Blogin nimi: Luettuja kirjoja

Blogi aloitettu: 19.5.2007
Blogimerkintöjä: 132 kpl
Avainsanat: Kirjat, lukeminen, kirjojen arvostelut kpl
 • Näkymätön13.11.2009 klo 23:58  Kommentoi (0)

  Näkymättömän läsnäolo on kuin kevyt kosketus. Me käännymme ympäri: kuka hän oli, mistä hän tuli ja minne hän oli matkalla?
  Sinä päivänä, jona hänestä tuli näkymätön.
  Heitä hoippuu meidän rinnallamme, legioonittain, joukkioittain, armeijoittain näkymätttömiksi tehtyä elämää, he kulkevat ja joskus he kuiskivat meille elämättömästä elämästään, toiveistaan ja kaipuustaan.
  Joskus me kuulemme heidät.
  Silloin meidän tekee mieli sanoa: "Joku on menettänyt henkensä, ehkä jotta minä näkyisin, jotta minusta tulisi näkyvä."
  Näkyvä näkymätön.
  Se voisin olla minä.
  Se voisit olla sinä.

  Mats Wahl: Näkymätön. Nuorille suunnattu dekkari ihmisten pahuudesta. Nuori 16-vuotias koulupoika on kadonnut. Häntä etsitään. Koulun seiniin on töhritty hakaristejä ja kaksoissalamoita, maahanmuuttajia on pahoinpidelty. Vaikka syylliset tiedetään, koulussa ja kunnassa vallitsee yleinen välinpitämättömyys eikä kukaan halua myöntää, mistä on kysymys, sillä se häiritsisi pahasti politiikkojen kunnianhimoista matkailuhanketta.
  Ihan kohtalainen kirja. Hieman sekava kylläkin.
  Välitetään toisistamme, ettei kukaan kokisi olevan näkymätön. Kysy joskus keneltä hyvänsä ystävältäsi, mitä sinulle kuuluu tms. Anna huomiotasi, sillä se ympitylsä tyyppikin voi joskus kaivata jonkin ystävällisen sanan.


 • Missä olet, Sara?11.11.2009 klo 16:54  Kommentoi (0)

  Tuija Lehtinen: Missä olet, Sara? Tässä kirjassa Saran pikkusisko Pinja etsii Saraa. Pinja saa sukujuhlissa kuulla taas kerran muistuttavansa Saraa. Hän sitten päättää ottaa selvää Sarasta. Sara on kadonnut kauan sitten. Pinja ryhtyy salapoliisiksi ja jäljittää siskonsa tunteneita, outoja ja lähesikäloppuja kolmikymppisiä. Ikäloppuja???? Mähä oon sit kohda haudassa. Noniinnoniin, teinit nyt on tuommosia joo. Nuorten kirjahan tää on. Pinjakin alkaa sitten Saran teille. Värjää hiuksensa, pukeutuu mustiin ja tekee ihmisiin lähtemättömän vaikutuksen kuten Sarakin aikoinaan. Lähipiiri pelkää, että Pinjasta on tulossa samanlainen kuin Sara. Jollain tavalla Pinja muuttuukin, sillä miksi Nico kiinnostuu hänestä. Sara-sarjan kirjat olivat: Sara@crazymail.com, Nottingham kesällä kello 6 ja Sara ja levottomat jalat. Nuo olen kans joskus lukenut, mut en millään muista kaikkea tapahtumia enää. Yhtäpötköö pitäs nää kaikki lukee, niin sit pysyy kärryillä paremmin. Mut joo, ihan ok kirja. Ei siinä mitään.


 • leimatut Lapset7.11.2009 klo 22:58  Kommentoi (0)

