Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 765 kpl
 • Keurusharju11.8.2020 klo 17:23

  Keurusselkä on Keski-Suomessa, Keuruulla, sijaitseva järvi, joka kuuluu Kokemäenjoen vesistöön.

  Järven pituudeksi Wikipedia kertoo 27 kilometriä, suurimmaksi syvyydeksi reilut 33 metriä ja keskisyvyydeksi päälle neljä metriä. Lähes viisi. Saaria järvestä pitäisi löytyä 571 kappaletta. Marraskuussa 2003 järvestä löydettiin törmäyskraatteri. Sen keskusta on paikannettu Valkeaniemeen Keuruun ja Vilppulan rajaseudulle. Kraatterin läpimittaksi kerrotaan 14 kilometriä. Keurusselkä on siis vanhan törmäyskraatterin lopputulos. Ilmeisestikin.

  Sen sijaan Hotelli Keurusselkä ja ympäristön mökkikylä Keurusselän rannalla on vaikeasti kuviteltavissa meteoriitin aikaansaannoksiksi. Toki tieteelliset selostukset eri asioista ovat siksi sekavia, että vastuu ymmärtämisestä jää kuulijalle. Etenkin ymmärrys koronamaskin selektiivisestä luonteesta.

  Hotelli ja mökkikylä sijaitsevat järven rannalla, harjulla, jossa olosuhteet muistuttavat kesäpäivää Kangasalla. Myös Keurusselällä olisi ainakin teoriassa mahdollista kiivetä jonkin puun ylimmälle oksalle tiirailemaan ympäröivää maisemaa.

  Kameran kanssa puuhun kiipeäminen on siksi vaativa toimenpide, että etenkin panfobikkona jättää operaation suosiolla ammattilaisille. Sikäli mikäli osaamista löytyy. Ainakin mediatietojen mukaan osaamisvaje on maassa valtaisa. Työttömiä kerrotaan olevan vilisemällä, mutta osaaminen, se kuuleman mukaan puuttuu.

  Pandemian uhka ei näyttäytynyt, vaikka ihmisiä olikin. Alue on laaja, samoin hotelli, joten pärskimisen täytyy olla voimallista, jotta pisarat, aerosolit ja muut haitakkeet siirtyisivät paikasta toiseen. Omatoiminen ihminen olisi selvitynyt paikkakunnalla syömällä pelkkiä mustikoita, mutta laiskuuteen taipuvainen menee mieluummin hotelliin aamiaiselle ja sen jälkeen nukkumaan. Tai saunaan.

  Kokemäenjoen vesistöalueet, muistin ikään kuin virkistämiseksi:

  Kokemäenjoen alue
  Vanajaveden-Pyhäjärven alue
  Näsijärven-Ruoveden alue
  Ähtärin ja Pihlajaveden reitti
  Ikaalisten reitti
  Keuruun reitti
  Längelmäveden ja Hauhon reitti
  Vanajaveden reitti
  Loimijoen valuma-alue
  (Wikipedia)

  Keurusharju


 • Vanha hyvä aika takaisin31.7.2020 klo 19:57

  Kerrotaan, että Suomessa on demokratia. Se tarkoittaa, että kansalainen saa äänestää joka neljäs vuosi, jos äänestämisen edellytykset täyttyvät. Mitä varten, sitä ei tiettävästi ole kerrottu. Äänestämisen lopputulos on se, että ehdokkaista osa pääsee valtuustoon, eduskuntaan tai muuhun tärkeään paikkaan, osa sitten taas ei. Siis pääse. Minnekään.

  Valitut sitten hallitsevat neljä vuotta ja äänestäjät koettavat kestää. Päätökset tehdään tieteellisten havaintojen ja kouluja käyneiden virkamiesten asiantuntemuksella, joten hallinto on parasta a -luokkaa. Harhaiset pyrkimykset eliminoidaan ja hankalat ihmiset kirjataan mustaan kirjaan varoitukseksi harhaoppien turmiollisuudesta.

  Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei hallinto hoidu kaikkialla samalla tavalla, vaan kuntien kesken esiintyy suuria eroja siinä, miten kuntalaisten hyvinvointi on kehittynyt. Esimerkiksi Helsingin sanotaan porskuttavan, suorastaan korskuvan, syrjäisemmät kunnat valittavat ja vikisevät. Jossakin on varmasti vika.

