Dalarna i Sverige - Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 1 kpl
 • Dalarna i Sverige20.7.2019 klo 20:03

  Mielenterveystarkastukset näyttävät olevan tuloillaan mikäli asian esittänyt vihreä kansanedustaja saa kannatusta vaatimukselleen. Ilmeisesti kansa näyttäytyy politiikan näkökulmasta siksi häiriintyneeltä, että tarkastukset tulisivat tarpeeseen. Oma ehdotukseni olisi maksuton ruotsin kielen kertauskurssi jo ennestään ruotsia opiskelleille ja aivan uusi kurssi täysin ummikoille. Kertaus olisi paikallaan, koska Året Runt -lehdesta kykenin ratkaisemaan vain lasten ristikon, lehden kaikkein helpoimman ristikon ja pohjoismaisella yhteistyöllä kahden tomaatin ristikon.

  Muutoin Ruotsi näyttäytyi kuten ennenkin, jylhältä ja mahtavalta, vanhalta ja vapaalta. Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Uutta oli ilmeisesti ruotsidemokraattien yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa ja sikäläisen keskustan vaatimus matalammasta tuloverosta syrjäseutujen asukkaille. Norrtäljessa varoitettiin vesipulasta. Siksi vettä piti ryhtyä lehtikirjoituksen mukaan säästämään. Lahti sen sijaan ryhtyy myymään vettä Kiinaan. Jää nähtäväksi mitä hanasta tulee hetken päästä.

  Taalainmaata pidetään Ruotsia pienoiskoossa, joten tämän perusteella kannattaa vierailla Taalainmaalla Ruotsiin tutustuakseen. Taalainmaa sijaitsee Tukholmasta reilut kolmesataa kilometriä etelään. Taalainmaan suurimmat kaupungit ovat Borlänge ja Falun. Mora -puukko, falukorv ja faluninpunainen, täkäläinen punamulta, ovat ilmiöitä, jotka liitetään Taalainmaahan. Taalainmaalla sijaitsee myös Siljan -järvi, joka on Ruotsin kuudenneksi suurin. Siljan -järven rannalta löytyy Carl Larsson gård, tunnetun ruotsalaisen taidemaalarin koti, ateljee ja nykyisin museo.

  Carl Larsson syntyi 1800 -luvun puolessa välissä Tukholman vanhassa kaupungissa ja kuoli 1900 -luvun alussa Taalainmaalla Sundbornissa. Carl Larssonin lapsuus oli ankea, isän kerrotaan olleen tyhjäntoimittaja joten äiti joutui elättämään perheen ilman isän suurempaa myötävaikutusta. Kolmetoistavuotiaana Larsson pyrki taideakatemiaan, jossa hän opiskeli vuodet 1869-1876. Sittemmin hän opiskeli myös Pariisissa, jossa tapasi tulevan vaimonsa Karin Bergöön.

  Vuonna 1888 Larssonin perhe sai lahjaksi Karinin vanhemmilta Taalainmaan Sundbornissa sijaitsevan Lilla Hyttnäs -nimisen tilan, joka toimi aluksi perheen kesäasuntona, mutta joka sittemmin remontoitiin perusteellisesti ja vuonna 1901 perhe muutti pysyvästi Sundborniin. Carl Larsson tunnetaan värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleista, mutta sen lisäksi hän on koristellut monia Tukholman julkisia rakennuksia freskoin ja seinämaalauksin.

  Kuvassa Carl Larsson -patsas ja takana Carl Larsson gård. Rakennusten takana piileskelee Siljan -järvi.

  CarlLarsson

  Takaisin blogimerkintöihin


Älypää tiedottaa

 • Yhteisövisat päivittyivät

  8.10.2019

  Olemme päivittäneet tänään Älypään yhteisövisojen pelimoottorin uuteen versioon, joka ei vaadi selaimeen asennettavaa Adobe Flash playeria toimiakseen. Voit nyt pelata Älypään yhteisövisoja vaikkapa älypuhelimellasi!

 • 1930- ja 1940-luvut lisätty Vuosikymmenet-visaan

  2.9.2019

  Kuinka hyvin tunnet 1930- ja 1940-lukujen tapahtumat? Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan seuraaville vuosikymmenille, joten käy testaamassa, mitä kaikkea tiedät tuosta aikakaudesta. Mukavaa aikamatkaa menneeseen!

 • Kokeile uutta Klondike-pasianssia!

  3.7.2019

  Olemme päivittäneet suositun Klondike-pasianssimme uuteen versioon. Päivitetty versio toimii myös tablet- ja mobiililaitteilla.

Lue lisää tiedotteita