  Kirjan nimi hieman hassusti kirjoitettu. Yleensähän ekan sanan eka kirjain on isolla ja sit pientä kirjainta. Tässä onkin toisinpäin. Eka pienellä ja toka sana vasta isolla. Eija Reinikainen: leimatut Lapset. Kun koulu ei ymmärrä. Älyttömän hyvä kirja. Sopii todella hyvin opettajille ja koulun henkilökunnalle ja samaan syssyyn miksei myös vanhemmille. Eija on itse opettajana ollut ja tavannut erilaisia lapsia ja kertoo osan heidän tarinoistaan. Tässä jokunen pätkä:
  "Ope ei kysy koskaan multa, vaikka viittaan, ja kun mä sain biologian kokeista ysin, se kysyi, olinko katsonut joltakin vastaukset." - Kake
  "Äiti on varmaan mielisairas. Se saa kauheita raivareita, ja se on kuristanut mua monta kertaa niin, että henki on ollut lähteä. Isä on ollut aina töissä tai matkoilla ulkomailla." -Joel
  "Mä vihaan sitä rehtoria. Se sano vaan, että pojat on poikia, että älä viitti. Että ihan kun mä oisin joku mamo, kun mä en pärjää pojille." -Kristiina
  Miltä tuntuu koulukiusatusta, jolle ratkaisuksi ehdotetaan koulun vaihtoa? Kuinka keskittyä koulunkäyntiin, kun päällimmäisenä on huoli vanhemmista? Miltä ekaluokkalaisesta tuntuu joutua luokan syntipukiksi? Miten maahanmuuttajalapsi pärjää uudessa kulttuurissa?
  Koulun arjesta puhuttaessa korostetaan jatkuvasti vaikeaa oppilasainesta, valtavaa erityistuen tarvetta ja oppimisvaikeuksia, muttei kerrota miltä lapsista itsestä tuntuu. Leimatut lapset syntyi tarpeesta puolustaa väärin ymmärrettyjä oppilaita ja muistuttaa, kuinka tärkeää työtä jokainen kasvattaja tekee. Kannattaa lukea.


 • Herra rehtori3.11.2009 klo 22:25  Kommentoi (0)

  Luettu taas. Aino Kontula: Herra rehtori. Aikalailla pettymys, koska aiemmat kirjat olivat enempi hauskoja. Kyl tässäkin sai nauraa joo, mut aika kuivan puoleista. Kertoo koulun rehtorista ja hänen elämäntarinastaan. Reksi on skolen itsevaltias, joka saarnoillaan ja keskusradion kuulutuksillaan pitää skolen oppilaat ja opet kurissa. Reksi ammentaa oppinsa nuoruudestaan palavasieluisena saarnaajana herätyskokouksissa ja Kakolan vankilassa. Häntä riepottelevat niin opettajien valitukset kuin lääninhallituksen tarkastajatkin. Jos kukaan muu ei enää jaksa, niin reksi jaksaa. Vuosikymmenien ajan hän punnertaa myös koulu-uudistusta eteenpäin.


 • Väärän jäljillä29.10.2009 klo 20:33  Kommentoi (0)

  Pitkästä aikaa Maria Kallio dekkaria. Leena Lehtolainen: Väärän jäljillä. Maria pyydetään johtamaan vain tätä yhtä tutkimusta takaisin Espoon poliisiin. Urheilumaailman huipulla tapahtunut surmatyö on tapauksena. Maria on aloittanut työt perheväkivallan tutkimusprojektissa ja ei yhtään tykkää, että saa siirron takaisin Espoon poliisiin. Maria on tutustunut toimittajaan, joka paljasti kiekonheittäjien dopingin käytön. Toimittajan auto suistetaan tieltä ja kyydissä on juoksija Toni Väärä, joka loukkaantuu. Kilpajuoksussa murhaajan kanssa ennen kuin maalinauha katkeaa, on poliiseja ehditty johtaa väärän jäljille aivan liian moni. Tämä on kymmenes Maria Kallio- dekkari.
  Pidin tästä. Pitkään aikaan en ole Kalliosta lukenut. Mielenkiintoisia paljastuksia myös Ursula Honkasesta ja ymmärrys suuri sitten. Ursulan todellinen kiinnostuksen kohdekin paljastuu ja se on kertakaikkisen sööttiä. :) Pisti hymyilyttämään.


 • Aamunkoi (spoilaava)25.10.2009 klo 13:19  Kommentoi (1)