  Epäilen valkoposkihankia ja taivaan pimentäviä naakka- ja lokkiparvia. Syynkin olen löytänyt pakoputkettomista korppusahoista, davidsoneista ja muista nykyajan ihmeistä, joiden ääni saa luonnon häiriintymään.

  Ei siis ihme, jos hanhien ja lokkien pesintä häiriintyy siinä määrin, että ne alkavat lisääntyä hallitsemattomasti. Normaali sukupuolineutraalisuus ei enää päde, vaan taipumus sukupuolisuuteen saavuttaa järkyttävät mittasuhteet. Hypoteesina esitän, että tällä muiden kuin ihmisten lisääntymisen räjähdysmäisellä kasvulla on negatiivinen yhteys taloudelliseen kasvuun.

  Vaikka pakoputken puuttuminen on saanut luonnon sekaisin, niin ihmistä hirveä pauke ei ole saanut lisääntymään, vaan päinvastoin vähentymään. Siitä taas seuraa, ettei veronmaksajia synny kupattavaksi sitä määrää, mikä vallitsi kuppaamisen kulta-aikana, jolloin pienessäkin kunnassa raha riitti aina kultaista kunnantaloa myöten. Tästä seuraa luonnollisesti kurjistuminen.

  Ongelma vain pahenee entisestään. Kukaan ei ole keksinyt keinoa, miten lintuihin pitäisi suhtautua. Ehdotan, että esimerkiksi Lahti kaataa Salpausselältä kaikki puut ja ohjaa hanhet, lokit ja muut siivekkäät aterioimaan sinne, ellei sitten joku humaani porvari perusta linnuille ravintolaa kaupungin ytimeen, mikä se sitten lieneekin.

  Ehdotankin, että valtio myöntää apurahan, jotta esimerkiksi hanhille saadaan tasokas ravintola syrjäisempäänkin kuntaan. Huippukokit tässä äskettäin jo valittelivat, että aterian taso maakunnassa on huono. Mielestäni hanhelle pitää tarjota parasta.

  Ihmispula on akuutti monessa kunnassa. Vain hanhet ja lokit lisääntyvät. Ennen pitkää ne syrjäyttävät ihmisen. Ei tarvitse olla suurikaan kaupunki, kun uimarannalla uivat vain vesilinnut. Kaduille puolestaan on ilmestynyt kylttejä, jotka velvoittavat kaupunkilaisen väistämään, jos hanki tulee vastaan. Näin turvallisuussyistä, koska viimeisimpien tietojen mukaan hanhi käy päälle, jos kaupunkilainen ei tottele kylttiä.

  Demokratian oikeuttamana teen aloitteen, että pakoputkettomia korppusahoja, davidsoneje ja muita nykyajan ihmeitä omistaville myönnetään kunnan varoista erityinen pakoputkiraha. Jos äänettömällä kaupungilla saadaan hanhet ja muut siivekkäät vähentymään ja ihmiset lisääntymään, niin vanhat ovat hyvät ajat ovat täällä taas.

  Sorsa


 • Oikeusvaltio23.7.2020 klo 11:31

  Onko Suomi oikeusvaltio? Tottakai. Oikeuslaitoksella on oikeus syyttää kansalaista ihan mistä oikeuslaitos hyväksi katsoo.

  Oikeusvaltio syntyi vastavoimaksi mielivallalle. Oikeuslaitos on organisaatio, joka käyttää tuomiovaltaa vallan kolmijako-opin mukaisesti. Oikeuslaitos toteteuttaa vallitsevaa oikeutta ja lakia, mutta huonosti järjestettynä se voi olla myös mielivaltaisen ja sortavan vallankäytön väline (Wikipedia). Suomi näyttää omaksuneen tämän jälkimmäisen vaihtoehdon oikeusvaltiosta. Ainakin järjestelmästä löytyy porukkaa, jonka oikea paikka olisi lähinnä suolakaivos.

  Suomen oikeuslaitokseen kuuluvat riippumattomat tuomioistuimet, syyttäjälaitos, tuomioiden täytäntöönpanon turvaavat ulosottoviranomaiset, rikosseuraamuslaitos, joka toimeenpanee vapausrangaistukset sekä valtion oikeusaputoimistot.

  Osaltaan syy oikeuslaitoksen rappioon syntyy lainsäädännöstä, jossa tehdään lakeja, joille ei ole määritelty objektiivisesti ymmärrettäviä tunnusmerkistöjä, vaan oikeuslaitokselle on annettu vapaat kädet ropsautella tuomioita aivan sen perusteella, millainen tuuli kussakin kohtaa laitosta puhaltaa, jos ylipäätään. Tuskin mikään estäisi sitäkään, vaikka kunnanjohtaja toimisi poliisina, tai lakia säätävänä elimenä hallintoalueellaan. Sehän olisi vain ajankohtaista paikallista sohimista, jota yritetään jo työmarkkinoillekin.

