Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 727 kpl
 • Maapalloa pelastamaan16.9.2019 klo 16:50

  Maapallon pelastaminen näyttää rankalta puuhalta. Etenkin, kun se aloitetaan noukkimalla murusia. Ongelma piilee siinä, että murusia keräämällä pallo voi pilaantua kelvottomaksi ennen kuin tavoite saavutetaan. Poliittisen johdon toimenpiteet eivät ole tehokkaita. Sitä paitsi en ymmärrä miten kettutarhauksen lopettaminen tai nakkikeiton syömisen lopettaminen vaikuttaa säätilaan?

  Punaisen lihan tuottamisen ja syömisen lopettamisen sijaan ehdotaan tiloille hankittavaksi siniveristä nautakarjaa. Näin lihan väri muuttuisi, mutta karjankasvatuksen periaate sinällään pysyisi entisellään. Siitä taas ei allekirjoittaneella ole tietoa vaikuttaako lihan väri ilmastonmuutokseen, mutta terveydentila kuuleman mukaan kohenee kattavasti. Syöpä jää tulematta. Terveydenhoidon kustannukset supistuvat niin ikään ja ministeriö voi näin ollen lopettaa horinansa priorisoimisesta.

  Mutta jos ministeriö on suorastaan addiktoitunut priorisoimiseen, eli ihmisten hoitamatta jättämiseen, niin ehdotan, että priorisointi aloitetaan latvasta: ministerit ja poliittiset päättäjät jätetään ensimmäisinä hoitamatta. Uskon esimerkin voimaan.

  Sen sijaan, että terveydenhoidosta pyritään säästämään, niin järkevintä olisi lisätä resursseja, jotta väestö saataisiin pysymään toimintakykyisenä. Vaikka kuinka eläisi porvarillisen median tarjoaman terveystiedon mukaisesti, niin sairaus on silti mahdollinen. Syy on ehkä siinä, ettei porvarillisen median välittämä tieto ole paikkansa pitävää, vaan kenties jopa ideologisesti värittynyttä. Porvarihan pitää itseään obektiivisen tiedon lähteenä, siis tiedon, jolla ei ole mitään tarkoitusta, kenties mitään muuta kuin porvarillista tarkoitusta.

  Pitkää luulin, että esimerkiksi etunojapunnerukset ovat terveellisiä, mutta vasta äskettäin luin, että terveysvaikutukset alkavat vasta 40 punnerruksen jälkeen. Nyt näyttää siltä, että olen tehnyt joka aamu 20 turhaa punnerrusta. Toki 30 punnerrusta olisi mahdollinen voimakkaasti kasvolihaksia rypistäen, mutta se ei ole mukavaa, eikä sekään järkevää. Myös aerobista harjoittelua olen tehnyt väärässä uskossa luullen sitä terveyttä edistäväksi. Mutta porvarillisen median jakaman tiedon mukaan syöpä tulee, jos harjoittelee liian vähän, mutta syöpä tulee myös, jos harjoittelee liian paljon, joten johtopäätös lienee, että terveyden ylläpitäminen on nykytiedon perusteella erittäin haastava tehtävä.

  Kuvassa on Valkjärvi Vierumäellä. Järven pinta-ala on Wikipedian mukaan 3.1 hehtaaria ja se on 400 metriä pitkä ja 150 metriä leveä. Saaria ei järvessä ole. Saari kuuluu Kymijoen vesistöön. Liikuntakeskus on järven takana, kuvan katsojan silmien edessä, kapeikon kohdalla on näkyvissä sup -lautoja melojineen, jos erottuvat. Kuvan pienentäminen on nyrhinyt tarkentavat pikselit vähiin.

  Kuvasta voi havaita, että jäät ovat sulaneet Valkjärvestäkin. Näyttää siis siltä, että ilmastonmuutos on jo Päijät-Hämeessä. Täytyy laittaa seuraavan kerran lautaselle vähän enemmän salaattia.

  Valkjärvi


 • Kadonneen telkän metsästys6.9.2019 klo 17:59

  Politiikka on merkillistä. Se on yhtä merkillistä kuin demokratia. Jokaisella on kummastakin ihan ikioma käsityksensä.

  Wikipedia määrittelee demokratian siten, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Demokratia -sanan kerrotaan tulevan sanoista demos, tavallinen kansa, ja kratos, joka tarkoitaa valtaa ja hallitsemista.