  Kauan odotettu päätösosa. Stephenie Meyer: Aamunkoi. Odotus kannatti. Kirja kertakaikkisen kiehtova. Bellaa on repinyt kahtia suunnaton intohimo Edwardia kohtaan ja syvä yhteis Jacobia kohtaan. Bellan on tehtävä valinta joko liittyen kuolemattomien joukkoon tai jatkaa ihmiselämää. Bella on päätöksensä tehnyt. Silloin alkaa ennennäkemätön tapahtumien vyöry, joka kohtaa käsittämättömiin seurauksiin. Juuri kun Bellan elämän langat ovat kutoutumassa yhteen, ne uhkaavatkin tuhoutua yhdessä hetkessä ikuisiksi ajoiksi.
  Ällistyttävä tapahtuma, jota en osannut arvatakkaan. Mutta leimaantumisen osasin arvata lukiessa ja naureskelin sitä pitkään. Kun sattumoisin itsekin ajattelin juuri sitä että tuo leimaantuu tuohon. Kävikin niin. Hihihi, se oli kertakaikkisen suloista.
  Minkälainen on lopullinen sota vai tuleeko sitä ollenkaan. Bella tapaa Volturit, jotka tulevat katsomaan ja jakamaan oikeutta. Onko oikeus sittenkin oikeus vai onko siinä takana Volturien oma etu.
  Kirja on todellakin odottamisen arvoinen. Todella upea päätösosa. Harmi vain että päättyy, mutta tätä sarjaa lukee kyllä mielellään uudestaankin. Muistelin, että Meyer oli kirjoittamassa osaa myös Edwardin näkökulmasta, mutta tyhmät fanit pilasi sen ja kirjaa ei käsittääkseni tulekkaan. Harmi. Olisi ollut mukavaa sekin lukea.


 • Varjo21.10.2009 klo 15:26  Kommentoi (0)

  Luettu taas. Eppu Nuotio: Varjo. Mielenkiintoinen kirja. Lapset löytävät ruumiin. Naisella on morsiuspuku ja kädestä puuttuu nimetön. Nuoren naisen huulet on ommeltu kiinni. Käy ilmi, että kuollut morsian on muslimiperheen tytär, joka on vihitty kristityn suomalaismiehen kanssa. Sulhanen on kadonnut. Epäilys kunniamurhasta saa Pii Marinin kuohuoksiin. Hän alkaa tutkia asiaa, mutta omat murheensa sotkevat keskittymistä. Suhde Heinoon on ollut katkoilla jo kuukausia. Morsiammen ystävän vihje johdattaa Piin viimein ovelle, jossa lukee Varjo.
  Kirja kyl hyvä joo. Automaattisesti tulee mieleen kyl, että kyl toi muslimit ovat kammottavia. Hyih! Onneksi kuitenkaan eivät kaikki. Kulttuurierot ovat valtavat. Varsinkin kun naisten asemaa vertaa.


 • Maksu18.10.2009 klo 13:27  Kommentoi (0)

  Eppu Nuotio: Maksu. Vaunuistaan kotipihalta on siepattu vauva. Eihän tällaista tapahdu Suomessa, Pii Marin ajattelee. Täähän kuuluu pitemminkin amerikkalaiseen elokuvaan kuin rauhalliseen lounaissuomalaiseen pikkukaupunkiin. Piillä on muutakin ajateltavaa. Hän on saanut yllättäen veljensä Joelin vieraakseen, joka kaipaa etäisyyttä vanhempiin. Tosiasiassa Joel haluaa ottaa välimatkaa kirkkonummelaisissa juhlissa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn. Rikokset liittyvät oudosti toisiinsa. Myrskyn merkkejä osoittaa myös suhde komisario Juha Heinoon. Piin harmiksi mies tuntuu jakavan kiinnostavimmat asiat kollegansa Reija Haukan kanssa.
  Kyllä tää oli ihan hyvä kirja. Lopussa vasta ratkaisu paljastui. Seuraavaan osaan sitten.


 • Nälkäpeli14.10.2009 klo 19:43  Kommentoi (0)

