Blogi aloitettu: 29.10.2007
Blogimerkintöjä: 2 kpl
 • Ääh....1.1.2008 klo 02:45

  3 viikkoa sitten kyrvähti koneesta ActiveX-ohjelma, jota ilman esim. Älypään pelejä ei voi pelata. Kone on muutenkin niin hidas ja p***a, että tekisi mieli heittää koko roska seinään. 

  Mission: Uusi kone
 • Ampuhaukka29.10.2007 klo 16:59

  Wikipedia:


  Ampuhaukka (Falco columbarius) on jalohaukkoihin kuuluva pieni petolintu.

  Vanhin suomalainen rengastettu ampuhaukka on ollut 10 vuotta 7 kuukautta 20 päivää vanha. Euroopan vanhin on ollut brittiläinen 12 vuoden 8 kuukauden ikäinen yksilö.

  Levinneisyys

  Ampuhaukka pesii koko maassa, ja se on yleisin Pohjois-Suomessa. Laji muuttaa talvehtimaan Länsi- ja Etelä-Eurooppaan. Levinneisyysalue käsittää Euroopan ja Aasian pohjoisosat. Euroopan pesimäkanta on 11 500–18 500 paria, joista Britteinsaarilla 1400, Suomessa 2300, Ruotsissa 3000–5000 ja Virossa 50–100 paria.

  Elinympäristö

  Pohjoisessa laji elää karuilla ja paljailla tunturialueilla. Etelä-ja keskisuomen harva kanta pesii soilla ja mäntyvaltaisilla alueilla, usein myös järvien pienissä saarissa. Ampuhaukka saalistaa avomailla, kuten pelloilla, soilla ja hakkuuaukeilla. Se pesii vanhoihin linnunpesiin puihin, kalliojyrkänteille tai maahan.

  Ampuhaukka kuuluu Euroopan unionin lintudirektiivin I liitteen lintuihin, minkä vuoksi sen esiintymisalueen elinympäristöä pyritään suojelemaan.

  Lisääntyminen

  Jalohaukkojen tapaan ampuhaukkakaan ei itse rakenna pesää. Se ainoastaan raapii johonkin sopivaan alustaan sen verran kuoppaa, että munat pysyvät paikoillaan. Pesäpaikka voi olla toisten lintujen, kuten variksen, piekanan tai jopa kotkan vanha pesä. Varsinkin pohjoisessa pesä voi olla myös kalliojyrkänteellä, tai suuren suon keskelle turvemättääseen raavittu kuoppa. Ampuhaukka munii alkukesästä 3–5 punaruskeapilkullista munaa, ja hautomisaika on noin 30 vuorokautta. Kumpikin sukupuoli hautoo, mutta naaras pääasiassa. Sukukypsä 1-vuotiaana.

  Ravinto

  Ampuhaukka saalistaa pääasiassa lintuja, varpuslintuja rastaan kokoisiin asti ja pieniä kahlaajia. Sille kelpaavat myös pikkujyrsijät ja suuret hyönteiset kuten sudenkorennot.

  Pari kuvaa:
  http://edu.taivalkoski.fi/tk-koulut/lukio/linnusto/ampuhaukka.htm
  http://www.okulaari.net/dxgfalcol.html


Älypää tiedottaa

 • Mitä muistat 2010-luvusta?

  30.6.2021

  Cheek valloitti Olympiastadionin, Ruotsin prinsessa Madeleine sai tyttövauvan, Jokerit aloitti uransa KHL:ssä ja Sauli Niinistöstä tuli Suomen presidentti! Tämä kaikki ja paljon muuta tapahtui 2010-luvulla. Vuosikymmenet-visan uusimmassa osiossa voit kokeilla, mitä kaikkea muistat tästä hetki sitten eletystä vuosikymmenestä!

 • Onko sinulla futiskisojen faktat hallussa?

  11.6.2021

  Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään! Testaa tietosi Älypään Futiskisat-visassa, jota on tämän vuoden kisojen kunniaksi päivitetty isolla kasalla uusia kysymyksiä!

 • Vuosikymmenet-visa on edennyt 2000-luvulle

  24.5.2021

  2000-luku on täällä! Suomi voitti Euroviisut, kryptovaluutta bitcoin näki päivänvalon, popin kuningas Michael Jacksonin kuolema järkytti maailmaa ja Suomi sai ensimmäisen naispresidenttinsä. Vuosikymmenien uusin visa on nyt avattu, käy testaamassa tietosi 2000-luvusta

Lue lisää tiedotteita