  Nykypolitiikkaa tehdään liikeyritysten hengessä. Julkinen valta on ikään kuin sisäistänyt yritysmaailman johtamisideologian ja toteuttaa sitä yritysjohdon ja sen omistajien otsanrypistysten mukaisesti. Media, lehdistö, tuo vallan vahtikoiraksi kutsuttu, seuraa tätä samaa rahan ideologiaa kuin varjo pientä kulkijaa. Demokratia puolestaan tarkoittaa sitä, että yritysjohtaja valitsee sopivaksi katsomansa ehdokkaan ja lahjoittaa tämän vaalikassaan muhkean summan, jotta saa haluamansa päätökset.

  Suomi on jo läpiporvarillistunut, suorastaan porvarismista ympäripäissään. Edes juuri alkanut BB ei tee tästä poikkeusta. Rahna, kuinkas muuten, liikuttaa kaikkea. Siitäkin huolimatta, että uunituoretta BB:tä hehkutetaan uusien maailmojen avaajana kaikille kaavoihin kangistuneille epäurbaaneille. Ainakaan allekirjoittanut ei ole ymmärtänyt käydyistä ?keskusteluista? höykäsen pölähtävää. Talo muistuttaa lähinnä virikeköyhää kanalaa.

  Valtakunnan kannalta olisi tärkeää, että edes Keskusta saisi politiikkansa ihmisen näköiseksi. Muuttuminen voi olla vaikeaa, koska Suomi elää puujalkansa varassa ja siihen liittyy monta kiperää poliittista kysymystä. Siksi olisi hyvä selvittää sekin seikka, elääkö Suomi tosiaan puujalan varassa vai urbaanisti Helsingissä paitoja pesten. Ainakin ulkoparlamentaaristen häirikköjen mukaan Suomen kannalta olisi parasta, jos kaikki asuisivat Helsingissä, jolloin urbaanit rahat eivät valuisi maalaisten tukiaisiin ja muiden urbaanista vajeesta kärsivien ?elättien? ylläpitoon. Promillemiljonäärit ovat niin ikään hurjina. Jokaisen pitäisi miljonäärin mukaan olla sorvin ääressä kasvattamassa miljonäärisuvun pääomia, tai ainakin yhtä, jos useampaa ei ole.

  Keskusta on ollut pitkään patriarkaatin luvattu maa. Siksi olisi aika muuttaa tämä mielikuva, tuoda kuvaan jotakin dynamiikkaa, joka puhuttelee ihmistä asuinpaikasta riippumatta. Vaarana vaanii kuitenkin leimautuminen krooniseksi kikyksi, rakennemuutokseksi ja pahimmassa tapauksessa sotakouhoksi. Kohta nimittäin pitää ostaa lentokoneita. Paras vaihtoehto puheenjohtajavaalissa olisi valita kaksi puheenjohtajaa, jos ei useampaa löydy. Mutta jos vain yksi on mahdollinen, niin kannattanee valita lahkeeton vaihtoehto. Vasemmistoliitto ainakin näyttää saaneen uutta kiinnostavuutta, kun se on alettu mieltää uudenlaiseksi poliittiseksi voimaksi, lähinnä energisen pj:nsa vuoksi.

  Telkkä on sorsien heimoon kuuluva kokosukeltaja. Sen tunnistaa nopeasta ja viuhuvasta lentotavasta. Telkkä juolahti mieleen oheisen kuvan pöntöstä, joka voi tietysti olla muukin kuin telkän pönttö. Kesälle saattaa käydä pahimmassa tapauksessa kuten pöntön mahdolliselle asukkaalle. Tosin täyttä varmuutta ei ole siitä, mitä sanonta lähteä kuin telkkä pöntöstä, tarkoittaa, mutta ilmeisesti kuitenkin sangen nopeaa poistumista. Toisaalta, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, niin kesää ei enää välttämättä seuraa syksy, vaan intiaanikesä. Intiaanikesä tarkoittaa Wikikirjan mukaan lämmintä ajanjaksoa, joka tulee syyskylmien alettua.

  Jos ihminen kyllästyy Windowsiin, helpoin vaihtoehto tilalle on Linux Mint. Se on kuin Windows, joten siirtyminen ei muuta hiusten väritystä millään tavalla. Googlen hakukoneeseen kyllästyminen on ongelmallisempi, Googlelle pitäisi joka tapauksessa löytää, vaikka lakisääteisesti, parempi vaihtoehto. Esimerkiksi Bing tai Yahoo.

