Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 731 kpl
 • Dalarna i Sverige20.7.2019 klo 20:03

  Mielenterveystarkastukset näyttävät olevan tuloillaan mikäli asian esittänyt vihreä kansanedustaja saa kannatusta vaatimukselleen. Ilmeisesti kansa näyttäytyy politiikan näkökulmasta siksi häiriintyneeltä, että tarkastukset tulisivat tarpeeseen. Oma ehdotukseni olisi maksuton ruotsin kielen kertauskurssi jo ennestään ruotsia opiskelleille ja aivan uusi kurssi täysin ummikoille. Kertaus olisi paikallaan, koska Året Runt -lehdesta kykenin ratkaisemaan vain lasten ristikon, lehden kaikkein helpoimman ristikon ja pohjoismaisella yhteistyöllä kahden tomaatin ristikon.

  Muutoin Ruotsi näyttäytyi kuten ennenkin, jylhältä ja mahtavalta, vanhalta ja vapaalta. Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Uutta oli ilmeisesti ruotsidemokraattien yhteistyö kristillisdemokraattien kanssa ja sikäläisen keskustan vaatimus matalammasta tuloverosta syrjäseutujen asukkaille. Norrtäljessa varoitettiin vesipulasta. Siksi vettä piti ryhtyä lehtikirjoituksen mukaan säästämään. Lahti sen sijaan ryhtyy myymään vettä Kiinaan. Jää nähtäväksi mitä hanasta tulee hetken päästä.

  Taalainmaata pidetään Ruotsia pienoiskoossa, joten tämän perusteella kannattaa vierailla Taalainmaalla Ruotsiin tutustuakseen. Taalainmaa sijaitsee Tukholmasta reilut kolmesataa kilometriä etelään. Taalainmaan suurimmat kaupungit ovat Borlänge ja Falun. Mora -puukko, falukorv ja faluninpunainen, täkäläinen punamulta, ovat ilmiöitä, jotka liitetään Taalainmaahan. Taalainmaalla sijaitsee myös Siljan -järvi, joka on Ruotsin kuudenneksi suurin. Siljan -järven rannalta löytyy Carl Larsson gård, tunnetun ruotsalaisen taidemaalarin koti, ateljee ja nykyisin museo.

  Carl Larsson syntyi 1800 -luvun puolessa välissä Tukholman vanhassa kaupungissa ja kuoli 1900 -luvun alussa Taalainmaalla Sundbornissa. Carl Larssonin lapsuus oli ankea, isän kerrotaan olleen tyhjäntoimittaja joten äiti joutui elättämään perheen ilman isän suurempaa myötävaikutusta. Kolmetoistavuotiaana Larsson pyrki taideakatemiaan, jossa hän opiskeli vuodet 1869-1876. Sittemmin hän opiskeli myös Pariisissa, jossa tapasi tulevan vaimonsa Karin Bergöön.

  Vuonna 1888 Larssonin perhe sai lahjaksi Karinin vanhemmilta Taalainmaan Sundbornissa sijaitsevan Lilla Hyttnäs -nimisen tilan, joka toimi aluksi perheen kesäasuntona, mutta joka sittemmin remontoitiin perusteellisesti ja vuonna 1901 perhe muutti pysyvästi Sundborniin. Carl Larsson tunnetaan värikkäistä kotia ja perhettä kuvaavista akvarelleista, mutta sen lisäksi hän on koristellut monia Tukholman julkisia rakennuksia freskoin ja seinämaalauksin.

  Kuvassa Carl Larsson -patsas ja takana Carl Larsson gård. Rakennusten takana piileskelee Siljan -järvi.

  CarlLarsson


 • Naapureita moikkaamaan10.7.2019 klo 18:47

  Vaikka olemme siirtyneet tietoyhteiskuntaan, on matkustaminen yhtä vaikeaa kuin ennenkin, ellei vaikeampaa. Etenkin jos on hankkinut Telian Prepaid -liittymän ja on keksinyt lähteä Ruotsiin. Näin siitä syystä, ettei liittymä toimi Ruotsissa, vaikka perimätieto kertoo, että Telia on ruotsalainen. Ja kun mobiili ei toimi, niin Google maps on täysin hyödytön hyödyke jolloin todennäköisyys sille, että satunnainen turisti eksyy, on melkoinen. Siis melkoisen suuri.

  Wikipedia tietää kertoa, että Ruotsin valtio on Telian suurin omistaja 37,3 prosentin osuudella. Telia Company AB, entinen TeliaSonera, on nykyisin monikansallinen teleoperaattori, joka muodostui alkujaan ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran fuusion tuloksena vuonna 2002.

  Toinen matkustamisen ongelma muodostuu siitä miten autoon saa polttoainetta. Niin kutsuttuja bensiiniasemia löytyy toki harvakseltaan, mutta miten niistä saa polttoainetta, on lähes tieteellinen probleemi. Nykyaikaisia maksutapoja löytyy tukku, mutta rahalla ei voi maksaa missään. Yrittäjät ovat tänä päivänä laiskistuneet siinä määrin, että vetävät mieluummin lonkkaa kuin laskevat kassaan tulevia uunituoreita seteleitä. Korttimaksaminen alkaa olla jo historiaa ja bensa-asemallakin pitää maksaa mobiililla. Vain Ahvenenmaalla sai istua mukavasti autossa ja tankki täyttyi talon toimesta. Raha kelpasi niin ikään.

