan lupaa. Kilpailuun lähetettyjen tekstiviestien hinta on 0,95€/viesti.

Älypää-kuvavisa

Älypää-kuvavisaan voi osallistua sen lähetysaikoina JIM-televisiokanavalla. Lähetyksessä televisioruudulla näkyy kysymys ja siihen liittyvä kuva sekä vastausvaihtoehdot, jotka ovat 1, 2, 3 ja 4.

Esimerkki: Ruudulla näkyy kysymys "Kuinka vanha Big Ben on?", valokuva Big Ben kellotornista ja seuraavat vastausvaihtoehdot:

 1. 1 170 vuotta
 2. 2 50 vuotta
 3. 3 150 vuotta
 4. 4 200 vuotta

Jos haluat vastata edelliseen kysymykseen vastausvaihtoehdon 200 vuotta, tulisi sinun lähettää tekstiviesti "4" numeroon 17125.

Oikeasta vastauksesta saa 1-4 pistettä kysymyksen tasosta riippuen. Kysymyksen taso/pisteet ilmoitetaan kysymyksen yhteydessä.

Nimimerkki rekisteröidään lähettämällä tekstiviesti NIMI omanimesi numeroon 17125. Esimerkki: lähetä viesti "NIMI Minna" numeroon 17125.

Alle 18-vuotiaan osallistuminen kilpailuun on kielletty ilman huoltajan lupaa. Kilpailuun lähetettyjen tekstiviestien hinta on 0,95€/viesti.

Sivun alkuun

Älypää tiedottaa

 • Uusia kysymyksiä Nuorisomusiikissa

  18.12.2014

  Olemme viime aikoina tehneet päivitystä Nuorisomusiikki visaamme. Olemme päivittäneet vanhoja sekä tehneet 200kpl uusia kysymyksiä. Käy kokeilemassa!

 • Joulukalenteri on auennut!

  1.12.2014

  Joulukuu on alkanut ja myös Älypää Joulukalenterin ensimmäinen luukku on auennut. Tänäkin vuonna Joulukalenteristamme löydät päivittäin vaihtuvan hauskan tietovisan. Yhdistämällä Facebook -tunnuksesi Joulukalenteriin voit saada nimesi päivän visan TOP-listalle!

  Joulukalenteriin pääset tästä.

 • Vieläkö muistat lasten laulut?

  22.10.2014

  Muistatko mikä on Poppaloora tai kuka asuikaan korpi kuusen kannon alla? Olemme tänään julkaisseet uuden Lasten musiikki tietovisan! Käy kokeilemassa vieläkö muistat miten laulut menevät tai miten lapsesi tuntee laulut.

Lue lisää tiedotteita

Älypää tiedottaa:
 • Pelikone Älypää ratkaisut yrityksille