Blogin nimi: Mummun mökiltä

Blogi aloitettu: 31.12.2010
Blogimerkintöjä: 1 kpl
 • Säilöntäsyksy.15.9.2014 klo 10:57

  Enpä ole koskaan säilönyt talven varalle niinkuin tänä syksynä. Erikoisin oli kun tein voikukukista kesällä mehua mutta se oli niin hyvää että käytin ne neljä pulloa hellejuomana ja harmittelin etten aiemmin sitä keksinyt vaan tuskailin voikukkien kanssa. Raparperia ja voikukkaa siinä oli ja mehu maistui hunajalle. Varmaan hunaja-allergikot ei voi sitä käyttää.

  Sitten kuivatin yrttejä ja nokkosia joista yhdistelemällä saa tehtyä maukkaita lettuja. Kasvatin valkosipulit ja tavalliset sipulit ne riittää melkein vuodeksi.      Erikoisin itse kasvatettu on chili jota kasvatin siemenistä keittiön ikkunalla, välillä vein sen ulos aurinkoon. Palkoja tuli noin 40 kpl ja vieläkin siinä on. Joten mun täytyi säilöä toissa syksynä kehittämälläni menetelmällä shililevitettä joka käy pizzan, tortillojen, suolakeksien, voileivän päälle, salaatinkastikkeeksi ym.. Siinä on pääraaka-aineena omena, paprika ja shili vähän suolaa ja etikkaa, sokeria siinä on myös koska tein omenat soseeksi ja sitten yhdistelin. Se säilyy hyvin ehkäpä vuosia kun tein sen niinkuin muutkin soseet vanhanaikaisin menetelmin: Uunissa kuumennetaan purkit ja kannet, tulikuuma sose pannaan kuumiin purkkeihin piripintaan asti ja se oikein paukahtaa vähän ajan päästä kun kannen kohouma vetäytyy ilmatiiviiksi. Tuolla menetelmällä voi säilöä mitä vaan varmaan kalaakin.          Tänä aamuna pulttasin puolukoita 3 litraa niinkuin ennen vanhaan pultattiin saaviin jota aitassa pidettiin, mä sentään voin säilyttää jääkaapissa ja vintinrappusilla. Katsotaan nyt sitten miten ne säilyy omassa mehussaan.

  Sieniäkin olen jo säilönyt, ihania herkkutatteja metsissäon runsaasti mutta eilen jo löysin monenlaisia rouskujakin

  Hei! Tietääkö kukaan voiko shiliä kasvattaa monivuotisena? Yritin googlettaa mutten löytänyt olen niin huono siinä. Kokeilen sitä keittiön ikkunalla talvehdittaa ja sitten keväällä vaihdan mullan ja siirrän isompaan ruukkuun. Kasvi on ainakin metrin korkuinen ja se näyttää puumaiselta.

  Hyvää syksyä lukijoille!

  Takaisin blogimerkintöihin


sil46

kommentoi 16.9.2014 klo 09:13

Juu lehtima puunuijalla niitä survotaan ja sitten ne säilyy omassa mehussaan niin ainakin lapsuuskodissa tehtiin ja niin tein nytkin mutta muovisiin pikku ämpäreihin. Kannattais sunkin tehdä kun kuitenkin ostat torilta puolukoita ja se käy helposti. Olen ollut ravintolassa töissä mutta salin puolella pääasiassa kassassa.

lehtima

kommentoi 15.9.2014 klo 20:31

Oletpa ahkera sil46. Muistelen sinun kirjoittaneen, että olet ollut ravintolassa töissä. Sieltäkö olet saanut ideoita näihin säilömisiin talven varalle? Mitä on puolukoiden pulttaaminen saaviin? Lapsuuden kodissa oli välieteisen komerossa puinen puolukkasaavi. Tarkoittaako se, että puolukat survotaan puunuijalla saaviin? En valitettavasti tiedä voiko shiliä kasvattaa monivuotisena. Näitä kommentteja kirjoitti joku lehtima vaan.

Älypää tiedottaa

 • Tutustu suomalaiseen ruokaan ja voita 50€ lahjakortti valitsemaasi ruokakauppaan!

  9.8.2021

  Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2021. Tutustu suomalaiseen ruokaan Hyvää Suomesta -visassamme ja osallistu visan loputtua viikoittaiseen arvontaan. Voit voittaa 50 euron arvoisen lahjakortin haluamaasi ruokakauppaan. Kampanja on voimassa 5.9.2021 saakka.

  Visa on tehty yhteistyössä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa.

 • Mitä muistat 2010-luvusta?

  30.6.2021

  Cheek valloitti Olympiastadionin, Ruotsin prinsessa Madeleine sai tyttövauvan, Jokerit aloitti uransa KHL:ssä ja Sauli Niinistöstä tuli Suomen presidentti! Tämä kaikki ja paljon muuta tapahtui 2010-luvulla. Vuosikymmenet-visan uusimmassa osiossa voit kokeilla, mitä kaikkea muistat tästä hetki sitten eletystä vuosikymmenestä!

 • Onko sinulla futiskisojen faktat hallussa?

  11.6.2021

  Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään! Testaa tietosi Älypään Futiskisat-visassa, jota on tämän vuoden kisojen kunniaksi päivitetty isolla kasalla uusia kysymyksiä!

Lue lisää tiedotteita