  Telkkä


 • Ilmastonmuutoksen epistemologiset perusteet26.8.2019 klo 16:48

  Arvelen, että ilmasto alkoi muuttua sillä hetkellä, kun ihminen ryhtyi ajattelemaan. Siksi olisikin parasta, että ajatteleminen lopetettaisiin. Näin ilmastonmuutoskin todennäköisesti pysähtyisi. Paljon voitettaisiin jo sillä, että joukko epämääräisiä tutkimuslaitoksia lopetettaisiin. En näe mieltä sen enempää ajattelemisessa kuin tutkimisessakaan, koska kerrotaan, että ihmisäly, kuten kaikki muukin, on syntynyt sattumalta. Ihan piruuttaan, ilmeisesti. Miksi siis vaivata päänuppiaan ajatteluksi kutsutulla ilmiöllä, kun siitä ei ilmeisestikään ole mitään hyötyä? Asiat tapahtuvat tai ovat tapahtumatta ihan sattumapohjalta. Jumalan sanaan vetoamisestakin saanee nykyään tuomion.

  Niin ikään olen miettinyt kysymystä nurmikon syömisen järkevyydestä. Eikö punaista lihaa ja kananmunia voisi syödä entiseen malliin? Mitä varten ihmisen pitäisi syödä nurmikkoa? Lienee kaukaa haettu ajatus, että nurmikkoa syömällä ilmasto lakkaisi muuttumasta. Sattuman periaatteen mukaisesti ilmasto joko muuttuu tai ei muutu söimmepä nurmikkoa tai emme. Eikö nurmikon syönnin voisi korvata vaikkapa kuitujen syömisellä? Tukevan liha-aterian päälle, tai ennen sitä, voisi nauttia lusikallisen kuituja ikään kuin kyytipojaksi ja kaikki ilmasto- ja terveyskysymykset olisivat sillä ratkaistut. Kuiduthan, siinä missä nurmikkokin, estävät lähes kaikkien ravintoaineiden imeytymisen, joten eipä kerry sen enempää rautaa kuin kolesteroliakaan elimistöön, kun kaikki hulahtaa alas pytystä. Jopa normaalia rivakammin.

  Enää puuttuu se, että sukupolvien väliin tehty kuilu liitetään ilmastonmuutokseen. Jokin tutkimuslaitos mitä luultavimmin vahvistaa papereihin ja tilastoihin vedoten, että korkeat, tai ainakin pienet, eläkkeet ovat pääsyy ilmastonmuutokseen, joten jo tästä syystä pitää eläkkeitä leikata rankalla kädellä tulevien sukupolvien hyväksi. Nythän vasta pääasiassa politiikan juovuttama nuoriso on metelöinyt asiasta. Siitäkin huolimatta, että tulevat sukupolvet elävät nykyisiä kauemmin ja voivat siitä syystä työskennellä pitempään ja maksaa ihan itse omat eläkkeensä, avaruusaluksensa ja muut tykötarpeensa.

  Vierumäki on taajama Heinolan kaupungin eteläosassa. Asukkaita Vierumäellä kerrotaan olevan 900-1000 kappaletta (Wikipedia). Lahteen Vierumäeltä on matkaa 25 kilometriä ja Heinolaan 13 kilometriä. Suomen Urheiluopisto sijaitsee Vierumäellä Valkjärven rannalla. Urheiluopisto perustettiin vuonna 1927 Lauri ?Tahko? Pihkalan aloitteesta. Sen merkiksi, tai ihan muuten vain, on alueelle pystytetty Tahko Pihkalan patsas. Se seisoo komeasti uimahallin edessä.

  Urheiluopistolla saa ajan kulumaan mukavasti. Asunnot ovat tilavia ja hyvin varusteltuja saunoineen kaikkineen. Kiuaskivet tosin saapuivat vasta lähtöpäivänä, joten yksi ajatus on varustautua kivikassin kanssa, kaiken varalta. Tokipa kiviä oli kiukaassa ennestäänkin, mutta kivien harvalukuisuuden vuoksi kiukaan vastukset saattoivat tuottaa löylyä kivien lisäksi. Jää nähtäväksi ovatko hemoglobiiniarvoni kohonneet. Onhan oletettavissa, että rautaiset löylyt lisäävät raudan määrää myös punasoluissa. Toivossa on hyvä elää. Joka tapauksessa viikon aikana ehti mukavasti harjoittaa parikymmentä kilometriä silkkaa ratajuoksuakin. Juoksun lisäksi on mahdollista harrastaa vaikka mitä, muiden muassa järvellä kellui useampi sup -lauta ja sen päällä ihminen. Golfareita alue suorastaan vilisi.

