Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 734 kpl
 • Ilmastoraivo16.11.2019 klo 16:55

  Poliisille näyttää muodostuneen erityinen himo kansan kurittamiselle. Näin voi päätellä siitä, että kansalaista koskeva urkinta pitäisi sallia entistä laajemmin ja poliisin arvostelu pitäisi kieltää laissa. Puhutaan maalittamisesta, vaikka tervaaminen olisi nähdäkseni asiaan paremmin soveltuva termi.

  Ihmisoikeudet eivät valtakunnassassamme ole kunnossa. Siitä on valtakunnalle langetettu tuomio. Elämme siis mitä ilmeisimmin poliisivaltiossa, sitä vankemmin vielä, jos suunnitelmat poliisien lisäämiseksi toteutuvat. Kauhuskenaario puhuu jo tuhannesta uudesta kurinpitäjästä.

  Kansalaisten kyttäämisen sijaan poliisi voisi ryhtyä hillitsemään valtakunnassamme riehuvaa ilmastoraivoa, jota lietsoo niin virallinen media, maan hallitus kuin kammioissaan lymyävät tieteenharjoittajat, jotka jo pää sauhuten keksivät keinoja, joilla maapalloa voitaisiin suojella vaikka pakkokeinoin.

  Raivon kohteiksi ovat joutuneet niin viattomat kotieläimet, autoilijat kuin asunto-osakeyhtiön asukkaatkin, maalaisista puhumattakaan. Maalaisten pitäisi pallon pelastamiseksi muuttaa kaupunkiin, myydä talonsa tappiolla, päästää karjansa luontoon, peltonsa luonnontilaan ja päätyä kaupunkiin ilman rahaa maksamaan vastiketta, jolla on pakko rakennuttaa niin kutsuttuja latauspisteitä urbaaneja autoja varten, jotta pakokaasut eivät tupruta hiilidioksidia ilmakehään ilmastoa lämmittämään.

  Suuresti harmittaa viattomien kotieläinten syyllistäminen. Erityisesti lehmät on nostettu tikun nokkaan, koska niiden kerrotaan röyhtäilyillään olevan yksi merkittävimmistä hiilidioksidin ilmaan päästäjistä. Sen sijaan lukemattomista urbaaneista lemmikeistä ja niiden päästöistä ei kukaan puhu mitään, saati sitten näiden urbaanien lemmikkien omistajista. Hiilidioksidi on paha asia, koska se ei päästä maahan kertynyttä lämpöä karkaamasta avaruuteen, vaan jättää ilmakehään palloa lämmittämään. Kerrotaan.

  Poliisin pitäisi tutkia, pitääkö ilmaston lämpeneminen ylipäätään paikkansa. Koska poliisi pystyy arvostelemaan taidettakin, niin luulisi tutkijoiden tutkimustulostenkin olevan helposti pääteltävissä joko oikeiksi tai vääriksi. Jos tutkimustulokset todetaan vääriksi, niin tällaiset ilmastoraivon lietsojat pitää laittaa vankilaan sellaisella vauhdilla, että tukka jää taakse vaaka-asentoon.

  Ilmastonmuutosta koskeva kritiikki ainakin väittää, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus aiheutuu ilmaston lämpenemisestä eikä päin vastoin. Sen lisäksi luonto tuottaa 95 prosenttia hiilidioksidista, joten ihmisen osuudeksi jää viisi yksikköä. Siksi maapallon pelastaminen on jo alunalkaenkin toivoton tehtävä, jos tilanne on tämä. Tämän lisäksi poliisi voisi varmentaa, että laskut on tehty oikein, koska kotimaisten nielujen laskemisessakin on tapahtunut karmea virhe. Suorastaan megaluokan moka.

  Ilmastoraivoon kuuluu olennaisena osana myös nimittely. Kotieläimet on leimattu kapitalistiseen tapaan tuotantoeläimiksi, mikä loukkaa syvästi ihmisystävällisiä eläimiä. Samoin suurpetojen urbaani paapominen on vastoin kotieläimen oikeutta hyvään elämään. Kaikesta tästä syystä poliisi voisi harkita lakia, joka kieltää vihreän värin käyttämisen poliittisiin ja muihin ihmistä ja kotieläintä, erityisesti lehmää, koskeviin tarkoituksiin.

  Cat


 • Television kulttuuriohjelmat9.11.2019 klo 15:38

  BB:n seuraaminen on jatkunut syystä, että Kristian on kuin ylösnoussut entinen vuokraisäntäni. Siksi tuntuu kuin palaisi Helsinkiin katsomaan, miten vuokraisäntä jakselee illasta toiseen. Menestystä Kristianille, muitakaan asukkeja unohtamatta.

  Kohta alkaa toinen kulttuurilähetys televisiosta, nimittäin Putous, jos en ole väärin tulkinnut ajan merkkejä. Edellisiä Putouksia en ole jaksanut seurata kuin pätkittäin. Olisi siis aika parantaa. Esimerkinomaisesti olen kehitellyt uuden hahmon: ilmastoaktivisti Oton, dollari -Ollin ja -Allin esikoispojan, joka opiskelee paikallisessa yliopistossa länsimaisia kieliä ja kulttuuria. Otto on saanut pahan viherbakteeritartunnan, minkä vuoksi hänestä on tullut aktivisti. Otto asuu Munkkiniemessä ja syö hyönteisiä. Niinpä omenapuut Munkkiniemessä eivät enää kanna hedelmää, koska Otto on syönyt mehiläiset ja pölytys näin ollen on epäonnistunut.