  Poliisin tehtäväksi on muodostunut lähinnä viranomaistoiminnan turvaaminen ja kritiikin eliminoiminen. Viranomaiset ovat siinä määrin pahoittaneet mielensä kohtaamastaan kritiikistä, että on ryhdytty säätämään lakeja kaikenlaisen kritiikin kieltämiseksi. Lakeja perustellaan vihapuheella, kiihotuksella ja maalin kaatamisella, jolla tarkoitettaneen tumpelon viranomaisen perinteistä tervaamista ja höyhenissä pyörittämistä.

  Kerrotaan, että poliisien arvostus on viimevuosina laskenut. Syynä on mitä ilmeisimmin poliisien liiallinen määrä. Onhan tunnettua, että jos tavarasta on puute, niin sen arvo nousee. Tämän luulisi pätevän poliisiinkin. Mitä vähemmän poliiseja, sitä korkeampi arvostus. Peltipoliisit mukaan lukien. Oikeustieteellisen pääsyvaatimuksia olisi tiukennettava.

  Ohessa näkymä Suomeen Fellmanin pellon pientareelta joitakin vuosia sitten. Tosin pelto oli jo tuohon aikaan säädetty puistoksi, kuten ilmaston- ja muut huolenaiheet edellyttävätkin. Maanviljelyhän on katoava kansanperinne. Tilalle astuu luultavasti tehokas puistoviljely. Jonkinlainen puistokemia kuitenkin.

  Lahti


 • Ulkonäköpaine13.7.2020 klo 15:08

  Ulkonäköpaine ahdistaa. Aina, kun paino on muutamia kiloja yli tavanomaisen, se iskee. Siis se ahdistus. Kysymyksessä lienee syömishäiriö. Melko yleinen sitä paitsi: ylensyöminen. Ruuan nauttiminen yli tarpeen. Kovin paha ei ongelma ole, vain muutama kilo, jotka lähtevät pois joko vähentämällä syömistä tai lisäämällä liikkumista. Tai tekemällä molempia samaan aikaan. Tosin liikkumisen ja syömisen yhdistäminen on taitolaji, siinä missä saunomisen ja syömisenkin, mutta onnistuu kyllä.

  Siihen aikaan, kun tavoittelin aikaa maratonilla kilojen seuraaminen oli erityisen tärkeää. Jo muutaman kilon kertyminen aiheutti sen, ettei maraton taittunut alle kolmen tunnin. Eikä painon tarvinnut olla edes rasvaa tai lihasta, vaan liika nestemäärä kehossa aiheutti sen, että matka meni pääasiassa nesteen poistamiseen. Jos paino oli 78 kiloa, niin maratonaika oli alle neljän tunnin. 74 kilolla pääsi 3, 15 aikaan. Ja kun paino oli noin 70 kiloa, niin aika oli 2.50 luokkaa, jopa paremmin, jos olisi jaksanut pari viimeistä kilometriä. 68 kilon massalla jaksaminen alkoi olla epävarmaa, joko jaksoi tai sitten katkesi. Sitä pienempää painoa ei kannattanut tavoitella, koska ihannepainotaulukko esittää ihannepainokseni 68-82 kiloa, joten noin väljä ihannepainotaulukko on suorastaan kiva.

  Olenkin sitä mieltä, että urheilulajeissa kullakin urheilijalla on oma optimipaino, jolla saa parhaan tuloksen. Suuremmin paino suoritukseen vaikuttavana tekijänä tuli ilmi saksalaisten mäkihyppääjien myötä. Tai ainakin yhden. Kestävyyslajien harjoittajat ovat kautta aikain olleet luuviuluja enkä ymmärrä miksi pikajuoksijankaan pitäisi olla lihasmöykky.

  Joka tapauksessa, jos urheilija näyttää läskiltä, niin hän todennäköisesti on läski. Enkä ihmettele, jos syntyy ulkonäköpaineeksi kutsuttu ilmiö. Arvelen kuitenkin, että tosiasian julki tuominen kriminalisoidaan siinä missä vihapuhekin. Onhan selvää, että läskiksi kutsuminen saattaa sisältää vihaa, tai peräti kiihottamista jotakin vastaan. Kuulin juuri teorian suomalaisista Euroopan älykkäimpänä kansana, jonka älykkyyden vaihtelu on niin pientä, että kaikki mahtuvat samaan älyn putkeen. Tästä seuraa sopuli-ilmiö, eli se, ettei tähän homogeeniseen älliin yksinkertaisesti mahdu enempää kuin yksi ajatus kerrallaan, totuudesta puhumattakaan.