   Vierumäki


 • Orpojen ynnä muiden huokauksia15.8.2019 klo 16:48

  Orpojen huokaus: täyttä höttöä ja tyhjän päällä. Siinäpä opposition käsitys budjetista. Porvarillinen media säestää ja persutkin persuuntuvat, porvarillisesti. Kuinkas muuten, kun pientalonpoikaisuus on katoavaa kansanperinnettä.

  Seuraavaksi esitän havaitsemani luonnonlain: jos kaksi urheilijaa ovat peräkkäin pitkänmatkan juoksun loppusuoralla ja hyvin ravittu urheilija johtaa, niin lopussa perässä tullut laiha urheilija voittaa kisan. Laki ei välttämättä pidä paikkaansa, mutta poikkeus vahvistaa säännön, sanotaan.

  Saattaa olla, että pankitkin ryhtyvät vielä maksamaan talletuksille kunnon koron jahka osinkojen maksaminen kielletään tai verotetaan olemattomiin. Näin talletukset palaisivat pankkiin ja korko alkaisi ohjata taloutta, kuten vanhaan hyvään aikaan. Nykyisinhän pankkijärjestelmä on vain haitake, joka jarruttaa talouden kehitystä erilaisine ryöstön muotoineen.

  Vihreä poliittinen ideologia on sangen perustelematon. Sille en ole nähnyt mitään teoriaa, muusta järjellisestä puhumattakaan. Kommunistit sentään kehittivät kokonaisen tieteen, mutta vihreillä ei ole käsitystä edes siitä mitä varten he ovat olemassa. Luonto on vihreässä aatteessa nostettu kaapin päälle ja tämän kaapin päällä olevan luonnon vuoksi ihmisen pitäisi uhrata erilaisia asioita, kuten lopettaa punaisen lihan syöminen ja polttomoottorilla ajaminen sikäli mikäli moottori käy fossiilisilla polttoaineilla.

  Oma lukunsa ovat koppakuoriaiset. Miksi pitää varoa, ettei vahingossa tallo ötökkää? Tai suurpedot, miksi suurpedoille annetaan oikeus lorvia ihmisten ilmoilla lupaa kysymättä? Maailmasta on kadonnut mittavat määrät erilaisia eliöitä ja olioita sukupuuttoon. Mitä me teemme suurpedoilla, koppakuoriaisilla ja pystyyn lahoavilla rakennuksilla? Olisi vähintäänkin selventävää kehitellä jonkinlainen teoria tai selitys sille, miksi kaikki tämä mielenköyhältä vaikuttava suojeleminen on tarpeellista.

  Jäiden sulamistakin pelätään ja hypitään suoraan sanottuna seinille, vaikka jäiden sulaminen on aivan normaali ilmiö. Eikä siitä vedenpinta ole ainakaan ennen noussut, että jäät järvestä sulavat. Pikemminkin pitäisi suojella laitureita kuin jäitä järvessä.

  Kuvassa on päijät-hämälainen sorsa vuosien takaa. Koska sorsat asustavat ympäri vuoden Pikku-Vesijärven rannalla, niin kysymyksessä lienee aito, perussuomalainen, sorsa.

  Sorsa


 • Nurmikko ruokavaliona5.8.2019 klo 18:04

  Wikipedian mukaan hiilijalanjälki tarkoittaa tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa. Sitä, miten paljon kasvihuonekaasuja edellämainitut asiat synnyttävät. Hiilijalanjäljen yksikkönä käytetään tilanteen mukaan tonnia, kilogrammaa tai grammaa.

  Ilmastokuorman vähentämiseksi ihmisen pitäisi ryhtyä syömään nurmikkoa punaisen lihan ja suolan sijasta. Nurmikolla tarkoitetaan tässä luonnollisesti kaikkea sitä mitä nurmikolla kasvaa, etupäässä, ituja, silmuja ja heinää, joita kutsutaan salaateiksi.

  Allekirjoittanutkin teki ainakin tilapäisen parannuksen. Punaisen lihan, kananmunien ja suolan syönti loppui ja sijalle tuli terveellinen ja ilmastokuormaa keventävä nurmikon syönti. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että veriarvot laskevat kohisten. Juuri kun hemoglobiini pääsi normaaliin, niin nyt se on viisi pistettä alle.

