Blogi aloitettu: 2.2.2011
Blogimerkintöjä: 1 kpl
 • Virkakieli - mitä se on?2.2.2011 klo 00:09

  Näin kolmasluokkalaiset lapset vastaavat:

  - Minusta tuntuu, että kaikki virkailijat käyttävät virkakieltä. Virkakieli on varmaan niin kuin säännöt. ( Tietoisuus siitä, että toimintaamme ohjailee jokin. On tekoja ja seurauksia. )

  - Sitä käytetään työpaikoilla. ( Aikuisten juttujako? )

  - Virkakieltä voi kuulla televisiosta ja radiosta. ( Kasvu sivistykseen alkaa jo kehdosta. )

  - Semmoinen, jota pääministerit ja muut viranomaiset puhuvat ja joka eroaa vähän arkikielestä, joka on vähän vapaampaa. Virkakieltä puhutaan töissä ja tilaisuuksissa. Arkikieltä puhutaan yleensä kotona. ( Olitko 8-9-vuotiaana kuullut pääministeristä? Katsoitko esimerkiksi uutisia? )

  - Minun mielestäni virkakieli on kirjakieltä. Hienot ja tärkeät ihmiset puhuvat sitä, ja sitä voi kuulla hienoissa tilaisuuksissa. ( Selkeä viittaus virkamiehiin ja virallisiin kokouksiin yms. tapahtumiin. )

  - Virkakieli on mielestäni kieltä, jota käytetään valtion ja EU:n kokouksissa. Pääministerit ynnä muut käyttävät sitä. ( Tiesitkö sinä 8-9-vuotiaana esimerkiksi EU:sta? )

  - En tiedä siitä mitään, mutta luulisin, että virkakieli on outoa siansaksaa ja että se laitetaan saduissa jonkin kielen tilalle. Sitä voi lukea kotona tai mielessä. Ehkä virkailijat käyttävät sitä salaisissa asioissa. Se varmaan keksitään muiden työtovereiden kanssa ja sitten puhutaan sitä ja tehdään töitä. Jos joku muu saa tietää siitä, niin pitää heti muuttaa sitä. Ennen kuin se kieli keksitään, niin pitää vannoa tällainen vala: " Lupaan henkeni, perheeni ja elämäni kautta pitää suuni kiinni! " Jos valan rikkoo ja se paljastuu, niin tapahtuu kauheita. Muuta en keksi. ( Aika hyvin muuten keksitty = huomaa luovuus )

  ( Mukaillen: Heikkinen, Hiidenmaa, Tiililä " Teksti työnä, virka kielenä " )

  Tällaista kieltä sinäkin siis käytät päivittäin. Lapset saivat viimeisen sanan, ja heidän suustaan se totuus myös tuli. Viisaita lapsia, eikö?

  Takaisin blogimerkintöihin


Älypää tiedottaa

Lue lisää tiedotteita