  Tästä kiitos työkaverille, joka tekee kirjavinkkauksia. Häntä oon auttanut antamalla ideoita sopivista kirjoista. Vastaavasti itse olen saanut runsaasti vinkkejä eri kirjoista. Tää oli niistä yks. Suzanne Collins: Nälkäpeli. Hieman Selviytyjät tms. tositv-tyylinen kirja.
  Luonnonkatastrofit, kuivuus, myrskyt, tulipalot ja tulvat nielivät suuren osan Pohjois-Amerikasta. Loput hävitti jäljelle jääneestä ruuasta käyty sota. Raunioista syntyy Panem. Sen kansalaiset nousivat kapinaan hallitsijoitaan vastaan, mutta hävisivät. Rankaistukseksi kehitettiin nälkäpeli.
  Säännöt ovat yksinkertaiset. Jokaisen vyöhykkeen on arvottava 1 poika ja 1 tyttö kisaan. Nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle, jossa heidän on tapettava toisensa. Viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja.
  Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-tv-ohjelma. Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmottautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa, jonka epäonneksi arpa lankeaa.
  Capitol vie lapset vyöhykkeeltä ja pakottaa heidät tappamaan toisensa yleisön silmien edessä. Se on Capitolin tapa muistuttaa, että ovat heidän armoillaan. Heillä häviävän pieni mahdollisuus selvitä seuraavasta kapinasta. He saattavat käyttää muita sanoja, mutta viesti on selvä: " Katsokaa, me otamme lapsenne ja uhraamme heidät, ettekä te mahda sille mitään. Jos nostatte sormenne, tuhoamme teidät viimeiseen mieheen." Nöyryyttävää, että Capitol vaatii pitänään Nälkäpeliä juhlana. Voittaja pääsee takaisin kotiinsa viettämään makoisaa elämää ja kotivyöhyke saa palkintoja, esim. elintarvikkeita. Capitol näyttää joka vuosi, kuinka voittajan kotivyöhykkeelle lahjoitetaan viljaa ja öljyä ja jopa sokerin kaltaista herkkua, kun muut taistelevat nälkiintymistä vastaan.
  Semmoinen kirja. Ihan mielenkiintoinen. Ei kylläkään selvinnyt vuosilukua, että mille vuodelle toi tarina sijoittuu. Mutta sen verran voi päätellä, että hyvin kauas tulevaisuuteen. Erilaista teknologiaa yms. kuin nykyaikana. Trilogia siis eli kaks osaa vielä tulossa. Ensi vuonna olisi seuraava osa tulossa. Nimiähän en tietenkään muista, mut olen sen muistiin kirjoittanut kuitenkin.


 • Tuulinen torni12.10.2009 klo 16:56  Kommentoi (0)

  Nummelan ponitallisarjan uusin kirja. Merja Jalo: Tuulinen torni. Ponitallilaiset ovat lähdössä kesän viimeiselle ratsastusleirille Rantalan särkkään. Lähellä on salaperäinen Murhaluoto. Paikalliset kaihtavat sitä paikkaa, koska luodolla kököttää vanha merirosvomajakka, jonka ikkunoista tuikkii outoa valoa. Taru kertoo, että siellä on surmattu valkoisia hevosia ja luodolta kuuluu viiltävää hevosen hirnuntaa. Onko Nummelan Mia Cara vaarassa, kun outo voima vie sen luodolle. Kikkahan tietysti päättää ottaa asiasta selvää.
  Tässä taas mielenkiintoista miesten ja naisten riitatilanteen selvitystä. Miehet nyrkkitappelee ja sit ovat ystävyksiä. Naisethan eivät millään vaan kyyräillään pitkäänkin. Onnellinen loppu tietysti kirjassa oli ja hieman salaperäisyyttä, että jää sitten tulkinnan varaan. Samaa olen muutamassa muussa uusimmissa Jalon kirjoissa pistänyt merkille.


Älypää tiedottaa

 • Tutustu suomalaiseen ruokaan ja voita 50€ lahjakortti valitsemaasi ruokakauppaan!

  9.8.2021

  Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9.2021. Tutustu suomalaiseen ruokaan Hyvää Suomesta -visassamme ja osallistu visan loputtua viikoittaiseen arvontaan. Voit voittaa 50 euron arvoisen lahjakortin haluamaasi ruokakauppaan. Kampanja on voimassa 5.9.2021 saakka.

  Visa on tehty yhteistyössä Ruokatieto Yhdistyksen kanssa.

 • Mitä muistat 2010-luvusta?

  30.6.2021

  Cheek valloitti Olympiastadionin, Ruotsin prinsessa Madeleine sai tyttövauvan, Jokerit aloitti uransa KHL:ssä ja Sauli Niinistöstä tuli Suomen presidentti! Tämä kaikki ja paljon muuta tapahtui 2010-luvulla. Vuosikymmenet-visan uusimmassa osiossa voit kokeilla, mitä kaikkea muistat tästä hetki sitten eletystä vuosikymmenestä!

 • Onko sinulla futiskisojen faktat hallussa?

  11.6.2021

  Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään! Testaa tietosi Älypään Futiskisat-visassa, jota on tämän vuoden kisojen kunniaksi päivitetty isolla kasalla uusia kysymyksiä!

Lue lisää tiedotteita