  Onko syy juuri nurmikon syönti on epäselvää. Jo alunalkaenkin hemoglobiinin suoranainen romahtaminen oli outo asia. Luin äskettäin, että leikkauksissa käytetään Hemohessia tai vastaavaa verenvuodosta aiheutuvan shokin torjumiseksi. Tämä tietysti voisi olla yksi syy. Hemohes on toiminut ainakin suomalaisilla hiihtäjillä tehokkaana hemoglobiinin alentajana.

  Kysyminen ei ole tuottanut tulosta. Paras vastaus on muistini mukaan se, että hemoglobiini voi kadota verestä, vaikka veri ei vuoda minnekään. Se taas merkitsisi ilmeisesti, että jotakin pitäisi tulla verenkiertoon lisää, jotta hemoglobiinin suhteellinen osuus pienenee, jos veren tuotanto muutoin on normaali. Ymmärtääkseni. Ilmeisesti kysymykset ovat olleet sen verran yksinkertaisia, ettei niihin ammatti-ihminen viitsi vastata. Laitokset toimivat vielä nykyäänkin prosessiperiaatteella, siis siten, että potilas liikkuu prosessissa kuin tukki sirkkelissä. Kaikki yhteen suuntaan.

  Suoliston toiminnan kannalta nurmikon syömisestä saattaa olla hyötyä sikäli, että kuituja pidetään terveyden kannalta suotuisina. Ongelmaksi muodostunee se, miten valtaisan ruohomassan seasta rauta imeytyy ja mistä. Leipää pidetään hyvänä kuidun lähteenä, mutta valitettavasti leivät sisältävät yleensä huonosti imeytyviä fodmap -hiilihydraatteja, jotka usein näyttävät hajoavan suoraan kiinteästä aineesta pelkäksi kaasuksi.

  Leksands knäckebröd näyttäisi olevan erittäin kuitupitoinen. Leipää tuottava yritys on perustettu 1920 -luvulla ja se sijaitsee Leksandin kunnassa Taalainmaalla.

  Leksands


 • Taalainmaan hevonen23.7.2019 klo 17:05

  Voi että, kohta sataa vetttä. Suomen yrittäjät näyttävät elävän jossakin muussa todellisuudessa kuin normaaliväestö. Ei muuta kuin syömään, työttömyysturvaa siis. Monen suomalaisen lääke yhteiskunnan elinolosuhteiden parantamiseen olisi laittaa yritykset maksamaan verot. Luulisi olevan se ja sama, kuka verot maksaa, kunhan maksaa. Mutta yrityksillä hommaan olisi valmiit työntekijät. Näin työläiseltäkin jäisi enemmän aikaa työntekemiseen, kun ei tarvitsisi kantaa huolta yhä kasvavista verokuormista. Yhtä vähäjärkinen ajatus on yrittäjien älämölö työhön kannustamisesta. Miksi työnhakijaa pitää höykyttää. Kannustavuushan hypähtää suorastaan sfääreihin, kun yrittäjä tarjoaa kunnon palkan. Näin yksinkertainen on maailma, kun sitä tarkastelee järjen avulla.

  Sitä paitsi työllisyysaste nousisi suorastaan räjähtämällä, kun työnantaja tajuaisi maksaa palkan ja poistaisi käsittämät osaamisvaatimukset. Maailmankirjat ovat olleet sekaisin jo vuosikymmeniä, kun työläiseltä on vaadittu kaikki osaamiseen liittyvät adjektiivit, jotka työnantaja suinkin on osannut päässään kuvitella, aina dynaamista suutaria myöten. Jo pukeutumiskoodin helpottaminen lisäisi työllisyysastetta. Ei luulisi, että verstaaseen vaaditaan sama pukeutuminen kuin kirkkoon. Nytkin joku tapakouluttaja kurnutti, ettei töihin pidä mennä kesäasussa, vaan käärittynä kankaisiin, kuten talvipakkasilla ikään.

  Hevonen sen sijaan on viisas eläin. Ainakin Taalainmaan hevonen. Se on veistetty puusta, mutta siitä huolimatta se lienee älykkäämpi kuin moni ihminen. Monestihan mitääntekemättömyys on älykkäämpää kuin tyhmyyksien tekeminen. Taalainmaan hevonen ei tee älyttömyyksiä. Se seisoo aivan rauhassa, tyylikkäänä ja ryhdikkäänä esimerkiksi kirjahyllyn reunalla.

