Blogin nimi: Mummun mökiltä

Blogi aloitettu: 31.12.2010
Blogimerkintöjä: 32 kpl
 • Mummun jouluvalo suunnitelmat.24.11.2015 klo 18:11  Kommentoi (0)

  Ihanaa kun maa tuli valkoiseksi ainakin hetkeksi. Siitä mulle tuli joulumieli ja kävinpä ostamassa hiukan jouluvaloja paristolla toimivia ja myös sähköllä LED- sellaisia saunakammarin ikkunaan ja kuistille. Ne ovat paljon turvallisempia kuin oikeat kynttilät, ajattelin. Tietysti poltan myös oikeitakin kynttilöitä silloin kun voin niitä valvoa. Pihlajan oksilla on pari lyhtyä ja niihin  laitan lyhtykynttilät jotka palavat läpi yön. Jos lunta riittää niin teen lumilyhdyn myös ja ehkäpä lumiukonkin kun ei muutakaan ukkoa ole. Ehkä teen tai ostan jonkun havupallon tai kranssin johon laitan paristoilla toimivia Led-valoja. Tämmöisiä tää mummo haaveilee ja se on kivaa.

  Mukavaa joulun odotusta teille hyvät lukijat!


 • Joulun odotusta mummun mökiltä.17.10.2015 klo 18:40  Kommentoi (0)

  Pihakalusteet on viety säilöön kuten myös kukkaruukut ja muut kuten ämpärit rännien alta. Hiekoitushiekkaa on ostettu liukastumista ehkäisemään joten olen valmistautunut joulun odotukseen ja kuuntelin jo vähän joulumusiikkiakin.  JOULUPUU ON RAKENNETTU -yhteisövisan  laitoimme pelattavaksi pitkän tauon jälkeen ja siitäpä saa mukavat viritykset muutkin joulua odotellessa. Kannattaa kokeilla se visa ei ole ainakaan liian helppo vaan hyvin monipuolisia kysymyksiä löytyy. Mukavaa joulunaikaa kaikille.T:Mummu

   


 • Ihana syksy.19.9.2015 klo 19:02  Kommentoi (1)

  Syksyllä on ihanaa kun kesällä kuivuudesta kärsineet kasvit saavat vettä varastoon. Ihanaa on myös korjata pienen kasvimaani satoa ja viininmarjoja.  ONNEKSI ei tullut omenoita kiusaksi asti. Kaikki ovat pieniä ja madon syömiä, kun pihlajakaan ei tehnyt yhtäkään marjaa niin pihlajanmarjakoit kävivät omenoiden kimppuun. Ei se mua haittaa kun omenoita oli viime vuonna järkyttävän paljon. Yhtäkään pikkuluumua en ole nähnyt puissani. Ne kukkivat siihen aikaan kun sateet pieksi ja pölyttäjiä ei ollut. Kaiken kaikkiaan olen onnellinen tässä pienessä rintamamiestalossa. Kaikkea ei tarvi kasvaakkaan joka vuosi ei niitä ehdi säilöä. Sieniä vielä kaipaan kun pihallakin kasvaa pulkkosieniä niin eiköhän niitä rouskujakin löydy mielipaikoiltani.

  Mukavaa syksyä kaikille lukijoilleni!


 • Mummun ostokset.9.5.2015 klo 18:45  Kommentoi (0)

  Ostinpa Trimmerin ja Porakoneen kun ne voi helpottaa työskentelyä, kun ei kotoista miesapua ole. Porakoneen esttielijä oli huippumukava sain kokeilla akun vaihtamista ja sain paljon tärkeää tietoa. Kone oli kevyt ja uskonpa nyt ettei tuntikaupalla enää tarvi ruuveja vääntää esim. puutarhakalusteiden kanssa. Trimmerin ostin toisesta liikkeestä ja sielläkin palvelu oli huippuhyvää. Trimmerillä voin pahoja paikkoja joihin ei ruohonleikkurilla pääse vähän sievistää.

