Ohjeet - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.

Esittely

Mikä on Älypää?

Älypää on Suomen suurin tietovisa! Älypää tarjoaa järkevää ja asiallista viihdettä, sillä Älypäätä pelaamalla yhdistät huvin ja hyödyn. Älypään monipuoliset tieto- ja älypelit sopivat kaikenikäisille.

Älypään kehittämisestä, ylläpidosta ja myynnistä vastaa Sanoma Media Finland Oy, Sanoma Games. Sivusto on näkyvyysyhteistyössä Ilta-Sanomien kanssa.

Mitä tarkoittavat Älypään tähdet?

Älypäähän liittyneiden pelaajien kesken jaetaan tähtiä yhdestä viiteen kappaletta. Tähdet kertovat pelaajan menestyksestä ja aktiivisuudesta visoissa sekä peleissä. Mitä suurempi määrä pelaajalla on tähtiä sitä paremmin hän on menestynyt. Tietyn tähtimäärän voi saavuttaa vain tietty määrä pelaajia. Esimerkiksi viisi tähteä voi saada vain 15 pelaajaa samanaikaisesti.

Tähdet päivittyvät joka päivä. Päivityksen yhteydessä kaikki pelaajat järjestetään paremmuusjärjestykseen pisteiden avulla. Pisteet koostuvat pelituloksista, -määristä sekä pelaajakortista. Näistä merkittävin on pelitulokset.

Pelituloksista jokaisen pelin parhaita pisteitä ja pistekeskiarvoa verrataan kaikkien pelaajien keskiarvoon tietyiltä ajanjaksoilta. Mitä parempi pelaajan keskiarvo on verrattuna kaikkien pelaajien keskiarvoon sitä enemmän pisteitä hän saa. Pisteitä jaetaan enemmän viime aikaisten tulosten perusteella.

Pelimääristä saa pisteitä aina tietyn määrän yhtä pelikertaa kohden. Pelimääräpisteitä ei voi kuitenkaan saada rajattomasti.

Pelaajakortin pisteet koostuvat kortin sisällöstä. Mitä enemmän asioita löytyy sitä paremmin pisteitä siitä saa. Pisteitä antavia asioita ovat mm kuvaus, oma kuva sekä vieraskirjan pitäminen.

Mitä tarkoittavat Älypään lamput?

Lamput kertovat Älypään pelaajien arvion yhteisövisoista, blogeista jne. yhdestä viiteen. Viisi lamppua on paras arvosana.

Mitä eroa on visoilla, peleillä, yhteisövisoilla ja nettipeleillä?

Älypäästä löytyy monenlaisia pelejä ja visoja.

Visat ja Pelit ovat Älypään omaa tuotantoa. Visat ovat perinteisiä tietovisoja eri aiheista, kun taas pelit ovat erilaisia logiikkapelejä, sanaristikoita ja kuvapelejä. Suosittuja visoja ovat mm Juniori, Klassikko, Urheilu ja historia kun taas suosituimpiin peleihin kuuluu Mahjong, Sudoku, koodinmurto ja palapeli.

Yhteisövisat ovat Älypääkäyttäjien omia visoja. Visat voivat olla joko julkisia, jolloin kaikki muutkin saavat pelata niitä, tai yksityisiä vain tietylle henkilöille tarkoitettuja. Yhteisövisat kuuluvat aina johonkin yhteisöön ja liittyvät samaan aiheeseen.

Nettipelit ovat Älypään käyttäjien ehdottamia kolmannen osapuolen tekemiä pelejä kuten Bubble shooter, Bloxorz, jne. Mikäli haluat ehdottaa Älypäähän uutta nettipeliä, voit tehdä sen palautelomakkeen kautta.

Sivun alkuun

Peliohjeet

Miksi Juniori/Seniori on liian vaikea/helppo?

Kannattaa huomioida, että Juniori tai Seniori ei kerro mitään pelin vaikeudesta vaan kohderyhmästä, jolle pelin kysymykset on suunnattu. Samoin on eri aihealueilta olevien pelien laita. Jollekin esimerkiksi urheilupelin kysymykset saattavat olla lastenleikkiä, kun taas toinen menestyy paremmin vaikkapa luonto- tai lemmikkivisassa.

