Blogin nimi: Mummun mökiltä

Blogi aloitettu: 31.12.2010
Blogimerkintöjä: 32 kpl
 • Tietokoneeni huolto, vau!15.10.2013 klo 12:47  Kommentoi (0)

  Olin jo pitkään kamppaillut koneeni kuumenemista vastaan. Kone on ainakin 5 v vanha, otin kosketusalustan ja akun pois käytöstä luullen että ne vaikuttaa kuumenemiseen. Viimeaikoina kone ei toiminut kuin puolesta tunnista korkeintaan yli tunnin ja sitten se ylikuumeni niin että ohjelma katkaisi aina virran kuului vain "klik" ja ruutu pimeni. Kysyin asiantuntijoilta syytä siihen. Syy selvisi: Tuuletusaukot on tukossa, tuuletus ei toimi. Vein eilen heille koneeni huoltoon he purkivat sen osiin ja putsasivat kaikki ja tänään sain sen takaisin. VAU, nyt olen testaillut vehjettä jo tunnin ja näppäimet on suorastaan viileitä. Kone on kuin uusi!

  Kerron tämän siksi että muillakin saattaa olla samantapaisia ongelmia. Mulle ei tullut edes mieleen että tuuletus ei toimi. Luulin jo että pitää ostaa uusi kone, muttei tarvikkaan ihan vielä. Nyt kun mulla on valokuitukaistakin niin olen tyytyväinen. Tiedä vaikka innostuisin yrittämään ennätyksiäkin.

  Kaikille lukijoille toivotan hyvää syksyä!

   


 • Maukas Mustaherukkasilli12.2.2013 klo 12:42  Kommentoi (2)

  Kerran syksyllä huomasin torilla että lähes jokainen kalatiskin jonossa osti Mustaherukkasilliä ja kehuivat sitä. Niinpä uskalsin ostaa kokeeksi pienet maistiaiset. Turhaan eivät kehuneet, niin makoisaa silliä en ollut koskaan saanut.

  Siitäpä sainkin idean talvipäivän ratoksi. Päätin itse valmistaa Mustaherukkasilliä. Oman sadon herukoita oli pakastimessa, itse kasvatettuja sipuleita korissa pöydällä ja mausteita kaapissa -silli vain puuttui joten kauppaan vain. Ostin vain pari kevytsuolattua matjessillifilettä kokeeksi kun ne mun runsaat kokeilut joskus epäonnistuukin joten aloitin varovaisesti pienellä määrällä. Se onnistui loistavasti ainakin yhtä hyvää tuli kuin torikauppiaan silli.                                                                                          Tässäpä resepti:                                                                                            Mustaherukoita pieni pullea minicrip -pussillinen, vettä n.3-4dl, keitä marjat kypsiksi ja siivilöi. Lisää sokeri n. 1 dl keitä vielä hetken, vie jäähtymään.        Pane sillifileet hetkeksi kylmään veteen likoamaan enimmät suolat pois. Sillä aikaa kuori ja viipaloi sipuli. Leikkaa silli viipaleiksi ja lado lasipurkkiin yhdessä sipulin ja maustepippurien kanssa. Lisää jäähtyneeseen liemeen etikkaa n. 0,5dl vähitellen maistele välillä ettei etikkaa tule liikaa. Kaada liemi purkkiin anna maustua pari päivää jääkaapissa. Ja VAU! Nyt sinulla on punajuuren väristä silliä ja sipulikin on kauniin vaaleanpunaista ja mikä makuelämys (jos tykkää sillistä yleensä). Siinäpä on todellista lähiruokaa ajattelen. Ihmettelin myös sitä kun sillini oli tummanpunaista ja torikauppiaan vaaleata vain. Olisikohan se tehtykin mustaherukan lehdistä sitä mietin ja päätin ensi kesänä kokeilla sitä. Herukanlehdistä olen kyllä tehnyt mainiota mehua. 

        Toivottavasti joku uskaltaa kokeilla reseptiäni ja saa siten voimakkaan makuista tervellistä lisäaineetonta herkkusilliä. Sitä makeutta voi testailla sopivaksi maun mukaan.

  Hyvää laskiaista!