  Otto aikoo valmistua ilmastoasiamieheksi, hän aikoo tehdä ilmastoreformin. Hän pyrkii suuren pankin johtajaksi, jotta pystyy lainapäätöksillään vaikuttamaan siihen minkälaisiin kohteisiin rahaa myönnetään, jos ylipäätään.

  Tärkeimpänä ilmastotekona Otto pitää rintaruokinnan kieltämistä. Maito on pahasta sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Rintamaidon mukana lapsi imee äidinmaidossa kaiken ympäristöä tuhoavan, siksi maito pitää korvata muilla nesteillä, mielellään oluella. Ulkomaisella, koska kotimainen ohrantuotanto rasittaa luontoa epäkelpojen kasvuolosuhteiden vuoksi. Siksi tuontiohra on ekologisesti kestävä vaihtoehto, minkä lisäksi oluen paneminen ulkomailla tulee kotimaista halvemmaksi.

  Pääsääntöisesti autoilu pitää kieltää. Etenkin maalta kaupunkiin köröttelevät maalaiset ovat suuri ympäristöuhka, koska matkaa kertyy ja sitä mukaa päästöjä. Otto sallisi vain matkat kaupungin laitamille, mutta paluumatkaa ei enää sallittaisi. Näin nopeutettaisiin urbanisaatiota ja saataisiin aikaan kriittinen massa kannattavalle taloudelliselle toiminnalle. Kuljetuskustannukset pienenisivät ja päästöt niin ikään. Erityisesti tukiaiset voitaisiin vapauttaa hyötykäyttöön. Kalliimmilla asuinalueilla liikkumiselle pitäisi olla lupa muilla kuin alueen asukkailla.

  Oluen hakemiseen satamasta sen sijaan olisi hyvä olla auto, polttomoottori voisi olla tässä luvallinen, jos olutta haetaan sivistyskäyttöön, muussa tapauksessa jonkinlainen lihasvoimalla liikkuva kärry olisi paikallaan. Kuitenkin niin, että oluen sivistymätön käyttö olisi oikeastaan kiellettävä ympäristöä vahingoittavana tekona, koska oluen aiheuttama röyhtäily lisää ilmaston hiilidioksidipitoisuutta.

  Talvi


 • Sukupuolikohkaamisen anatomiset perusteet4.11.2019 klo 03:38

  Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Niinpä jos herralta vaikuttava henkilö ryhtyy ilmentämään sukupuolisuuttaan feminiinin pukukoodin mukaisesti ja esimerkiksi työnantaja kieltäytyy tekemästä työsopimusta kysymyksessä olevan henkilön sukupuolen ilmentämisen vuoksi, työnantaja syyllistyy rikokseen.

  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä tapakouluttaja on asiasta. Luultavasti samaa mieltä kuin lakipykälä, edellyttäen, ettei tapakouluttaja ole rikollinen.

  Sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu eivät kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa, että sukupuolia on vain kaksi. Sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko kysymyksessä lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä eliö vai hedelmöittyvä. Ihmisellä hedelmöittävä sukupuoli on mies ja hedelmöittyvä sukupuoli nainen.

  Sukusolujen lisäksi sukupuoli määräytyy sukupuolikromosomien, niihin kytkeytyvien geenien, sukupuolihormonien ja sukupuolielinten morfologian perusteella. Biologian lisäksi sukupuolella on sosiaalinen ulottuvuus, jolla tarkoitetaan yhteiskunnallisia sukupuolirooleja.

  Näin ollen sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmentäminen ei ole sama asia kuin sukupuoli. Siksi puhe sukupuolten kirjosta vaikuttaa vahvasti liioitellulta. Ilmeisesti puhe lukuisista sukupuolista perustuu siihen, että joissakin tapauksissa sukupuolen kehityksessä tapahtuu biologisia poikkeavuuksia tai yksilö on muutoin haluton omaksumaan yhteiskunnallisia roolimalleja. Jos sukupuolia olisi enemmän, niin luulisi, että esimerkiksi teatterissa olisi muitakin rooleja kuin mies- ja naisroolit. Urheilukilpailuissa pitäisi myös näkyä muutkin sukupuolisidonnaiset lajit kuin miesten ja naisten lajit jne.

  Erityisesti yhteiskunnallisen elämän luulisi olevan helpompaa, jos kaikilla sukupuolilla olisi selkeästi määritellyt roolit, käyttäytymismallit ja koodit, joilla tunnistaa rooli tai sukupuoli. Jos mitään mainittua ei ole, niin miten sosiaalistua, miten käyttäytyä, miten toimia missäkin tilanteessa. Ainakin työelämässä työtehtävät on yleensä määritelty, puhutaan myös työrooleista.