  Wikipedia tietää Taalainmaan hevosen olevan puusta veistetyn ja useimmiten punaiseksi maalatun. Hevosen pintaan on lisäksi maalattu koristekuvioita. Hevonen on lähtöisin Taalainmaalta 1700 -luvulta, Moran kunnasta.

  Kuvissa näkyvät itse päähenkilö, Taalainmaan hevonen, ja sitten hevosta valmistava verstas Nils Olsson Hemslöjd AB. Kaupasta voi ostaa vaikka Taalainmaan hevosen, hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä muutamiin satoihin euroihin, kruunuina vieläkin suuremmat luvut eli svindyriä löytyy myös. Nälässä paikalta ei tarvitse poistua, koska kahvilasta saa paitsi kahvia myös esimerkiksi katkarapusalaatin.

  Taalainmaan heppa:

  Taalainmaanhevonen

  Verstas:

  Verstas


 • Dalarna i Sverige20.7.2019 klo 20:03

  Mielenterveystarkastukset näyttävät olevan tuloillaan mikäli asian esittänyt vihreä kansanedustaja saa kannatusta vaatimukselleen. Ilmeisesti kansa näyttäytyy politiikan näkökulmasta siksi häiriintyneeltä, että tarkastukset tulisivat tarpeeseen. Oma ehdotukseni olisi maksuton ruotsin kielen kertauskurssi jo ennestään ruotsia opiskelleille ja aivan uusi kurssi täysin ummikoille. Kertaus olisi paikallaan, koska Året Runt -lehdesta kykenin ratkaisemaan vain lasten ristikon, lehden kaikkein helpoimman ristikon ja pohjoismaisella yhteistyöllä kahden tomaatin ristikon.

  Muutoin Ruotsi näyttäytyi kuten ennenkin, jylhältä ja mahtavalta, vanhalta ja vapaalta. Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Uutta oli ilmeisesti ruotsidemokraattien yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa ja sikäläisen keskustan vaatimus matalammasta tuloverosta syrjäseutujen asukkaille. Norrtäljessa varoitettiin vesipulasta. Siksi vettä piti ryhtyä lehtikirjoituksen mukaan säästämään. Lahti sen sijaan ryhtyy myymään vettä Kiinaan. Jää nähtäväksi mitä hanasta tulee hetken päästä.

  Taalainmaata pidetään Ruotsia pienoiskoossa, joten tämän perusteella kannattaa vierailla Taalainmaalla Ruotsiin tutustuakseen. Taalainmaa sijaitsee Tukholmasta reilut kolmesataa kilometriä etelään. Taalainmaan suurimmat kaupungit ovat Borlänge ja Falun. Mora -puukko, falukorv ja faluninpunainen, täkäläinen punamulta, ovat ilmiöitä, jotka liitetään Taalainmaahan. Taalainmaalla sijaitsee myös Siljan -järvi, joka on Ruotsin kuudenneksi suurin. Siljan -järven rannalta löytyy Carl Larsson gård, tunnetun ruotsalaisen taidemaalarin koti, ateljee ja nykyisin museo.

  Carl Larsson syntyi 1800 -luvun puolessa välissä Tukholman vanhassa kaupungissa ja kuoli 1900 -luvun alussa Taalainmaalla Sundbornissa. Carl Larssonin lapsuus oli ankea, isän kerrotaan olleen tyhjäntoimittaja joten äiti joutui elättämään perheen ilman isän suurempaa myötävaikutusta. Kolmetoistavuotiaana Larsson pyrki taideakatemiaan, jossa hän opiskeli vuodet 1869-1876. Sittemmin hän opiskeli myös Pariisissa, jossa tapasi tulevan vaimonsa Karin Bergöön.

  Vuonna 1888 Larssonin perhe sai lahjaksi Karinin vanhemmilta Taalainmaan Sundbornissa sijaitsevan Lilla Hyttnäs -nimisen tilan, joka toimi aluksi perheen kesäasuntona, mutta joka sittemmin remontoitiin perusteellisesti ja vuonna 1901 perhe muutti pysyvästi Sundborniin. Carl Larsson tunnetaan värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleista, mutta sen lisäksi hän on koristellut monia Tukholman julkisia rakennuksia freskoin ja seinämaalauksin.

  Kuvassa Carl Larsson -patsas ja takana Carl Larsson gård. Rakennusten takana piileskelee Siljan -järvi.