   Ps. Unohdin kertoa että niin hyvä silli loppui pian joten laitoin uudet sillit entiseen liemeen ja yhtä hyvää tuli!                                                                                     


 • Viheliäinen Viinisuolaheinä6.1.2013 klo 05:20  Kommentoi (1)

  Istutin ruokakaupasta ostetun Viinisuolaheinän kasvimaan kulmaan vuosia sitten. Ensiksi se oli kaunis ja kukkatertut katkaistuani se pysyi jotenkin kurissa, silti se ehti siementää niin että pikkutaimia oli ympärillä paljon. Viime kesänä sitten kimpaannuin,  se kasvoi minusta korkeammaksi ja kun poistin kukkatertut se haarautui ja levitti sadesäällä kukkaterttunsa salaattien ym.. päälle sitten leikkasin sen matalaksi. Syksyllä päätin sen hävittää. Siinä olikin työtä, lapio ei pystynyt kovaan pääjuureen se oli niin pitkä ja paksu etten saanut sitä kokonaisena pois. Pääjuuren ympärillä oli sitkeitä juuria jotka levittäytyivät lähelle maan pintaa. Karviasmarjapensaankin kaivaminen ylös on helpompaa kuin tuon yli 1,50 metriseksi kasvavan Viinisuolaheinän. Nokkosia suorastaan rakastan sen rinnalla. No poltin saunan padan alla kuivaneet kukkatertut mutta silti se on saattanut karistaa siemeniänsä niitä siirrellessä. Saas nähdä, kova juurakko on nurinpäin tontin reunassa toivossa että se paleltuisi.

  Vaikka tulisi ruokapula-aika sittenkään en enää sitä ottaisi kasvimaalle, mieluummin vaikka voikukkia, vuohenputkia ja nokkosia.

  Oppia kantapään kautta.


 • Uusi laajakaista vau!!!11.7.2012 klo 12:51  Kommentoi (1)

  Nytpäs olen nauttinut toden teolla tästä uudesta kiinteästä laajakaistasta, ei tarvi kytätä rinkulaa ja koetella koneen kuumuutta ja pelätä että peli loppuu tai kirjoittaminen keskeytyy. Kahden vuoden kituminen on ohi (toivottavasti). 

  Imeisesti tuota mokkula/nettitikku -yhteyttä ei ole tarkoitettukaan kovaan käyttöön vaan tilapäiseen: mökille matkalle.. ja vähään käyttöön. Jos haluan ottaa läppärin matkalle mukaan voin ostaa R-kioskilta prepaid liittymän tilapäiseen käyttöön. Olen tässä jo paukutellut täysillä aika kauan eikä merkkiäkään yhteyden sammumisesta.

  Suosittelen kiinteää nettiyhteyttä kaikille jotka käyttää konetta paljon.

  13.7.2012 ja perjantai, en kyllä ole taikauskoinen.                         Kolmeen päivään ei ole nettiyhteys katkennut, uskomatonta! On ilo kirjoitella ja surffailla ja lueskennella keskustelupalstoja ja tietysti pelailla. Nyt huomaan missä peleissä on ongelmia muista syistä kuin nettiyhteyksissäni joita olen aina syyttänyt. Yks on koodinmurto ja toinen se vanha mahjong! Muttei haittaa onhan täällä tuhansia visoja ja pelejä yhteensä.

  Hyvää viikonloppua kaikille!


 • Tietokoneongelmia27.4.2012 klo 07:49  Kommentoi (2)

  Nyt mummu on tosi vihainen. Sopimukseni nettiyhteyden tarjoajan kanssa päättyy kesällä, niinpä hän soitti mulle että mitä olen tykännyt. Vastaukseni oli tyly:"En ikinä huoli mitään mokkulaa tai nettitikkua, se tämä nykyinen ei ole toiminut koskaan kunnolla." (Elisa kyllä toimi paremmin) Niin nyt tää sanoo vasta että sen nimisen tikun kanssa on ollut ongelmia, eikä tarjonnut edes uutta tikkua. Päätinpä sitten kokeilla Prepaid nettitikkua, josko se toimisi paremmin, ja jos ei niin sitten hankin jonkun kiinteän laajakaistan.

  No niin, juuri kun asensin uutta tikkua ohjelmistoineen W-Update latasi samalla päivityksiä ja kehotti sulkemaan koneen, jota en tietenkään tehnyt, kone sammui kesken kaiken asennusten- ja kaikki meni sekaisin Mobile Partner oli keskeneräinen, tyhjä, vain kuvat ei mitään muuta, sille ei voinut tehdä mitään ainakaan mun taidoilla. Kävin vikasietotilassa, no sieltä sain kuitenkin W.Updaten korjattua muttei Mobile P:tä Sitten yöllä keksin - asensin sen uuden nettitikun vielä uudestaan joten se asensi myös uuden Mobilen. Uusi tikku ei kuitenkaan lähtenyt toimimaan ja taas laitoin vanhan "susi"-tikun jolla koitan pärjätä muttei kuitenkaan voi pelata kunnolla. Uusi tikku oli saman merkkinen vaikka eri tarjoajalta ostettu! Voi elämän kevät miksen tarkistanut!

