Blogin nimi: Mummun mökiltä

Blogi aloitettu: 31.12.2010
Blogimerkintöjä: 1 kpl
 • Limanuljaska (Gomphidius glutinosus)21.7.2011 klo 08:44

  Ruotsiksi  limanuljska on Citronslemskivling. Joka kesä minua suututtaa tuo suomenkielinen käännös hyvästä maukkaasta sienestä. Yleensä kun puhun limanuljaskasta keskustelukummppanit saavat inhonväristyksiä ja "Hyi kamala" kommentti on tavallista. Siksi nykyisin sanonkin sitä sitruunajalaksi. Se on aika varhainen sieni ja odotellessa  parempia sieniä kelpuutan sen koriini.Sitä ei tarvitse esikäsitellä (ryöpätä) mutta sen limainen kalvo on nyljettävä,joten se on aika työlästä. Olen innokas sienestäjä ja yleensä aina löytyy joitakin sieniä mistä sopan keittää, munakkaan paistaa .. Punikkitatit, haperot, voitatit ilmestyvät samoihin aikoihin, joten helposti soppa-ainekset löytyy.

  Suurin osa ihmisistä ei tunne edes kymmentä sientä, siksipä vastaantulijat usein kysyy "Löytykö kanttarelleja?" Niiden lisäksi tunnetaan haaparouskut ja suppilovahverot, mieluummin nekin torilta ostettuna. Miten paljon herkullisempia ovatkaan metsästä itse kerätyt sienet, heti tuoreeltaan ruoaksi valmistetut, sipulin kera paistetut tai kuka mitenkin haluaa. Keltahaperoita voi syödä raakanakin.  

  Ukkosia ja sadekuuroja on ollut lähes joka päivä,joten odotan hyvää sienisatoa. Herkkutatti on yksi suosikkini, lampaankääpä ja tietysti rouskut, joista saa parhaan sienisalaatin  (mielestäni). Olen jo löytänyt orakkaita,kanttarelleja ja punikkitatteja mutta vain muutamia, joista keiton keitin ja pistinpä mausteeksi muutaman sinisen katajanmarjankin, niin kylläpä oli "metsänmakuinen" keitto. Sienionnea sienestäjille!                                                                     

  Takaisin blogimerkintöihin


Älypää tiedottaa

 • Tutustu suomalaiseen ruokaan ja voita 50€ lahjakortti valitsemaasi ruokakauppaan!

  9.8.2021

  Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2021. Tutustu suomalaiseen ruokaan Hyvää Suomesta -visassamme ja osallistu visan loputtua viikoittaiseen arvontaan. Voit voittaa 50 euron arvoisen lahjakortin haluamaasi ruokakauppaan. Kampanja on voimassa 5.9.2021 saakka.

  Visa on tehty yhteistyössä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa.

 • Mitä muistat 2010-luvusta?

  30.6.2021

  Cheek valloitti Olympiastadionin, Ruotsin prinsessa Madeleine sai tyttövauvan, Jokerit aloitti uransa KHL:ssä ja Sauli Niinistöstä tuli Suomen presidentti! Tämä kaikki ja paljon muuta tapahtui 2010-luvulla. Vuosikymmenet-visan uusimmassa osiossa voit kokeilla, mitä kaikkea muistat tästä hetki sitten eletystä vuosikymmenestä!

 • Onko sinulla futiskisojen faktat hallussa?

  11.6.2021

  Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään! Testaa tietosi Älypään Futiskisat-visassa, jota on tämän vuoden kisojen kunniaksi päivitetty isolla kasalla uusia kysymyksiä!

Lue lisää tiedotteita