  Mediasta saa joka tapauksessa mielikuvan, että sukupuoli olisi enemmän tai vähemmän samankaltainen asia kuin veteen piirretty viiva. Ei siis erityisen tarkka. Tästä syystä pitäisi nykyään olla pikemminkin suvaitsevainen kuin ankaran totuuden puolesta niuhottaja. Luulisin. Niinpä voidaan ajatella, että maapallokin vain ilmentää palloa. Joka kohdasta tarkasteltuna maa ei ole pallo, sillä esimerkiksi Pohjanmaalla on paljon ?tasaasta?. Niinpä Linnan juhlissakin kannattaisi juhlia pikemminkin suvaitsevaisuutta kuin ankaraa totuuden nipotusta.

  Dance


 • Tasa-arvon mahdollisuudesta19.10.2019 klo 21:42

  Kapitalistisessa talousjärjestelmässä arvo syntyy markkinoilla. Asiakas on kuningas, joka arvioitsee, kuinka paljon mikin nippeli ja nappeli saa maksaa. Jos nippeli maksaa liikaa, nippeli jää ostamatta, paitsi jos kysymyksessä on niin sanottu välttämättömyyshyödyke, jota ilman ei tule toimeen, kuten ilman mämmiä pääsiäisenä, Pohjanmaalla.

  Kuinka sitten on tasa-arvon laita? Määräytyykö sekin markkinoilla? Totta kai. Markkinataloudessa kaikki arvot määräytyvät markkinoilla. Jos ei, niin silloin pannaan määräytymään. Enemmistöperiaatteen mukaisesti. Tosin on epäselvää, määräytyykö markkinoilla nippelin todellinen arvo, vai nippelin hinta, mutta tässä tutkielmassa asialla ei ole merkitystä.

  Koska siis tasa-arvo määräytyy markkinoilla, niin silloinhan kaikkien nippeleiden pitäisi olla samanarvoiset, samansuuruiset, tai ainakin nippeleiden hinnat. Mutta onko näin? Ei tietenkään. Tästä voimme vetää empiirisesti todennettavissa olevan johtopäätöksen: tasa-arvoa ei ole olemassa. Järkyttävää!

  Tasa-arvo ei johda resurssien ohjautumiseen optimaalisella tavalla. Voi myös olla, että lahkeet lakkaavat paukkumasta ja huopatossujen valmistus yleistyy, toisin sanoen hiljaisuus, kun yrittämisen ryske laantuu. Yritysjohtajilta loppuisi myös yksinoikeus miljoonatienesteihinsä. Ei hyvältä näyttäisi, paitsi tietysti, jos kaikki saisivat miljoonatulot. Mutta kuka ne työt sitten tekisi? Kukas muu kuin aktivoitu työtön, joka sitten elättäisi koko tasa-arvon. Kuten tähänkin asti.

  Kapitalistinen talousjärjestelmä on kuitenkin paras kaikista. Vaikea tosin sanoa, koska vaihtoehtoja ei ole, mutta kuitenkin. Köyhyys on vähentynyt ja köyhäkin saa viimeisimpien tietojen mukaan jopa Dollarin käteen. Siitä ei ole tietoa, mistä hyvästä ja millä aikaperspektiivillä. Taikausko on vähentynyt ja tietoisuus ympäristön tilasta on lisääntynyt. Kiitos järjestelmän. Järjestelmän ulkopuolista paratiisia ei enää ole, vaan yksityisomisteiset hoivalaitokset korvaavat kaikki myyttiset lintukodot ja paratiisit. Jumalaa ei myöskään ole eikä ihmisellä sielua. Jos olisi, niin yksityisellä rahalla suoritettu tutkimus olisi ne jo paljastanut. Ihminen ei ole jumalan kuva, vaan tärkeä osa tuotannollista prosessia. Ilman työnteon pakkoa yhteiskunta romahtaisi, syntyvyys laskisi ja hirmuiset velat romahduttaisivat kertyneet rahavuoret.

  Tasa-arvon tavoittelu on kaikista vaikeuksista huolimatta tärkeää. Aivan samoin kuin sukupuolineutraalisuus.Ongelmana on vain kapitalistinen talousjärjestelmä, joka eriarvoistaa ja tekee ihmisestä sukupuolisen olennon. Näin siksi, että porvarilta jää voitto saamatta, jos ei ole työläistä, aktivoitua työtöntä, jolta voitto otetaan. Tasa-arvoa varten pitää siis luoda virasto, perustaa asiamiehen virka tai muu instituutio, joka määrätietoisella työllä hankkii valtakuntaan tasa-arvon ja tekee ihmiset lisääntymiskyvyttömiksi.

  Onneksi meillä on kilpailuvirasto, jonka toimenkuva voidaan helposti muuttaa tasa-arvoa luovaksi instituutioksi. Virastoon voidaan helposti liittää osasto, jonka tehtävä on sukupuolineutraalistaminen. Kun työkaluiksi annetaan sakko tai pitkä vankilatuomio, niin eiköpähän tästäkin valtakunnasta saada länsimainen oikeusvaltio, tavalla taikka toisella.

  Ohessa kuva päijäthämäläisestä syysruskasta tasa-arvon toteuduttua.