Miksi vastaus oli väärä, vaikka vastasin vihjeen mukaan?

Mielestämme vihjeissä ei olisi järkeä, jos niihin voisi aina luottaa. Useimmiten vihjeet kuitenkin ovat oikeassa ja yleensä niistä saa vähintäänkin hyvän vinkin. Suosittelemme käyttämään tavallista maalaisjärkeä vihjeiden tulkitsemisessa.

Miksi minulle tulee usein samoja kysymyksiä?

Kysymykset näytetään satunnaisesti, mutta joskus sama kysymys vain sattuu tulemaan pian uudestaan.

Miksi pelin pitää aina päättyä väärään vastaukseen?

Juuri se tekee Älypäästä haasteellisen. Jokainen vastaus kannattaa miettiä huolella ja pohtia, kannattaako käyttää skippiä siinä toivossa, että seuraava kysymys olisi helpompi, vai olisiko syytä ottaa vihje tai poistaa kaksi väärää vaihtoehtoa, ja jos nuo oljenkorret on jo käytetty, kannattaako ottaa riski ja arvata vai olisiko viisainta jäädä tähän?

Kysymyksessä tai vastauksissa on virhe!

Osa pelin kysymyksistä on tarkoituksella tehty harhaanjohtaviksi. Kannattaa siis miettiä vastausvaihtoehtoja vielä toisenkin kerran ja tarkistaa myös kirjoitusasu. Ehkä totuus vaan on tarua ihmeellisempää.
Jos kuitenkin olet varma asiasta, lähetäthän asiasta palautetta ylläpidolle. Korjaamme kaikki havaitut/ilmoitetut virheet mahdollisimman pian.

Miten ehdotan omaa kysymystä?

Otamme mielellämme vastaan kaikenlaisia uusia kysymyksiä eri tietovisoihimme.
Liian ajankohtaisia (nopeasti vanhenevia) kysymyksiä emme voi lisätä peliin. Saamme usein kysymysehdotuksia esim. Harry Potterista ja vastaavista kulloinkin pinnalla olevista asioista. Paremmat mahdollisuudet on todella omaperäisellä kysymyksellä!

Miksei kysymykseni ole päässyt peliin?

Ylläpidon tarkistaessa jokainen kysymys erikseen, menee uusien kysymysten lisäämisessä yleensä muutama päivä.
Emme ikävä kyllä lisää läheskään kaikkia ehdotettuja kysymyksiä, koska ne eivät sovellu peliin tai emme saa varmistettua kysymyksen oikeellisuutta. Siksi kannattaakin miettiä kysymyksen sopivuus jo ennen lähettämistä ja ilmoittaa käytetty lähde mahdollisimman tarkasti!
Pelissä on jo kymmeniä tuhansia kysymyksiä, joten oma kysymys ei välttämättä tule vastaan ihan heti.

Miten pääseen top-listalle?

Melkein jokaisellä Älypään visalla ja pelillä on oma Top-listansa, johon parhaat suorituksen tehneet pelaajat pääsevät.

Sivun alkuun

Yhteisöt

Mikä ihmeen yhteisö?

Älypäässä voi perustaa yhteisön jonkin aiheen ympäriltä. Yhteisö voi olla yksityinen tai julkinen, jolloin sinne voi kutsua muita Älypään käyttäjiä. Älypäässä on tällä hetkellä tuhansia yhteisöjä, joiden aiheet vaihtelevat aina tv-sarjoista maantietoon.

Kaikki hyvällä maulla luodut yhteisöt ovat tervetulleita!

Miten yhteisö perustetaan?

Yhteisön perustaminen on helppoa ja yksinkertaista! Perustamisen aloitat menemällä Älypään Yhteisövisat-osioon ja syöttämällä yhteisösi nimen "Luo uusi yhteisövisa" -kenttään ja klikkaamalla "Luo yhteisövisa" -painiketta.