  Muistan kun eka kerran elämässäni yritin ostaa porakonetta niin myyjä sanoi että meillä on vaan ammatti-ihmisille tarkoitettuja. Kului vuosia ennenkuin noin tärkeää konetta uskalsin mennä ostamaan. Ehkä heillä silloin ei todellakaan ollut mulle sopivaa konetta. Olisivat voineet edes kertoa että jossain muualla voi olla. Nyt olin eri liikkeessä ja sain todella hyvää opastusta. Eikä mua aliarvioitu. Lapset osaavat mun lisäkseni sitä käyttää. Asiakaspalveluun rautakaupoissa kannattaa panostaa.

  Nyt olen tosi ilonen hankinnoistani. Kiitokset paikkakunnan hyvän palvelun liikkeisiin. Mummu!


 • Kevät tulee ihanaa!31.1.2015 klo 19:37  Kommentoi (0)

  Tänään kun potkuttelin kelkalla kauppaan oli lämpöasteita 1 ja ilmassa hienoinen keväisen ilman tuntu. Miksi kevään tulo on mulle niin erityisen mieluisa, sitä mietin joskus--- ehkä siksi kun olen keväällä syntynyt. Tai ehkä siksi kun odotin lapsena lehmän poikimista ja saisin juoda ternimaitoa kyllikseni. Kaikki kasvit kasvaisi, niistä saisi terveellistä ravintoa. Muuttolinnut tulevat ja niitä on kiva seurata kun ne kisailevat pöntöistä. Ilmeisesti olen kevätihminen. Kun vielä kestäisi nää pienet lumipuhurit ja pääsisin pihatöihin, oikein jo sormia syyhyttää mitä laittaisin tänä vuonna kasvamaan. Ainakin chiliä ja ehkäpä uutena kokeiluna kokeilen palsternakkaa vähän kasvattaa.

  Mukavaa keväänodottusta lukijoille!


 • Lunta pihalle, jäitä portaille.13.1.2015 klo 17:31  Kommentoi (0)

  Ei sentään tullut lunta tupaan asti eikä jäitä porstuaan. Tänään oli kohtuullisen hyvä potkukelkkakeli. Innoissani kuin pieni lapsi potkuttelin pankkiin ja kauppaan. Tunsin itseni kovin kakaramaiseksi kun tuollaisesta iloitsin. Palattuani reissulta viimeistelin hyvän auraajan jälkiä kun ei voi vaatia että iso traktori voi kaikki pienetkin kolot aurata. Sen jälkeen keitin makoisat kahvit ja sitten päätin vain laiskotella, katsoa TV:tä kuunnella musiikkia ja lukea Somerolehteä, ja sitten vähän Älypäähän kurkistaa.

  On ihanaa kun ei tarvitse enää mennä ansiotöihin. Huomasin sen illalla kun oli kovasti tuulista ja TV:stä ei näkynyt tavalliset kanavat jotka yleensä näkyy, HD1 sentään näkyi muttei 2, 3, 4, sub, AVA, FOX jne..mutta sitten sellaiset kanavat näkyi jotka ei ennen ole näkynyt, esim Kutonen  Alfa 15 ym.. ja jotkut jääkiekko kanavat, niitä oli paljon katsoin vähän Anaheimin  peliä ja vilkaisin vähän muitakin. Luulin että telkkarissa on jotain vikaa, ja yöunet meni. Ajattelin että sama kai se on milloin nukun kun ei tarvi töihin lähteä. Sitten pelailin  aamuun asti. Kun aamulla kurkistin niin vanhat kanavat oli paikoillaan mutta ne oudot kanavat ei auvenneet. Ihmeellistä tämä teknologia!  Myrsky kai heilutteli antennia, pitäisköhän ottaa valokuitukaapeli jo TV:nkin käyttöön, sitä mietin.Tässä läppärissäni valokuitukaapelilla verkkoyhteys toimii parhaiten sen voin alleviivata kokemuksesta voimakkaasti. Hyvää uutta vuotta lukijoilleni ja muillekin vaikka nyt toivotuksissani olen vähän myöhässä.