  CarlLarsson


 • Naapureita moikkaamaan10.7.2019 klo 18:47

  Vaikka olemme siirtyneet tietoyhteiskuntaan, on matkustaminen yhtä vaikeaa kuin ennenkin, ellei vaikeampaa. Etenkin jos on hankkinut Telian Prepaid -liittymän ja on keksinyt lähteä Ruotsiin. Näin siitä syystä, ettei liittymä toimi Ruotsissa, vaikka perimätieto kertoo, että Telia on ruotsalainen. Ja kun mobiili ei toimi, niin Google maps on täysin hyödytön hyödyke jolloin todennäköisyys sille, että satunnainen turisti eksyy, on melkoinen. Siis melkoisen suuri.

  Wikipedia tietää kertoa, että Ruotsin valtio on Telian suurin omistaja 37,3 prosentin osuudella. Telia Company AB, entinen TeliaSonera, on nykyisin monikansallinen teleoperaattori, joka muodostui alkujaan ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran fuusion tuloksena vuonna 2002.

  Toinen matkustamisen ongelma muodostuu siitä miten autoon saa polttoainetta. Niin kutsuttuja bensiiniasemia löytyy toki harvakseltaan, mutta miten niistä saa polttoainetta, on lähes tieteellinen probleemi. Nykyaikaisia maksutapoja löytyy tukku, mutta rahalla ei voi maksaa missään. Yrittäjät ovat tänä päivänä laiskistuneet siinä määrin, että vetävät mieluummin lonkkaa kuin laskevat kassaan tulevia uunituoreita seteleitä. Korttimaksaminen alkaa olla jo historiaa ja bensa-asemallakin pitää maksaa mobiililla. Vain Ahvenenmaalla sai istua mukavasti autossa ja tankki täyttyi talon toimesta. Raha kelpasi niin ikään.

  Auton vieminen laivaan on tietotekniikasta huolimatta yhtä työlästä kuin Kolumbuksen matka Amerikkaan. Ei riitä, että varaa laivasta autopaikan, sen lisäksi varauspaperit pitää joissakin satamissa vaihtaa lippuihin erillisessä toimistossa ja näyttää saadut liput sataman tarkistusveräjällä, tai mikä portti nyt lieneekin. Sen jälkeen tarvittaisiin erillinen Google maps, jotta tietäisi missä kohtaa laivassa milloinkin sijaitsee. Erityisesti autokannelle takaisin löytäminen käy suorastaan työstä. Varsinkin jos ravaa rappuja pitkin. Laivan hissi taas toimii tuntipalkalla, jos silläkään. Sisälle laivaanpääsyn kököttäminen lienee kuitenkin kaikkein työläin vaihe.

  Hotellit matkalla eivät ole ongelmattomia nekään. Erityisesti aamulla, kun on juuri päässyt hyvän unen makuun, saattaa palohäytys pärähtää parahiksi katkaisemaan virkistävän unen. Ja aivan turhaan. Mutta mistä sen tietää, kun kukaan ei ilmoita yhtään mistään eikä mitään. Sitten kun on ravannut ylhäältä raput alaovelle, joku ulkomaata puhuva toteaa ?no problem?, kokki on polttanut aamiaisen.

  Kuva on Naantalista ja se on otettu helpottamaan pysäköintipaikalle löytämistä. Onneksi puhelimen kamera toimii niin Suomessa kuin Ruotsissakin, Teliasta huolimatta. Huomionarvoista kuvassa on itse asiassa aurinko, Naantalin aurinko, joka näyttäisi paistavan jossakin kuvan vasemmassa yläkulmassa.

  Naantalin aurinko lienee peräisin 1700 -luvulta, kun Naantaliin rakennettiin tullihuone ja aita, jonka portille ripustettiin puinen aurinko, joka sittemmin korvattiin kuparista taotulla ja sianrasvalla kiillotetulla auringolla, joka sitten loisti kuin Naantalin aurinko.

  Naantali


 • Vihreää lihaa odotellessa27.6.2019 klo 20:36

  Elämme vaarallisia aikoja: punaista lihaa saa vielä syödä, vaikka maapallo on tuhoutumassa napa- ynnä muiden jäätikoiden sulamisen seurauksena. Ihmiskunnalle käy sulamisen tapauksessa kalpaten, mutta valkoposkihanhilla pyyhkinee hyvin. Sama koskee tietysti myös muita vesieläimiä, heinäsorsa mukaan lukien.

  Nyt on lihankasvattajilla tuhannen dollarin paikka kehittää uusi liha, vihreä liha, jolla pelastamme maapallon. Siinä seuraavan Nobelin palkitsemiskohde. Taloustieteen Nobel voitaisiin lakkauttaa, koska se on luonteeltaan porvarillinen. Siis ideologinen.