Yhteisösi on täydellinen vasta kun siellä on visa, joten muistathan lisätä myös kysymyksiä yhteisöösi! Yhteisö on luomisen jälkeen avoinna kaikille Älypään käyttäjille.

Asiattomat ja hyvän maun vastaiset yhteisöt poistetaan Älypäästä.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miten saan oman yhteisövisan Älypäähän?

Älypään yhteisöihin on mahdollista luoda oma visa tai tuoda nettipeli (katso alla). Jos yhteisöön on jo lisätty nettipeli siihen ei voi luoda yhteisövisaa.

Aloitat luomalla oman yhteisön (tarkistathan ensin ettei samasta aiheesta ole jo visaa), sen jälkeen voit luoda kysymyksiä yhteisöösi "kysymykset" sivun kautta. Kun olet luonut tarpeeksi kysymyksiä (yhden enemmän kuin visan asetettu pituus) voit asettaa visan kaikkien pelattavaksi yhteisön Asetukset -sivulta täppäämällä "Peli kaikkien pelattavissa" kohdan. Yhteisövisan luomiseen et tarvitse EMBED-koodia.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miten lisään nettipelin Älypäähän?

Voit halutessasi suositella yhteisöösi tai Älypäähän lisättäväksi jonkun kolmannen osapuolen tekemää peliä, kuten Bubble shooter, Bloxorz jne.

Lähetä pelin linkki ylläpitoon sekä tieto siitä mihin yhteisöön pelin on tarkoitus tulla. Älypään ylläpito lisää pelin mahdollisimman nopeasti. Mikäli pelin yhteydessä tarjotaan EMBED-koodia, voit lähettää myös tämän Älypään ylläpidolle. Huomaathan että yhteisöön, jossa on jo visa, ei voida lisätä nettipeliä.

Nettipelejä voit ehdottaa Älypäähän palautelomakkeen kautta.

Sivun alkuun

Ongelmatilanteet

Mitä Älypää vaatii toimiakseen?

Älypää tukee selainohjelmista Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer versio 11, Microsoft Edge, Safari ja Opera.

Tärkeintä on, että selaimessa on tuki Javascriptille ja evästeille. Jotkut pelimme vaativat myös Adobe Flash Player -laajennuksen.

Miksi peli ei käynnisty ja saan ilmotuksen Flash Playerista?

Jotkut pelimme vaativat selaimeen asennettavan Adobe Flash Player -laajennuksen käytön sallimisen Älypäässä. Näitä pelejä ovat esimerkiksi Palapeli ja Virhevisa.

Ohjeet Adobe Flash Player -laajennuksen käytön sallimiseksi Älypäässä:

Jos käytössänne on Firefox: Klikkaa Valikko-painiketta ja edelleen Lisäosat / Add ons. Aukeavalta sivulta klikkaa Liitännäiset / Plug-ins. Klikkaa Shockwave Flash kohdalla kolmea pistettä ja valitse Kysy aktivointia / Ask to activate. Voit nyt päivittää pelisivun uudelleen ja peli käynnistyy klikkaamalla Käynnistä Adobe Flash sekä sallimalla Adobe Flashin suoritus Älypäässä.

TAI klikkaa osoitepalkin vasemmassa reunassa olevaa LEGO-palikan näköistä kuvaa. Muuta aukeavasta valikosta Flash käyttöasetus niin, että se on sallittu ja lataa sivu uudelleen.

Jos käytössänne on Chrome: Klikkaa oheista logoa ja salli Adobe Flash playerin suoritus.

Lataa Flash player

TAI klikkaa osoitepalkin vasemmassa reunassa olevaa lukon kuvaa ja aukeavasta valikosta Sivustoasetukset. Välilehdeltä muuta Flash-kohdan pudotusvalikon arvoksi Salli. Palaa takaisin pelisivun välilehdelle ja päivitä sivu uudelleen.

Jos käytössänne on Microsoft Edge: Klikkaa oheista logoa ja salli Adobe Flash playerin suoritus.