  Ruska


 • Välitilinpäätöksen aika13.10.2019 klo 03:59

  On välitilinpäätöksen aika, aika tarkastella tulosta. Oletko rakentanut pyramidin? Oletko tehnyt jotakin sellaista, josta sinut muistetaan vielä tuhansien vuosien jälkeenkin. Jos olet tehnyt pyramidin, onnittelut, pyramidi kestää vuosituhansia, ellei sitä ole rakennettu huonosti, tai vastoin rakennusmääräyksiä.

  Oletko tuhonnut neitseellisen turvesuon? Siitä ei hyvä seuraa. Olet ollut osallisena, syyllisenä, maapallon lämmittämiseen. Maapallon lämmittäminen ei kuulu sinulle, se on auringon tehtävä.

  Oletko tehnyt tulevaisuusinvestoinnin? Ostanut satoja tyhjiä maitokannuja. Hyvä. Nyt tulevilla sukupolvilla on mistä juoda, kauramaitoa.

  Jos olet nauttinut sosiaalisista tulonsiirroista, olet hylkiö. Kunnon kansalainen elättää itse itsensä, valittaa korkeita veroja ja äänestää porvarillista puoluetta. Sosiaaliset tulonsiirrot rapauttavat yhteiskunnan, aiheuttavat kestävyysvajeen, väestön ikääntymisen ja yhteiskunnan velkaantumisen. Sen lisäksi olet syönyt leivän tulevilta sukupolvilta ja varastanut heidän mahdollisen nuoruutensa. Väestönkasvun taittuminen saattaa kuitenkin pelastaa, tulevia sukupolvia ei synny.

  Jos olet muistanut esittää voimakasta kritiikkiä velkaantumista kohtaan, sinut muistetaan varmasti. Kaikki vastuulliset ihmiset muistetaan. Siitäkin huolimatta, vaikka sinulle maksettaisiin siitä, että velkaannut. Sinut muistetaan myös, jos olet marssijatyyppiä, mielellään tukka putkella. Niin ikään Sinut muistetaan, jos olet julkisesti kannattanut kaikkia hyviä asioita: rauhaa, rakkautta ja hyvinvointia ja olet antanut asioiden hoidon ihmisille, joille asioiden hoitaminen kuuluu. Edustukselliseen demokratiaan kuuluu se, ettei sinun oikeastaan pitäisi tehdä yhtään mitään.

  Ilmajoen entinen nimismies on saanut ansioistaan melko kestävän muistomerkin. Säilynee pitkään. Kuva ohessa.

  Ilkka


 • Näin sivistän itseni6.10.2019 klo 18:02

  Olen aloittanut sivistymisen. Porvarillisesti. Mainostelevision BB on tähän suoranainen korkeakoulu. Kun ensin tallentaa lähetyksen levylle, kelaa mainokset pois, voi keskittyä olennaiseen: sivistymiseen.

  Nyt tiedän, että sukupuolia ei ole vain kaksi, vaan lukematon määrä: aina muunsukupuolisesta pansukupuoliseen. Tämänkertaisessa BB:ssä en ole kuitenkaan nähnyt kahta sukupuolta enempää, mutta ehkä menossa oleva BB on poikkeustapaus ja tulevaisuudessa saamme nähdä useamman sukupuolen kirjon.

  Lukemattomien sukupuolien viidakko tuottanee kuitenkin ongelman. Ensinnäkin, mistä tuntee sukupuolen, joka ei ole nainen eikä mies? Entä miten kasvattaa sellainen lapsi, joka ei ole nainen tai mies? Ihmiseksi, jolla ei ole sukupuolta, vai ihmiseksi, joka voi olla mitä sukupuolta tahansa? Syntyykö moisesta eksistentialistinen ahdistus? Onko evoluution suunta muuttunut? Onko ihmiskunta muuttumassa sukupuolettomaksi? Mitä tarkoittaa termi sukupuolineutraali? Tarkoittaako se samaa kuin politiikassa puolueettomuus? Onko tämä sitten sama asia kuin identiteetin puuttuminen?

  Uskonto herättää kiihkoa BB:ssä, kuten yhteiskunnassa muutoinkin. Jotkut suhtautuvat uskontoon suorastaan vihamielisesti. Jumalaa ei kuuleman mukaan ole, vaikka sanoja ei näköjään ole tietoinen siitä, mitä ei ole olemassa, koska ei ole ensin määritellyt jumalan käsitettä.

  Käsitteiden hämärtyminen, sekava puhe, hölötys kuitenkin lisääntyy yhteiskunnassa. Siksi olisi tärkeää, että käsitteet määriteltäisiin eksaktisti eikä erityisesti lakeja alettaisi säätää sellaiselle perustalle, jota ei ole edes olemassa tai tuoda vanhoihin käsitteisiin aineksia, jotka eivät niihin kuulu. Vihapuhe on yksi sekavan kielenkäytön tuottama ilmiö, jota yritetään suitsia entistä sekavammilla perusteluilla.

  Näinä aikoina, kun kaikkeen pitää saada lupa, kenties useampikin, niin olisi varmaan paikallaan säätää laki, joka vaatii suostumuksen käden reidelle asettamiselle. Ainakin julkisesti esitettynä teko vaikuttaa kiusalliselta, suorastaan ahdistelulta.