  Nytkin vasta kolmannella yrityksellä tuli verkkoyhteys. 

  Koneeseenkin on tullut jo vikaa  esim. en pysty edes tytölle haasteita laittamaan, sais mokoma firma antaa uuden koneen ja kahden vuoden ilmaiset nettiyhteydet. Näin huonolla tuulella olen nyt. Jos joskus katoan Älypäästä niin tämä Susiyhteystikku on lakannut toimimasta.

  Toivottavasti joku lukee tämän purkaukseni! Hyvää kevättä kaikille.

  Lisäys: Miten ihmeessä W-Update latasi päivityksiä yhtäaikaa kun asensin nettiyhteyttä, ei se ainakaan ennen oo ladannut ilman nettiyhteyttä? 


 • Karkauspäivän muistoja29.2.2012 klo 12:47  Kommentoi (1)

  Tämä karkauspäivä alkoi ilmojen puolesta tosi kauniina, aurinko paistoi, hanki kimmelsi tuhansien timanttejen tavoin silmiä häikäisten. Linnutkin liversivät toisilleen, liekköhän jo pesäpaikkaa suunnittelemassa.

  Vanhoina aikoina karkauspäivänä naiset saivat kosia ja jos kosinta hylättiin niin kosittu joutui hankkimaan kosijalle leninkikankaan. Minä kun olen vähän semmonen keppostentekijä joskus, niin päätinpä nuorena tyttönä leikkimielellä kosia mukavaa nuorta miestä. Leninkikangasta ei kyllä tullut mutta hän lauloi minulle Saku sammakko -laulusta pätkän " Mikset kultaseni kosinut aikanaan....minut Matias myyrälle n.....n..

  Sitten seuraavan leikkimielisen kosinnan vuoksi jouduin/pääsin naimisiin tulevien lasteni isän kanssa. 

  Mukavaa, leikkisää  karkauspäivää kosijoille ja kosittaville!

   


 • Olen iloinen!10.9.2011 klo 07:41  Kommentoi (2)

  Yövyin täällä saunakammarissa ja hain aamuyöstä tietsikan tänne, Ja kas  kummaa! Tämä toimii paremmin kuin vuoteen, yhteys ei katkeillutkaan vähän väliä niinkuin normaalisti. Mistähän moinen johtuu, sitä pähkäilen.? Pistorasia? 

  Taidan hiipiä kurkistamaan joko pojan perhe talossa liikuskelee. Aamukahvit pitäis saada, mummun kahvihammasta pakottaa. Sitten  lähdemmekin sieniretkelle.                                                                                           

  Olipa hauska sieniretki  2,5 v lapsenlapseni on jo aika opetella ainakin kärpässieni, kun se on niin houkuttelevan kaunis ettei vaan vahingossa maistele sitä.                                                                                                                         Aurinko paistoi, ilmassa leijaili hiljakseen kauniinvärisiä puiden lehtiä. Pikkutyttö juoksenteli, popsi puolukoita, kuljetti kepakoita, etsi sieniä ja punaisethan ne tuntuikin kivoimmilta. Poikani kuvasi ja kuvasi,sieniä kastetta ja vaikka mitä..                                                                         Saaliiksi saimme ihanaa lampaankääpää, ja monia rouskuja, herkkutatteja ei näkynyt. Hyvää syksyä lukijoille!                                                                                                   


 • Vihertuoksumalikka (Lepista odora)26.7.2011 klo 07:51  Kommentoi (0)

  Kun nyt olen tälläinen "sienihullu" haluan jakaa ajatuksia sienistä niiden kanssa, jotka vasta opettelevat niitä tunnistamaan, ja jotka jo tunnistavat ja käyttävät niitä monipuolisesti. Olisi kiva kuulla kokemuksianne!

  Kun samoilet metsässä ja tunnet ympärilläsi ihanan tuoksun niin se on todennäköisesti Vihertuoksumalikka, joka on syötävä sieni, eikä sitä tarvitse esikäsitellä. Se on sinivihreä, harmaanvihreä, kellanharmaaksi haalistuva, heltat sinertävän vaaleanharmaat. Se tuoksuu voimakkaasti, ainakin anikselle. Itse en ole sitä maistellut, vaan olen kerännyt nipun keittiöön tuoksua antamaan. Ehkä vieroksun parfyymin tuoksuista ruokaa.