  Oheen laitan taikajuoma-astian. Se sisältää tunnettua yhdistettä, jolla ei ole lihottavia ominaisuuksia, joten suorituskyvyn parantamiseksi juomaa kannattaa nauttia kohtuullisesti. Tai, kuten on tapana sanoa näinä päivinä, vastuullisesti.

  Vesisanko


 • Heinänteko6.7.2020 klo 21:48

  Vuosi 2020 on ehtinyt heinäkuuhun. Wikipedia tietää, että heinäkuu on lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskolla ja kylmin eteläisellä.

  Heinä puolestaan on heinäkasvien tai muiden ruohovartisten kasvien korsiintunutta kasvimassaa, jota käytetään pääasiassa rehuksi.

  Vanhassa maataloudessa heinä koottiin karjan talvirehuksi luonnon- ja puolikulttuuribiotoopeilta, kuten erilaisilta kuivan ja kostean maan niityiltä. Heinänviljely pelloilla tuli merkittäväksi maatalouden koneellistuttua ja maidontuotannon teollistuttua.

  Biotooppi eli luontotyyppi on eliöiden elinympäristö, jossa keskeiset ympäristötekijät ovat samankaltaiset. Biotyyppejä ovat esimerkiksi kuiva kangasmetsä, lehto, tuore kangasmetsä.

  Aiemmin heinä niitettiin viikatteella, haravoitiin kokoon yöksi ja levitettiin päiväksi, kunnes se kuivuttuaan kannettiin talteen joko latoon, pielekseen tai suovaan eli kekoon. Viikatteen korvasi sittemmin niitto- ja muut koneet, kuten pöyhin ja haravakone. Haravakoneella heinä koottiin karheiksi seipäille laittamista varten. Heinien kuivuttua seipäillä heinä ajettiin hevosvetoisilla kärryillä latoon.

  Ilman evoluution tuomia mukavuuksia suomalaiset olisivat pellolla tekemässä heinää. Ilmastonmuutoksen vaikutukset poliittiseen päätöksentekoon ovat kuitenkin lopettamassa senkin vähän heinäntekemisen, jota vielä harjoitetaan. Tehomaatalous uhkaa ilmastoa. Siitäkin huolimatta, että heinä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu olevan hyväksi suolistolle. Eipä ihme, että lehmä on mielistynyt heinään. Se on tiennyt paljon ennen ihmistä heinän terveysvaikutukset. Lehmä on viisas eläin. Toisin kuin jotkut. Siis eläimet.

  Enemmän tai vähemmän valistunut arvaukseni kuvasta on se, että kysymyksessä on biotooppi. Lähes identtiset toopit löyvät niin Lahdesta, Kuopiosta kuin Jyväskylästäkin. Ainakin kaislat ja hyppyrimäet yhdistävät. Kuva on Lahdesta, Vesijärveltä.

  Vesijärvi


 • Hyvää juhannusta 202019.6.2020 klo 18:34

  Ilmastonmuutoksesta huolimatta näyttää olevan jälleen juhannus. Kerrotaan, että ilmastonmuutos merkitsee talven katoamista, kun ilmasto lämpenee. Tästä syystä ei olisi maankaatoihme, vaikka myös juhannus katoaisi. Kenties siten, että Salpausselän kisat järjestettäisiin tulevaisuudessa juhannuksena.

  Sitten kun porvaristo saa paikallisen sopimisen aikaiseksi, voidaan juhannus päättää paikallisesti ihan mihin ajankohtaan tahansa. Jos firman johtaja katsoo, että tammikuu on sopiva aika lähteä humalassa vesille, niin silloin mennään. Tai jos kassatilanne vaatii, niin ei kai mikään estä, vaikka porukalla päätettäisiin siirtää koko Johanneksen syntymää muutamalla sadalla vuodella.