  Kuvassa näkymä Suomen Ateenasta. Antiikin Kreikkaa kutsutaan länsimaisen sivistyksen kehdoksi. Ateena oli antiikin aikana merkittävä kaupunki ja kaupunkivaltio Attikan maakunnassa Kreikassa. Sen kaupunkikeskus on kehittynyt nykyiseksi Ateenaksi (Wikipedia).

  Elias Lönnrot, the compiler of the Finnish national epic, the Kaleva, gave the city the nickname ?Athens of Finland?. This name refers to the major role of Jyväskylä as an educational centre(Wikipedia).

  JKL


 • Ulkonäköpaine23.9.2019 klo 15:44

  Ulkonäköpaine on yksi tämän hetken polttavimpia ongelmia. On todennäköistä, että ulkonäköpaineella on myös terveydellisiä vaikutuksia. Se aiheuttanee matala-asteista tulehdusta ja keripukkia. Näin ainakin näppituntumalla.

  Miten ulkonäkö painaa, on mielenkiintoinen kysymys. Arvelen, että kysymys liittyy jotenkin siihen, miten paljon henkilö käyttää ihomaalia, kasvo- ja hiusrasvaa ja muuta ulkonäön päälle pantavaa tai sudittavaa. Aurinkolasit voivat luonnollisesti lisätä ulkonäköpainetta, kuten raskas vaatetus yleensäkin. Siksi kannattanee tapakouluttajien suorasta huudosta huolimatta kulkea ilman paitaa. Ainakin kesällä. Talvella ulkonäköpaine luonnollisesti kasvaa, koska talvivaatetus on tyypillisesti kesäistä raskaampi.

  Kesällä paita päällä kulkeminen saattaa kuitenkin olla järkevää, koska auringon säteily saattaa muuttaa lihan punaiseksi. Näin kuitenkin järkisyistä. Järki saattaa joissakin tapauksissa ohittaa sivistyksen, otaksun. Turvallisempaan lihantuotantoon päästäneen, jos paidatta ulkosalla laiduntava lihakarjakin saataisiin suojautumaan auringolta. Ongelma vaatisi kuitenkin EU -tason päätöksen. Siksi kannattanee konsultoida asiasta jotakuta europarlamentaarikkoa. Esimerkiksi Teuvoa, tai kysyä ainakin neuvoa.

  Tuulipuku on nähdäkseni paras ratkaisu ulkonäköpaineen helpottamiseksi. Tuulipukuhan toimii erinomaisena purjeena Suomen useinkin tuulisella säällä kuljettaessa. Kun tuuli tarttuu mukavasti puvun poimuihin, niin askel kevenee ja olotila muuttuu suorastaan lennokkaaksi.

  Se, että niin moni kärsii ulkonäköpaineesta, aiheutuu luonnollisesti siitä, että asumme arktisilla alueilla, ja tämä vaatii paksun ja raskaan vaatetuksen. Myös tapakouluttajien vaikutus asiaan on merkittävä. Esimerkiksi frakki päällä saunominen saattaa olla voimia kysyvä koetus. Samoin kulkeminen kesähelteellä säädyllisesti pukeutuneena. Säädyllisyydellä tarkoitetaan tässä paljastavan ulkonäön peittävää vaatetusta. Tuskin viidakossa puussa iloisesti hyppelehtivä esi-isämme tuntee ulkonäköpainetta, koska esi-isä osaa käyttäytyä rationaalisesti ja välttää ylipukeutumisen. Esi-isän ei myöskään tiedetä käyttävän meikkiä. Ei ainakaan havaittavassa määrin. Tosin evoluutio saattaa vielä johtaa siihen, että joudumme muuttamaan piintyneitä uskomuksiamme.

  Koska moni kärsii ulkonäköpaineesta, pitäisi kärsimystä tietysti lievittää. Yksi mahdollinen ratkaisu olisi kunnallinen terveydenhoito. Lähinnä plastiikkakirurgia, joka pienentäisi ihmisen ulkonäköä ainakin sen verran, ettei ulkonäköpaine muodostuisi kovin raskaaksi. Esimerkiksi suuri nenä saattaa painaa sen verran, että niska jumittuu ja sitä alkaa särkeä.

  Ulkonäköpainetta voi tietysti pienentää myös siten, että karttaa ruokapöytää. Toinen mahdollisuus on ryhtyä maratonjuoksijaksi. Näillä konsteilla ulkonäköpaine hellittää ennen pitkää melko varmasti. Sen sijaan puntti lisää ulkonäköpainetta raskaasti. Erityisesti ulkonäköpaine hartioiden seudulla haittaa jopa tasapainoa. Ja sitten kun raskas ylävartalo alkaa kaatua, niin seuraukset voivat olla kohtalokkaat.  

  Punnerruksia kannattaa välttää, koska punnerrukset kasvattavat ulkonäköpainetta erityisesti ylävartalossa. Siksi allekirjoittanutkin kärsii ulkonäköpaineesta. Esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen sukkaa päälle puettaessa ei juuri ensimmäisellä yrittämällä onnistu. Raskaan ylävartalon tasapainoon saaminen on taitolaji.