  On olemassa muitakin syötäviä malikoita mm. nuijamalikka, joka on antabus vaikutteinen, joten sen kanssa ei voi ottaa alkoholia muutamaan päivään. Sitten on myrkkymalikka joka on vaarallinen ja sen saattaa sekoittaa suppilomalikkaan mikä on taas syötävä sieni. Joten malikat jätän metsään, poikkeuksena vihertuoksumalikka. 

  Hyviä sieniretkiä!


 • Limanuljaska (Gomphidius glutinosus)21.7.2011 klo 08:44  Kommentoi (0)

  Ruotsiksi  limanuljska on Citronslemskivling. Joka kesä minua suututtaa tuo suomenkielinen käännös hyvästä maukkaasta sienestä. Yleensä kun puhun limanuljaskasta keskustelukummppanit saavat inhonväristyksiä ja "Hyi kamala" kommentti on tavallista. Siksi nykyisin sanonkin sitä sitruunajalaksi. Se on aika varhainen sieni ja odotellessa  parempia sieniä kelpuutan sen koriini.Sitä ei tarvitse esikäsitellä (ryöpätä) mutta sen limainen kalvo on nyljettävä,joten se on aika työlästä. Olen innokas sienestäjä ja yleensä aina löytyy joitakin sieniä mistä sopan keittää, munakkaan paistaa .. Punikkitatit, haperot, voitatit ilmestyvät samoihin aikoihin, joten helposti soppa-ainekset löytyy.

  Suurin osa ihmisistä ei tunne edes kymmentä sientä, siksipä vastaantulijat usein kysyy "Löytykö kanttarelleja?" Niiden lisäksi tunnetaan haaparouskut ja suppilovahverot, mieluummin nekin torilta ostettuna. Miten paljon herkullisempia ovatkaan metsästä itse kerätyt sienet, heti tuoreeltaan ruoaksi valmistetut, sipulin kera paistetut tai kuka mitenkin haluaa. Keltahaperoita voi syödä raakanakin.  

  Ukkosia ja sadekuuroja on ollut lähes joka päivä,joten odotan hyvää sienisatoa. Herkkutatti on yksi suosikkini, lampaankääpä ja tietysti rouskut, joista saa parhaan sienisalaatin  (mielestäni). Olen jo löytänyt orakkaita,kanttarelleja ja punikkitatteja mutta vain muutamia, joista keiton keitin ja pistinpä mausteeksi muutaman sinisen katajanmarjankin, niin kylläpä oli "metsänmakuinen" keitto. Sienionnea sienestäjille!                                                                     


 • Lapsen herkkyys29.1.2011 klo 08:11  Kommentoi (2)

  Kun poikani oli 4-5 vuoden ikäinen olimme mustikoita keräämässä lähimetsikössä. Poika söi mehukkaita mustikoita ja keräsipä muutamaan pieneen kippoonsa, kunnes kyllästyi ja lähti tutkimaan ympäristöä. Pian hän saapui luokseni astiassaan  onkiliero mullan ja heinien seassa. Kirkkain silmin kertoi ottavansa madon lemmikkieläimeksi. Minua huvitti, mutta asia oli hänelle vakava. Kotona teimme madolle asunnon sillipurkista, jonka kanteen hakattiin muutama reikä. Seuraavana päivänä, erityisen raskaan työpäivän jälkeen astioita tiskatessani huomasin ,että poika on kovin mietteliäs ja vakava matonsa kanssa. Asia selvisi kun hän sanoi: "Äiti, tämä liero täytyy viedä takaisin." Olin hirveän väsynyt  ja sanoin ettei se kuole jos sen vie tuonne ulos nurmikolle.   "Niin niin, mutta sen perhe ja kaikki kaverit on siellä," hän sanoi hätääntyneenä. Kumisaappaat jalkaan ja lähdimme matkaan. Jäin polulle odottelemaan kun hän juosten vei matoa kotiinsa. Pian saniaiset heiluivat iloisesti, joukosta vilahteli pieni pellavapää. Juostessaan takaisin jo huuteli: "Äiti, äiti. se lähti luikertelemaan iloisesti kun pääsi takaisin kotiin." Silmäni kostuivat liikutuksesta, väsymykseni oli tipotiessään, kuinka onnellinen olenkaan hyväsydänmisestä lapsesta, joka ei tee pahaa edes surkeimmalle maan matoselle.           Tämä muisto on minulle erityisen rakas, se muistuttaa lapsen herkkyydestä.              


Älypää tiedottaa

Lue lisää tiedotteita