  Juuri luin digitaalisesta mediasta, että netti kuormittaa ympäristöä siinä missä lentäminenkin, ellei peräti enemmän. Netin hiilijalanjälki on kuin lumimiehellä ikään. Siis suuri kuin mikä. Kuinka suuri, sitä on vaikea sanoa, koska kukaan ei liene nähnyt lumimiestä, saati hänen jalkaansa ja siitä seurannutta jalanjälkeä. Mutta kauhea kumminkin.

  Ahdistukseni lisääntyi hetkessä. Pelko nettipoliisin kurkkivasta silmästä datakaapelissa pelottaa jo nyt. Enää eivät riitä valepoliisit, sen lisäksi on oikein lakien ja pykälien mukaan tehty nettipoliisikin, jonka olemassaolo on yhtä hämärä kuin kenen tahansa, joka väittää olevansa poliisi, tai Kiinan keisari.

  Luulin jo hetken, että elämäni kunto on palannut, kun nopeusnäyttö pienen spurtin jälkeen näytti 32 km/h, mutta kun seuraavana päivänä tarkistin asian, niin takanani on täytynyt olla auto, joka on ajanut tuota vauhtia, koska juosten mittarissa ei näkynyt sitä hymyilevää naamataulua, joka säteili 32 km:n kohdalla.

  Juoksijaa kyttäysmittari ei noteerannut ensinkään, ei hymyillyt, puinut nyrkkiä, haistatellut tai ylipäätään puhunut rumia. Kunnon kohentumisen arvelin tapahtuneen, koska olen ottanut käyttöön mielestäni tehokkaan aamuvoimistelun: 15 leukaa, 20 etunojaa ja 45 kyykkyä noin puoleen minuuttiin. Sillä saa sykkeenkin nousemaan noin 120 :een. Nyt pitäisi vielä kehitellä jonkinlainen kiertoliike, ettei ala muistuttaa kampelaa.

  Ruotsin kieleni pitäisi olla jälleen hallussa, koska luin Liza Marklundin Prime time -teoksen. Sanasto tosin näytti sellaiselta, ettei sillä juuri kahvipöytäkeskustelussa pärjää. Mutta ei hätää, ei ole pärjännyt ennenkään, silti kahvi on aina tullut juoduksi.

  Kesä on tullut Päijät-Hämeeseen. Kukat kukkivat, ohessa siitä todiste. Kukat ovat torilta, mutta mistä kukat torille muualta tulevat kuin luonnosta, joten kesän tulo Päijät-Hämeeseen on ilmeinen tosiasia. Jos taas kesä ei ole vielä tullut, niin kukat ovat siinä tapauksessa kasvihuoneesta tai tuontitavaraa.

  Kukat


 • Mittumaari 201921.6.2019 klo 19:11

   

  MITTUMAARIRUNO

  Soutaja veneessä heittää vettä,

  mehiläinen niityllä kokoaa mettä.

  Rannassa riehuu mittumaari,

  kokossa makkaraa paistaa vaari.

  Juhannustanssit menivät myttyyn,

  poliisi tekijää kiidättää pyttyyn.

  Uuspakanuus kukoistaa,

  kirkko kansaa ulkoistaa.

   

  Kuva esittää juhannusursusta, Teivaan karhua, Manua.

   

  Hyvää juhannusta

   

   

  Juhannusursus


Älypää tiedottaa

 • 1930- ja 1940-luvut lisätty Vuosikymmenet-visaan

  2.9.2019

  Kuinka hyvin tunnet 1930- ja 1940-lukujen tapahtumat? Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan seuraaville vuosikymmenille, joten käy testaamassa, mitä kaikkea tiedät tuosta aikakaudesta. Mukavaa aikamatkaa menneeseen!

 • Kokeile uutta Klondike-pasianssia!

  3.7.2019

  Olemme päivittäneet suositun Klondike-pasianssimme uuteen versioon. Päivitetty versio toimii myös tablet- ja mobiililaitteilla.

 • Testaa millainen matkailija olet!

  3.7.2019

  Matkustatko mielummin yksin, kumppanisi tai koko perheesi kanssa? Testaa millainen matkailija olet Älypään ja Ikaalisten matkatoimiston Millainen matkailija olet? -testillä. Testin jälkeen voit tutustua juuri sinulle sopiviin matkoihin.

Lue lisää tiedotteita