  Joka tapauksessa tämä juhannus näyttää poikkeuksellisen aurinkoiselta. Ainakaan ei sada rakeita. Tiistai tosin alkoi valtavalla pamauksella, tuntui, että kivitalokin hypähti muutaman sentin ilmaan. Seuraavana päivänä asialle löytyi vastuullisesta mediasta selitys. Kysymyksessä oli yliäänipamaus. Sen aiheutti F/A -18 -monitoimihävittäjä. Tietoja syystä moiseen kiireeseen ei sen sijaan ole annettu. Luultavasti puolustusvoimat siinä antoivat kansalaisille muistutuksen kommunismin vaaroista.

  Juhannukseen pitäisi kuulua järven ranta ja kokko, mutta tällainen juhannus taisi olla viimeksi lapsuudessa, jolloin kokoonnuimme naapurin lasten rakentamalle kokolle Päijänteen rantaan juomaan mehua ja paistamaan makkaraa, joka oli, ihme kyllä, keksitty jo tuolloin. Viimeisin havaintoni juhannuskokosta on sekin jo pitemmän ajan takaa Hietaniemestä.

  Vesijarvi


 • Kertausharjoituksia7.6.2020 klo 21:49

  Kovin suuria vaatimuksia ei upseereille ole aina asetettu.Haapaniemen kadettikoulun pääsyvaatimuksista vuodelta 1783 tämä käy hyvin ilmi. Aatelinen (ei välttämättömyys), 13-15 vuoden ikä, katekismuksen tunteminen, hyvä sisälukutaito, välttävä kirjoitustaito ja neljä laskutapaa, pääsykokeen läpäiseminen (Wikipedia). Oppiaineetkin olivat peräti mielenkiintoisia: linnoitusoppi, tykistöoppi, matematiikka, piirustus, kaunokirjoitus, teologia, moraalioppi, historia, maantiede, ratsastus, miekkailu, ranskan, venäjän ja saksan kielet.

  Luultavasti tykistöoppia pitäisi kerrata, koska arvelen, että digitaalisuus on pesiytynyt tykistöönkin. Tuskin hevonen kiskoo enää tykkejä, koska jo muutama vuosikymmen sitten tätä tehtävää hoiti heikommin menestyvä aines. Oletan,että moderni tykki on robotti, joka osaa vähintään sen minkä aselajin kenraali, ellei enemmänkin. Ainakin shakissa robotti pieksee kaikki grand ynnä muut maisterit. Voittaminen vaatii erittäin pitkälle ulottuvaa epäloogista ajattelutapaa, joka yleensä tepsii loogiseen ajatteluun tottuneeseen robottiin.

  Kertaus olisi tarpeellistä myös Älypään peleissa. On joitakin kysymyksiä, joita ei kertakaikkiaan opi. Tai siis opi oikeita vastauksia. Yksi näistä epätoivon kysymyksistä on valtioiden seteleissä esiintyvät kirjaimet. Ne eivät mene kaaliin juuri ollenkaan, lukuunottamatta Suomen L ja Saksan X tunnuksia. Siksi laitankin tähän tavallisimmat muistin virkistämiseksi. Joten:

  Alankomaat P

  Italia S

  Irlanti T

  Ranska U

  Kreikka Y

  Portugali M

  Toinen epätoivon aihe on Australian lippu ja siinä olevat erilaiset tähdet. Ikään kuin niillä olisi viisauden kanssa joku tekeminen. Ylipäätään minkään muunkaan. Joka tapauksessa lipussa on yksi iso seitsensakarainen tähti, joka on valkoinen, kuten myös kaikki muutkin tähdet. Commonwealth Star ? Kansainyhteisön tähti, jonka sakarat edustavat kuutta alkuperäistä jäsenvaltiota ja yksi territorioita ja tulevia osavaltioita. Lipun oikealla puolella on Etelän risti -tähtikuvio. Etelän ristissä olevat tähdet ovat yhtä lukuunottamatta seitsenhaaraisia, mutta pienin tähti, ilmeisesti vain kiusaa tehdäkseen, viisisakarainen. Lipun vasemmassa yläkulmassa komeilee Ison Britannian Union Jack, eli Ison Britannian lipun kuva.

  Etelän risti on eteläisen taivaan tähdistö, pinta-alaltaan tähdistöistä kaikkein pienin. Siinä erottuu kirkas ja helposti tunnistettava ristin muotoinen kuvio, joka on antanut tähdistölle nimensä.

  tykki


 • Yhteiskuntaa korjaamaan1.6.2020 klo 18:20

  Näyttää olevan aika sanoa valittuja sanoja koulunsa päättäneille. Jostakin syystä. Joka tapauksessa opiskelujen päättyminen on traumaattinen kokemus. Monena yönä olen nähnyt saman painajaisunen, että jokunen kurssi on jäänyt suorittamatta ja pitäisi tehdä parannus.