  Ulkonäköpaine on myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta merkittävä. Jos saisimme pienennettyä ulkonäköpainetta, niin lentämisen kustannukset alenisivat, koska polttoainetta kuluisi vähemmän ja sitä myötä koneen aiheuttamaa palamisjätettä niin ikään, vähemmän siis.

  HkiVantaa


 • Maapalloa pelastamaan16.9.2019 klo 16:50

  Maapallon pelastaminen näyttää rankalta puuhalta. Etenkin, kun se aloitetaan noukkimalla murusia. Ongelma piilee siinä, että murusia keräämällä pallo voi pilaantua kelvottomaksi ennen kuin tavoite saavutetaan. Poliittisen johdon toimenpiteet eivät ole tehokkaita. Sitä paitsi en ymmärrä miten kettutarhauksen lopettaminen tai nakkikeiton syömisen lopettaminen vaikuttaa säätilaan?

  Punaisen lihan tuottamisen ja syömisen lopettamisen sijaan ehdotaan tiloille hankittavaksi siniveristä nautakarjaa. Näin lihan väri muuttuisi, mutta karjankasvatuksen periaate sinällään pysyisi entisellään. Siitä taas ei allekirjoittaneella ole tietoa vaikuttaako lihan väri ilmastonmuutokseen, mutta terveydentila kuuleman mukaan kohenee kattavasti. Syöpä jää tulematta. Terveydenhoidon kustannukset supistuvat niin ikään ja ministeriö voi näin ollen lopettaa horinansa priorisoimisesta.

  Mutta jos ministeriö on suorastaan addiktoitunut priorisoimiseen, eli ihmisten hoitamatta jättämiseen, niin ehdotan, että priorisointi aloitetaan latvasta: ministerit ja poliittiset päättäjät jätetään ensimmäisinä hoitamatta. Uskon esimerkin voimaan.

  Sen sijaan, että terveydenhoidosta pyritään säästämään, niin järkevintä olisi lisätä resursseja, jotta väestö saataisiin pysymään toimintakykyisenä. Vaikka kuinka eläisi porvarillisen median tarjoaman terveystiedon mukaisesti, niin sairaus on silti mahdollinen. Syy on ehkä siinä, ettei porvarillisen median välittämä tieto ole paikkansa pitävää, vaan kenties jopa ideologisesti värittynyttä. Porvarihan pitää itseään obektiivisen tiedon lähteenä, siis tiedon, jolla ei ole mitään tarkoitusta, kenties mitään muuta kuin porvarillista tarkoitusta.

  Pitkää luulin, että esimerkiksi etunojapunnerukset ovat terveellisiä, mutta vasta äskettäin luin, että terveysvaikutukset alkavat vasta 40 punnerruksen jälkeen. Nyt näyttää siltä, että olen tehnyt joka aamu 20 turhaa punnerrusta. Toki 30 punnerrusta olisi mahdollinen voimakkaasti kasvolihaksia rypistäen, mutta se ei ole mukavaa, eikä sekään järkevää. Myös aerobista harjoittelua olen tehnyt väärässä uskossa luullen sitä terveyttä edistäväksi. Mutta porvarillisen median jakaman tiedon mukaan syöpä tulee, jos harjoittelee liian vähän, mutta syöpä tulee myös, jos harjoittelee liian paljon, joten johtopäätös lienee, että terveyden ylläpitäminen on nykytiedon perusteella erittäin haastava tehtävä.

  Kuvassa on Valkjärvi Vierumäellä. Järven pinta-ala on Wikipedian mukaan 3.1 hehtaaria ja se on 400 metriä pitkä ja 150 metriä leveä. Saaria ei järvessä ole. Saari kuuluu Kymijoen vesistöön. Liikuntakeskus on järven takana, kuvan katsojan silmien edessä, kapeikon kohdalla on näkyvissä sup -lautoja melojineen, jos erottuvat. Kuvan pienentäminen on nyrhinyt tarkentavat pikselit vähiin.

  Kuvasta voi havaita, että jäät ovat sulaneet Valkjärvestäkin. Näyttää siis siltä, että ilmastonmuutos on jo Päijät-Hämeessä. Täytyy laittaa seuraavan kerran lautaselle vähän enemmän salaattia.

  Valkjärvi


 • Kadonneen telkän metsästys6.9.2019 klo 17:59

  Politiikka on merkillistä. Se on yhtä merkillistä kuin demokratia. Jokaisella on kummastakin ihan ikioma käsityksensä.

  Wikipedia määrittelee demokratian siten, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Demokratia -sanan kerrotaan tulevan sanoista demos, tavallinen kansa, ja kratos, joka tarkoitaa valtaa ja hallitsemista.

  Nykypolitiikkaa tehdään liikeyritysten hengessä. Julkinen valta on ikään kuin sisäistänyt yritysmaailman johtamisideologian ja toteuttaa sitä yritysjohdon ja sen omistajien otsanrypistysten mukaisesti. Media, lehdistö, tuo vallan vahtikoiraksi kutsuttu, seuraa tätä samaa rahan ideologiaa kuin varjo pientä kulkijaa. Demokratia puolestaan tarkoittaa sitä, että yritysjohtaja valitsee sopivaksi katsomansa ehdokkaan ja lahjoittaa tämän vaalikassaan muhkean summan, jotta saa haluamansa päätökset.