Lataa Flash player

TAI klikkaa osoitepalkin oikeassa reunassa olevaa palapelin palan näköistä ikonia. Avautuvasta kyselystä salli Flashin suoritus.

Microsoft Internet Explorer 10-11, seuraa näitä ohjeita.

Muille selaimille ohjeet löytyvät Adoben Tuki-sivustolta.

Ohjeet Adoben Flash Playerin asennukseen löytyvät myös Adoben Tuki-sivulta.

Jos edelleen tarvitset apua, pyydä apua palautelomakkeella. Neuvomme mielellämme!

Miksi tietovisat eivät toimi?

Tarkista ensin, että selaimessasi on sallittu Javascriptin suoritus sekä evästeet. Tietovisat eivät välttämättä toimi myöskään käytettäessä selaimen Yksityinen selaus -tilaa.

Miksi en pääse top-listalle?

Usein nimi on päivittynyt listalle, mutta pelin alapuolella olevat listat eivät päivity automaattisesti. Klikkaa top-listojen ohessa olevaa Päivä-linkkiä tai lataa sivu kokonaan uudelleen.

Joskus internet-palveluntarjoajan käyttämä proxy eli välimuisti aiheuttaa ongelmia. Välityspalvelimen käytön voi estää joko kokonaan tai vain Älypään osalta. Internet Explorer -selaimessa tämä tapahtuu poistamalla rastin kohdasta Työkalut -> Internet-asetukset -> Yhteydet -> Lähiverkon asetukset -> Muodosta yhteys välityspalvelimen kautta (Tools -> Internet Options -> Connections -> LAN Settings -> Use a proxy server).

Miksi kirjautuminen ei onnistu?

Yleensä syynä tähän on väärin syötetty nimimerkki, sähköposti tai salasana. Tarkistathan, että nämä ovat oikein. Erityisesti salasana tulee olla täsmällisesti oikein sekä pienet että isot kirjaimet, numerot ja muut mahdolliset merkit huomioiden.

Unohtuneen salasanan voit tilata sähköpostiisi Unohdin salasanani -sivulta. Jos kirjautuminen onnistuu mutta et pysy kirjautuneena, tulee sinun sallia evästeet (cookies) selaimestasi.

Sivun alkuun

Älypää tiedottaa

 • Kuinka hyvin tunnet ruokaostostesi hiilijalanjäljen? Testaa, miten ilmastoystävällisiä ostoksia teet

  5.10.2020

  Olemme julkaisseet uuden Suomen Lähetysseuran kanssa kehitetyn Ilmastovalintatalo-testin. Testi kertoo, mitä tuotteita kannattaa ruokaostoksilla suosia, jos haluaa vähentää päästöjä ja pienentää omaa hiilijalanjälkeään. Testin jälkeen voit osallistua 100€ arvoisen lahjakortin arvontaan!

 • Uusia ja ajankohtaisia kysymyksiä suosituimmissa urheiluvisoissa

  30.9.2020

  Liiga alkaa, oletko valmis? Tunnet varmasti oman suosikkijoukkueesi kokoonpanon, entä muiden joukkueiden? Jännittävän Liiga-kauden aikana voi virittäytyä tunnelmaan Älypään Jääkiekko-visan parissa! Jääkiekon lisäksi myös F1-visaa ja Jalkapallo-visaa on päivitetty uusilla kysymyksillä. Testatkaa vaikka kaveriporukan kanssa, kuka onkaan se joukon todellinen urheilutietäjä!

 • Testaa tietosi tupakkapolitiikan edistymisestä Suomessa

  24.8.2020

  Uskoisitko, että vuonna 1920 Suomessa kulutettiin eniten savukkeita asukasta kohti maailmassa? Testaa tietosi tupakkapolitiikan edistymisestä Suomessa Savuton Suomi 2030 -visassa ja opi lisää savuttomuuden ja nikotiinittomuuden hyödyistä.

  Visa on tehty yhteistyössä Savuton Suomi 2030 -verkoston kanssa.

Lue lisää tiedotteita