  Mediapersoona kehotti valmistuneita tekemään viisaasti ja särkemään systeemin. Ennen systeemin särkemisestä käytettiin nimitystä vandalismi, mutta ehkä tämä termi on neutralisoitunut näinä päivinä, kuten moni muukin asia aina vodkaa myöten. Eihän siitäkään tule enää humalaan. Korkeintaan vesihumalaan.

  Siinä missä alkoholista niin myös vedestä saa tiettävästi myrkytyksen. Veden liika nauttiminen voi johtaa veren laimenemiseen ja elektrolyyttitasapainon menettämiseen eli hyponatremiaan (Wikipedia). Hyponatremialla voi olla vakavia haittavaikutuksia aivojen toiminnalle, kenties myös ajokunnolle, joten tässä ilmainen vihje viranomaiselle kehittää mittarit vesihumalan asteelle. Tai mitä turhia, jätetään arviointi oikeuslaitokselle, joka kyllä tietää, miten pahasti lakia on rikottu, vaikka itse lakia ei olisikaan.

  Johtopäätöksenä edellisestä voitaneen todeta, että ainakin kolme asiaa on haitallista aivojen toiminnalle: koulutus, alkoholi ja veden juominen. Koulutus on haitallista sikäli mikäli se todella johtaa yhteiskunnan särkemiseen eli vandalismiin.

  Oma viestini koulunsa päättäneille ei ole vandalismi, vaan se, että joku valovoimainen koulunsa päättänyt korjaisi yhteiskunnan. Tai jos tehtävä on yksin suoritettuna liian kuormittava, niin ainakin porukalla yrittäisivät kasata jonkin järjellisen kokonaisuuden siitä sekasotkusta, johon yhteiskunta on kaikkine rakenne- ynnä muine muutoksineen saatettu.

  Joissakin tapauksissa napakka hivautus saattaa tulla kysymykseen. Esimerkiksi allekirjoittaneen vuosia hyvin palvellut Citizen lakkasi eräänä päivänä käymästä, mutta kun kopautin kelloa pöydän kulmaan, niin käynti jatkui yli vuoden päivät. Pokka pitää tv -sarjasta tuttu Onslow näkyy myös oivaltaneen miten vikaantuneen saa taas toimimaan. Menetelmä toimii siis televisionkin tapauksessa. Myös ihmisen kohdalla menetelmästä on toimiva esimerkki. Kun Ali napautti Big Georgea Kinshasassa 1974, niin kopautus kantoi hedelmää vielä myöhemmällä iälläkin. Tapaus tunnetaan nimellä Rumble in the Jungle.

  Tästä jälkimmäisestä tapauksesta on tullut tunnetuksi niin kutsuttu rope-a-dope -taktiikka, joka on helposti muokattavissa yhteiskuntaa parantavaksi metodiksikin. Yleensähän yhteiskuntaa pidetään ylivoimaisena, mutta jos kansalainen, koulunsa päättänyt nuori, aikansa teeskentelee aikaansaamatonta tumpeloa, niin voi sitten yhtäkkiä yllättää yhteiskunnan vaikka huimalla oikean käden huitaisulla. Kyllä sellaisesta pitäisi paatuneimmankin tulla synnintuntoon. Ja jos yhteiskunta saadaan synnintuntoon, niin sittenhän se paranee ihan itsestäänkin. Siis se yhteiskunta.

  Ranta


 • Hanhia kouluttamaan22.5.2020 klo 18:23

  Reipas ulkotyö lienee parasta näinä aikoina, jolloin vangitseminen on muodostunut suojeluksi ikäihmisen kohdalla, ja rikollista suojellaan normaalilta yhteiskunnalta laittamalla hänet vankilaan. Voi tosin olla, että juristi näkee asiassa jonkinlaisen logiikan, jota ummikko ei pysty rajoittuneisuudessaan näkemään. Siis logiikkaa. Myös työllisyys on ollut, tai ainakin olevinaan, yksi suurista huolen aiheista, kun näkymätön uhka vaanii maailman väestöä. Erityisesti yli 70 -vuotiaita. Turkissa muistaakseni suojelun raja on 65 -vuotta, joten siellä väki on ilmeisen suojeluntarpeista jo sangen varhaisessa vaiheessa. Joissakin valtakunnissa suojelun tarve alkaa, jos tekee epäsopivia tekoja, niin kutsuttuja valintoja. Arvostelee pättäjiä, esimerkiksi.