  Suomi on jo läpiporvarillistunut, suorastaan porvarismista ympäripäissään. Edes juuri alkanut BB ei tee tästä poikkeusta. Rahna, kuinkas muuten, liikuttaa kaikkea. Siitäkin huolimatta, että uunituoretta BB:tä hehkutetaan uusien maailmojen avaajana kaikille kaavoihin kangistuneille epäurbaaneille. Ainakaan allekirjoittanut ei ole ymmärtänyt käydyistä ?keskusteluista? höykäsen pölähtävää. Talo muistuttaa lähinnä virikeköyhää kanalaa.

  Valtakunnan kannalta olisi tärkeää, että edes Keskusta saisi politiikkansa ihmisen näköiseksi. Muuttuminen voi olla vaikeaa, koska Suomi elää puujalkansa varassa ja siihen liittyy monta kiperää poliittista kysymystä. Siksi olisi hyvä selvittää sekin seikka, elääkö Suomi tosiaan puujalan varassa vai urbaanisti Helsingissä paitoja pesten. Ainakin ulkoparlamentaaristen häirikköjen mukaan Suomen kannalta olisi parasta, jos kaikki asuisivat Helsingissä, jolloin urbaanit rahat eivät valuisi maalaisten tukiaisiin ja muiden urbaanista vajeesta kärsivien ?elättien? ylläpitoon. Promillemiljonäärit ovat niin ikään hurjina. Jokaisen pitäisi miljonäärin mukaan olla sorvin ääressä kasvattamassa miljonäärisuvun pääomia, tai ainakin yhtä, jos useampaa ei ole.

  Keskusta on ollut pitkään patriarkaatin luvattu maa. Siksi olisi aika muuttaa tämä mielikuva, tuoda kuvaan jotakin dynamiikkaa, joka puhuttelee ihmistä asuinpaikasta riippumatta. Vaarana vaanii kuitenkin leimautuminen krooniseksi kikyksi, rakennemuutokseksi ja pahimmassa tapauksessa sotakouhoksi. Kohta nimittäin pitää ostaa lentokoneita. Paras vaihtoehto puheenjohtajavaalissa olisi valita kaksi puheenjohtajaa, jos ei useampaa löydy. Mutta jos vain yksi on mahdollinen, niin kannattanee valita lahkeeton vaihtoehto. Vasemmistoliitto ainakin näyttää saaneen uutta kiinnostavuutta, kun se on alettu mieltää uudenlaiseksi poliittiseksi voimaksi, lähinnä energisen pj:nsa vuoksi.

  Telkkä on sorsien heimoon kuuluva kokosukeltaja. Sen tunnistaa nopeasta ja viuhuvasta lentotavasta. Telkkä juolahti mieleen oheisen kuvan pöntöstä, joka voi tietysti olla muukin kuin telkän pönttö. Kesälle saattaa käydä pahimmassa tapauksessa kuten pöntön mahdolliselle asukkaalle. Tosin täyttä varmuutta ei ole siitä, mitä sanonta lähteä kuin telkkä pöntöstä, tarkoittaa, mutta ilmeisesti kuitenkin sangen nopeaa poistumista. Toisaalta, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin kesää ei enää välttämättä seuraa syksy, vaan intiaanikesä. Intiaanikesä tarkoittaa Wikikirjan mukaan lämmintä ajanjaksoa, joka tulee syyskylmien alettua.

  Jos ihminen kyllästyy Windowsiin, helpoin vaihtoehto tilalle on Linux Mint. Se on kuin Windows, joten siirtyminen ei muuta hiusten väritystä millään tavalla. Googlen hakukoneeseen kyllästyminen on ongelmallisempi, Googlelle pitäisi joka tapauksessa löytää, vaikka lakisääteisesti, parempi vaihtoehto. Esimerkiksi Bing tai Yahoo.

  Telkkä


 • Ilmastonmuutoksen epistemologiset perusteet26.8.2019 klo 16:48

  Arvelen, että ilmasto alkoi muuttua sillä hetkellä, kun ihminen ryhtyi ajattelemaan. Siksi olisikin parasta, että ajatteleminen lopetettaisiin. Näin ilmastonmuutoskin todennäköisesti pysähtyisi. Paljon voitettaisiin jo sillä, että joukko epämääräisiä tutkimuslaitoksia lopetettaisiin. En näe mieltä sen enempää ajattelemisessa kuin tutkimisessakaan, koska kerrotaan, että ihmisäly, kuten kaikki muukin, on syntynyt sattumalta. Ihan piruuttaan, ilmeisesti. Miksi siis vaivata päänuppiaan ajatteluksi kutsutulla ilmiöllä, kun siitä ei ilmeisestikään ole mitään hyötyä? Asiat tapahtuvat tai ovat tapahtumatta ihan sattumapohjalta. Jumalan sanaan vetoamisestakin saanee nykyään tuomion.