  Ihanaa olla eläkkeellä.


 • Joululahjat, eniten mieleen jääneet.25.12.2014 klo 14:38  Kommentoi (0)

  Eniten mieleeni on jäänyt lasten antamat joululahjat varsinkin kun he olivat vielä pieniä. Annoin heille yleensä muutaman markan joululahjarahaksi. Poikani osti jouluomenoita kuusen koristeeksi ja kultainen tyttö antoi lahjaksi kultaista pakettinarua kultaiselle äidilleen ja kova selitys kävi kun arvailin mitä siinä paketissa oli. Hän sanoi: "Et sä niitä tänä jouluna tarvi mutta ens jouluna sitten". Avattuani paketin sanoin: "Voi kuule tää kultanaru on tarpeen muulloinkin, onhan synttäreitä ja teille tulee  tuttujen lasten synttärikutsuja, tämä on tosi hyvä lahja". Tyttö ajatteli varmaankin kun en joka lahjaan laittanut naruja että se on hyvä lahja ja niin olikin ainakin muistan sen pitkään. Sitten poikani antoi vähästä budjetistaan hieman isompana kaksi käsin tehtyä tervakynttilää, sen tuoksu muistutti lapsuuteni jouluista ja ihan liikutuin ja säästeliäästi niitä poltinkin. Päiväkodissa ja koulussa lasten tekemät lankarullatontut ja villalanka pukit on vieläkin tallella. Ei se lahjojen kalleus merkitse mulle mitään vaan se että ne on sydämestä annettu. Mitä itse annoin lahjaksi se on sitten eri juttu. Esim. sen kerrostalon asukkaiden ensimmäinen tietokone taisi olla Commodore 24 vähistä varoistani ostettu mutta lasten täytyy pysyä ajan tasalla tässä maailmassa, ajattelin niin.

  Hyvää Joulua lukijoille!


 • Mieluisimmat joululaulut.9.12.2014 klo 19:28  Kommentoi (0)

  Lapsuudestani:                                                                                             1Kun joulu on, 2 Varpunen jouluaamuna, 3 Maa on niin kaunis, 4 Heinillä härkien kaukalon, 5 Jouluyö Juhlayö, 6 Jolulupuu on rakennettu, 7 Enkeli taivaan, 8 En etsi valtaa loistoa, 9 Tuikkikaa oi joulun tähtöset, 10 Kilisee kilisee kulkunen.

  Aikuisena: 1 Ave Maria, 2 Oi jouluyö, 3 Lumiukko (The Walking in the air), 4 Kuin henkäys ikuisuutta, 5 Tulkoon joulu, 6 Sylvian joululaulu, 7 Pikkuveljen joulupuuro, 8 Ilouutinen, 9 Näin sydänmeeni joulun teen ja 10 Kirkossa.        Jotain on voinut unohtua muttei ne kai sitten mun suosituimpia joululauluja olleet.

   Tai  vielä, Joulu autiotalossa, Hei mummo, Tonttu (pakkasyö on ja leiskuaa..) Mökit nukkuu lumiset.., Jo joutuu ilta.., muttei kenen tahansa laulamana.

  Jos kiinnostaa niin näitä lauluja on paljon Joulupuu on rakennettu -yhteisövisassa. Tulkaapa kokeilemaan!

  T: Mummu!                                                                                              


 • Säilöntäsyksy.15.9.2014 klo 10:57  Kommentoi (2)

  Enpä ole koskaan säilönyt talven varalle niinkuin tänä syksynä. Erikoisin oli kun tein voikukukista kesällä mehua mutta se oli niin hyvää että käytin ne neljä pulloa hellejuomana ja harmittelin etten aiemmin sitä keksinyt vaan tuskailin voikukkien kanssa. Raparperia ja voikukkaa siinä oli ja mehu maistui hunajalle. Varmaan hunaja-allergikot ei voi sitä käyttää.