  Valkoposkihanhet ovat muodostuneet yhdeksi aikamme vitsauksista siinä missä muutkin suojelun kohteeksi joutuneet eläimet aina suurpetoja myöten. Suojelun logiikan mukaan tässäkin olisi johdonmukaisuuden vuoksi hyvä laittaa jonkinlainen raja sille, minkälaisia hanhia suojellaan. Yksi mahdollisuus olisi laittaa 70 vuoden ikäraja hanhillekin. Sitä nuoremmat hanhet voisi laittaa pataan ja syödä vaikka aamiaiseksi. Se auttaisi kummasti jaksamaan illalla suoritettavan juoksulenkin läpiviemistä. Kahviaamiainen piristää aluksi, mutta loppupäivästä alkaa hämärtää illan valoisuuden asteesta huolimatta.

  Nyt kun maataloustuotanto jo muutenkin kärsii pandemian torjumisesta viemällä pellolta jopa työläiset, niin valtakunnan ravinnonsaannin turvaamiseksi hanhet voisivat olla suoranainen pelastus. Ei muuta kuin laitetaan hanhet pakkaseen. Syömällä hanhia kohtuullisesti, niin ruoka riittää arvattavasti hyvinkin pitkälle, sillä hanhiparvet ovat sankat. Tuskin aurinko enää läpi paistaa. Ainakaan Vesijärvellä.

  Mutta jos hanhien suojelu on päässyt jo addiktion tasolle, niin voisihan jokusen hanhen jättää jäljellekin. Toimenpiteellä voitaneen pelastaa maapallon tuhoutuminen ainakin joksikin aikaa, eikä Greta Thunbergin tarvitsisi enää syyttää Suomea kaksinaismoralismista. Kyllä Suomessa on paljon enemmän moraalia kuin vain kaksi kappaletta jo muutoinkin. Ongelmaksi muodostuu enää se, miten estää hanhet syömästä viljelyksiä.

  Onneksi Suomen poliittinen järjestelmä tuottaa loistavia ideoita. Niin tässäkin tapauksessa. On esitetty ajatus, että hanhelle pitää varata oma pelto ja opettaa hanhi ruokailemaan juuri sillä pellolla, joka on hanhelle varattu. Suunnitelma on nerokas. Kovin monessa maassa sitä ei olisi kyetty keksimäänkään. Keksintö on Eri keeperiin verratava. Tosin Eri keeperiä kayttämällä hanhi pysyisi varmemmin omalla tontillaan, eikä lähtisi haahuilemaan vieraisiin kinkeripiireihin.

  Suomi on kuitenkin koulutuksen luvattu maa. Koulutusjärjestelmämme on maailman paras, joten se pystyy kyllä kouluttamaan hanhen siinä missä poliittisen päättäjänkin. Tosin sitä ihmettelen, miten huonoilla arvosanoilla nykyään pääsee hyvinkin korkealle ja toisaalta taas sitä, miten huippuarvosanoilla ei pääse minnekään. Joten hanhiongelma ratkeaa, kun hanhia varten muodostetaan oma koulutusohjelma aina ylimpiä tohtoritutkintoja myöten. Kun hanhelle saadaan riittävästi koulutusta, niin olen varma, että hanhi osaa, pystyy ja kykenee ruokailemaan juuri hänelle varatulla tontilla.

  Lahti voisi toimia tässä tiennäyttäjänä. Lahdessa hanhia on myytäväksi asti, kuvakieltä, joten yliopistotasoisen hanhienkoulutusohjelman luominen loisi kaupungille näyttävän imagon, joka tukisi myös kaupungin ympäristöpääkaupunkihanketta, joka ei toistaiseksi ole näkynyt juuri muutoin kuin katujen pesemisenä. Sitä en tosin tiedä pestäänkö katuja muutoinkin, vai vain siksi, että kaupunki on ympäristöpääkaupunki vuosimallia 2021. Jos näin on, niin pesu on aloitettu kyllä liian aikaisin. Ehkä olisi syytä, että kaupunki kehottaisi kansalaisiaan pyyhkimään jalkansa ennen kadulle astumista, tai pysymään sisätiloissa. Sisätiloissa pysyminen laajemminkin tervehdyttäisi paitsi Lahden, niin myös suuren osan Suomea. Onhan Lahti sentään suuri kaupunki.