  Niin ikään olen miettinyt kysymystä nurmikon syömisen järkevyydestä. Eikö punaista lihaa ja kananmunia voisi syödä entiseen malliin? Mitä varten ihmisen pitäisi syödä nurmikkoa? Lienee kaukaa haettu ajatus, että nurmikkoa syömällä ilmasto lakkaisi muuttumasta. Sattuman periaatteen mukaisesti ilmasto joko muuttuu tai ei muutu söimmepä nurmikkoa tai emme. Eikö nurmikon syönnin voisi korvata vaikkapa kuitujen syömisellä? Tukevan liha-aterian päälle, tai ennen sitä, voisi nauttia lusikallisen kuituja ikään kuin kyytipojaksi ja kaikki ilmasto- ja terveyskysymykset olisivat sillä ratkaistut. Kuiduthan, siinä missä nurmikkokin, estävät lähes kaikkien ravintoaineiden imeytymisen, joten eipä kerry sen enempää rautaa kuin kolesteroliakaan elimistöön, kun kaikki hulahtaa alas pytystä. Jopa normaalia rivakammin.

  Enää puuttuu se, että sukupolvien väliin tehty kuilu liitetään ilmastonmuutokseen. Jokin tutkimuslaitos mitä luultavimmin vahvistaa papereihin ja tilastoihin vedoten, että korkeat, tai ainakin pienet, eläkkeet ovat pääsyy ilmastonmuutokseen, joten jo tästä syystä pitää eläkkeitä leikata rankalla kädellä tulevien sukupolvien hyväksi. Nythän vasta pääasiassa politiikan juovuttama nuoriso on metelöinyt asiasta. Siitäkin huolimatta, että tulevat sukupolvet elävät nykyisiä kauemmin ja voivat siitä syystä työskennellä pitempään ja maksaa ihan itse omat eläkkeensä, avaruusaluksensa ja muut tykötarpeensa.

  Vierumäki on taajama Heinolan kaupungin eteläosassa. Asukkaita Vierumäellä kerrotaan olevan 900-1000 kappaletta (Wikipedia). Lahteen Vierumäeltä on matkaa 25 kilometriä ja Heinolaan 13 kilometriä. Suomen Urheiluopisto sijaitsee Vierumäellä Valkjärven rannalla. Urheiluopisto perustettiin vuonna 1927 Lauri ?Tahko? Pihkalan aloitteesta. Sen merkiksi, tai ihan muuten vain, on alueelle pystytetty Tahko Pihkalan patsas. Se seisoo komeasti uimahallin edessä.

  Urheiluopistolla saa ajan kulumaan mukavasti. Asunnot ovat tilavia ja hyvin varusteltuja saunoineen kaikkineen. Kiuaskivet tosin saapuivat vasta lähtöpäivänä, joten yksi ajatus on varustautua kivikassin kanssa, kaiken varalta. Tokipa kiviä oli kiukaassa ennestäänkin, mutta kivien harvalukuisuuden vuoksi kiukaan vastukset saattoivat tuottaa löylyä kivien lisäksi. Jää nähtäväksi ovatko hemoglobiiniarvoni kohonneet. Onhan oletettavissa, että rautaiset löylyt lisäävät raudan määrää myös punasoluissa. Toivossa on hyvä elää. Joka tapauksessa viikon aikana ehti mukavasti harjoittaa parikymmentä kilometriä silkkaa ratajuoksuakin. Juoksun lisäksi on mahdollista harrastaa vaikka mitä, muiden muassa järvellä kellui useampi sup -lauta ja sen päällä ihminen. Golfareita alue suorastaan vilisi.

   Vierumäki


Älypää tiedottaa

 • Olisiko sinusta sijoittajaksi? Testaa!

  15.11.2019

  Oletko kiinnostanut sijoittamisesta tai harkinnut sen aloittamista? Kokeile uudella testillämme olisiko juuri sinusta sijoittajaksi.

  Helsingin Messukeskuksessa 26.-27.11.2019 järjestettävä Sijoitus Invest -tapahtuma tarjoaa sinulle tietoa ajankohtaisesta sijoitustarjonnasta kattavasti ja tiiviisti, auttaen sinut alkuun sijoitusurallasi mm. aloittelijoiden workshopin muodossa. Löydät aloittelijoiden ohjelmavinkit ja lisätietoa tapahtuman sivuilta.

 • Halloween, tuo pahisten ja kauhujen päivä on taas täällä!

  31.10.2019

  Pelottavat klovnit, hirviöt, karmivat kummitusjutut ja kauhuleffojen klassikot ovat piiloutuneet Älypään Kauhu-visaan odottamaan rohkeita pelaajia! Visa saattaa aiheuttaa sen, että vilkuilet epävarmana ikkunasta ja alat olla varma, että pihatiellä vilahti jotakin outoa... Uskallatko pelata kalpean kynttilän valossa kun sade ropisee ikkunaan ja jokainen pienikin rapsahdus saa sinut säpsähtämään? Tämä visa ei sovi herkkähermoisille!

 • Yhteisövisat päivittyivät

  8.10.2019

  Olemme päivittäneet tänään Älypään yhteisövisojen pelimoottorin uuteen versioon, joka ei vaadi selaimeen asennettavaa Adobe Flash playeria toimiakseen. Voit nyt pelata Älypään yhteisövisoja vaikkapa älypuhelimellasi!

Lue lisää tiedotteita