  Sitten kuivatin yrttejä ja nokkosia joista yhdistelemällä saa tehtyä maukkaita lettuja. Kasvatin valkosipulit ja tavalliset sipulit ne riittää melkein vuodeksi.      Erikoisin itse kasvatettu on chili jota kasvatin siemenistä keittiön ikkunalla, välillä vein sen ulos aurinkoon. Palkoja tuli noin 40 kpl ja vieläkin siinä on. Joten mun täytyi säilöä toissa syksynä kehittämälläni menetelmällä shililevitettä joka käy pizzan, tortillojen, suolakeksien, voileivän päälle, salaatinkastikkeeksi ym.. Siinä on pääraaka-aineena omena, paprika ja shili vähän suolaa ja etikkaa, sokeria siinä on myös koska tein omenat soseeksi ja sitten yhdistelin. Se säilyy hyvin ehkäpä vuosia kun tein sen niinkuin muutkin soseet vanhanaikaisin menetelmin: Uunissa kuumennetaan purkit ja kannet, tulikuuma sose pannaan kuumiin purkkeihin piripintaan asti ja se oikein paukahtaa vähän ajan päästä kun kannen kohouma vetäytyy ilmatiiviiksi. Tuolla menetelmällä voi säilöä mitä vaan varmaan kalaakin.          Tänä aamuna pulttasin puolukoita 3 litraa niinkuin ennen vanhaan pultattiin saaviin jota aitassa pidettiin, mä sentään voin säilyttää jääkaapissa ja vintinrappusilla. Katsotaan nyt sitten miten ne säilyy omassa mehussaan.

  Sieniäkin olen jo säilönyt, ihania herkkutatteja metsissäon runsaasti mutta eilen jo löysin monenlaisia rouskujakin

  Hei! Tietääkö kukaan voiko shiliä kasvattaa monivuotisena? Yritin googlettaa mutten löytänyt olen niin huono siinä. Kokeilen sitä keittiön ikkunalla talvehdittaa ja sitten keväällä vaihdan mullan ja siirrän isompaan ruukkuun. Kasvi on ainakin metrin korkuinen ja se näyttää puumaiselta.

  Hyvää syksyä lukijoille!


 • Mummun riisuttu Joulu.27.12.2013 klo 18:22  Kommentoi (0)

  Olin kertonut kaikille etten ota mitään joululahjoja vastaan kun en tarvitse mitään tässä iässä, mutta kuinka ollakkaan: Älypää -ystävä lähetti lukupaketin, suuri postiauto ajoi pihaan portaitten luo, otin paketin vastaan hämmästellen, kun ei pitänyt tulla lahjoja. Sitten tuli pienikokoinen paketti postilaatikkoon, tyttäreni oli virkannut niin ihanat lapaset etten elämässäni parempia ja kauniinpia ole nähnyt. Ne oli virkattu villalangasta yhdessä pehmeän karvaisen langan kanssa ja kun sujautin käteni lapaseen se tuntui kuin käteni olisi jossain untuvan pehmeydessä. Kyllä ne lahjat kuitenki mieltä lämmitti, vaikka vastustankin sitä mieletöntä jouluhössötystä, miksi pitää lahjoittaa jotain turhaa tavaraa vaikka sitä olisi jo ennestäänkin yllinkyllin. Kummityttöni Kaliforniasta kertoi että anoppi palautti joka joulu lahjansa, kunnes tyttö kysyi mitä anoppi haluaisi joululahjaksi. Hän sanoi haluavansa kummitytön  leipomaa kurpitsapiirakkaa.

  Sellaista elämä on!

   


Älypää tiedottaa

Lue lisää tiedotteita