  Hanhet


 • Ihmeellinen kasvomaski15.5.2020 klo 15:36

  Maailman ymmärtäminen alkaa olla ylivoimainen tehtävä. Itse asiassa ymmärtäminen ylipäätään. Erityisesti VTT:n ymmärrys on omaa luokkaansa. Muista puhumattakaan.

  Joka tapauksessa on hyvä, ettei kasvomaski suojaa käyttäjäänsä, vaan muita. Sitä en ymmärrä, miksi maski ei suojaa minua, mutta jos annan maskin kaverilleni, niin häntä se suojaa. Olisi kiva kuulla, millainen kangas tällaisessa maskissa on, kangas, joka suojaa toista mutta ei toista. Materiaalin täytyy olla hyvin selektiivinen, kuten asiat maailmassa yleensäkin, tai ainakin valintatilanteissa.

  Jos verhokankaasta tehty maski suojaa edes vähän, niin luulisi, että se suojaa vähän niin käyttäjäänsä kuin muitakin. Mutta ei. Tämmöinen maski suojaa vain muita, ei itseä. Television uutisankkurikin olisi voinut laittaa maskin pikemminkin vaikka kameramiehen päähän kuin omaansa, koska uutisesta saattoi välittyä väärä mielikuva.

  Uskoani tieteeseen ei horjuta mikään. Olen yhtä lujauskoinen kuin Greta Thunberg. Tiede kyllä kertoo, ettei ilmakehä suinkaan suojele meitä, vaan meidän pitää suojella ilmakehää, niin ja tietysti pääoman karttumista. Ongelma on tosin siinä, että villinä rehottava suojelu on haitallista pääoman karttumiselle, vaikka leveästi hymyilevä yrittäjien nokkamies olikin jo innoissaan yritysten kannattavuuden tukemisesta. Moni tosin kuvitteli, että tarkoitus oli korvata vain tappioita eikä terästää voitontuottoa

  Kenelläkään ei liene mitään sitä vastaan, että rahaa jaetaan yrityksille, mutta kun sitä seuraa niin kutsuttu kipupaketti, niin ylenmääräisen tuskan vähentämiseksi olisi varmaan viisasta olla harkitsevainen. Kiinteät kustannukset ovat kustannuksia, jotka aiheutuvat siitä, että firma seisoo. Eikö olisi järkevää pyrkiä korvaamaan vain muuttuvia kustannuksia, eli sitä, että firma pysyisi toiminnassa. Tässäkin kohtaa alkaa tulla ymmärrykselle vaikeuksia.

  Luultavasti tässä maskiasiassa on myös laillisuusnäkökulma otettava huomioon, koska julkisella paikalla naamioituneena esiintyminen on laitonta. Nythän maski voidaan tulkita naamioksi, joten ei olisi ensimmäinen kerta, kun kenttäoikeus (paikalle osunut poliisi) pidättäisi lähimmäisensuojelijan tulkiten maskin pidon, naamioitumisen, tarkoitukseksi käydä vaikkapa kassajonon kimppuun tai yritykseksi vahingoittaa marketin omaisuutta.

  Kirkko


Älypää tiedottaa

 • Pelaa Suomalaisen ruoan päivän tiukkaa tietovisaa!

  7.8.2020

  Suomalaisen ruoan päivää vietetään 4.9. Testaa tietosi Suomalaisen ruoan päivän tiukassa tietovisassa. Visan kysymykset vaihtuvat viikoittain joten uutta pelattavaa riittää! Voit myös osallistua viikoittaiseen 50€ ruokakaupan lahjakortin arvontaan.

 • Hyvää juhannusta! Testaa oletko kotisi turvallisuuspäällikkö

  18.6.2020

  Olemme tänään julkaisseet yhdessä Sisäministeriön kanssa luodun Kodin turvallisuus -visan. Visassa voit kymmenellä kysymyksellä selvittää onko sinusta kotisi turvallisuuspäälliköksi.

  Älypään ylläpito haluaa toivottaa pelaajilleen rauhaisaa juhannusta! Muista pelata myös perinteistä Juhannusvisaamme.

 • Tiedätkö mikä on maailman yleisin roska?

  3.6.2020

  Tiesitkö, että maailman yleisin roska, tupakantumppi, on ympäristömyrkky. Olemme kehittäneet yhdessä Suomen ASH ry:n kanssa Tupakoinnin ympäristövaikutukset -visan jossa voit testata kuinka paljon tiedät tupakoinnin ympäristövaikutuksista.

Lue lisää tiedotteita