  Auton vieminen laivaan on tietotekniikasta huolimatta yhtä työlästä kuin Kolumbuksen matka Amerikkaan. Ei riitä, että varaa laivasta autopaikan, sen lisäksi varauspaperit pitää joissakin satamissa vaihtaa lippuihin erillisessä toimistossa ja näyttää saadut liput sataman tarkistusveräjällä, tai mikä portti nyt lieneekin. Sen jälkeen tarvittaisiin erillinen Google maps, jotta tietäisi missä kohtaa laivassa milloinkin sijaitsee. Erityisesti autokannelle takaisin löytäminen käy suorastaan työstä. Varsinkin jos ravaa rappuja pitkin. Laivan hissi taas toimii tuntipalkalla, jos silläkään. Sisälle laivaanpääsyn kököttäminen lienee kuitenkin kaikkein työläin vaihe.

  Hotellit matkalla eivät ole ongelmattomia nekään. Erityisesti aamulla, kun on juuri päässyt hyvän unen makuun, saattaa palohäytys pärähtää parahiksi katkaisemaan virkistävän unen. Ja aivan turhaan. Mutta mistä sen tietää, kun kukaan ei ilmoita yhtään mistään eikä mitään. Sitten kun on ravannut ylhäältä raput alaovelle, joku ulkomaata puhuva toteaa ?no problem?, kokki on polttanut aamiaisen.

  Kuva on Naantalista ja se on otettu helpottamaan pysäköintipaikalle löytämistä. Onneksi puhelimen kamera toimii niin Suomessa kuin Ruotsissakin, Teliasta huolimatta. Huomionarvoista kuvassa on itse asiassa aurinko, Naantalin aurinko, joka näyttäisi paistavan jossakin kuvan vasemmassa yläkulmassa.

  Naantalin aurinko lienee peräisin 1700 -luvulta, kun Naantaliin rakennettiin tullihuone ja aita, jonka portille ripustettiin puinen aurinko, joka sittemmin korvattiin kuparista taotulla ja sianrasvalla kiillotetulla auringolla, joka sitten loisti kuin Naantalin aurinko.

  Naantali


 • Vihreää lihaa odotellessa27.6.2019 klo 20:36

  Elämme vaarallisia aikoja: punaista lihaa saa vielä syödä, vaikka maapallo on tuhoutumassa napa- ynnä muiden jäätikoiden sulamisen seurauksena. Ihmiskunnalle käy sulamisen tapauksessa kalpaten, mutta valkoposkihanhilla pyyhkinee hyvin. Sama koskee tietysti myös muita vesieläimiä, heinäsorsa mukaan lukien.

  Nyt on lihankasvattajilla tuhannen dollarin paikka kehittää uusi liha, vihreä liha, jolla pelastamme maapallon. Siinä seuraavan Nobelin palkitsemiskohde. Taloustieteen Nobel voitaisiin lakkauttaa, koska se on luonteeltaan porvarillinen. Siis ideologinen.

  Juuri luin digitaalisesta mediasta, että netti kuormittaa ympäristöä siinä missä lentäminenkin, ellei peräti enemmän. Netin hiilijalanjälki on kuin lumimiehellä ikään. Siis suuri kuin mikä. Kuinka suuri, sitä on vaikea sanoa, koska kukaan ei liene nähnyt lumimiestä, saati hänen jalkaansa ja siitä seurannutta jalanjälkeä. Mutta kauhea kumminkin.

  Ahdistukseni lisääntyi hetkessä. Pelko nettipoliisin kurkkivasta silmästä datakaapelissa pelottaa jo nyt. Enää eivät riitä valepoliisit, sen lisäksi on oikein lakien ja pykälien mukaan tehty nettipoliisikin, jonka olemassaolo on yhtä hämärä kuin kenen tahansa, joka väittää olevansa poliisi, tai Kiinan keisari.

  Luulin jo hetken, että elämäni kunto on palannut, kun nopeusnäyttö pienen spurtin jälkeen näytti 32 km/h, mutta kun seuraavana päivänä tarkistin asian, niin takanani on täytynyt olla auto, joka on ajanut tuota vauhtia, koska juosten mittarissa ei näkynyt sitä hymyilevää naamataulua, joka säteili 32 km:n kohdalla.

  Juoksijaa kyttäysmittari ei noteerannut ensinkään, ei hymyillyt, puinut nyrkkiä, haistatellut tai ylipäätään puhunut rumia. Kunnon kohentumisen arvelin tapahtuneen, koska olen ottanut käyttöön mielestäni tehokkaan aamuvoimistelun: 15 leukaa, 20 etunojaa ja 45 kyykkyä noin puoleen minuuttiin. Sillä saa sykkeenkin nousemaan noin 120 :een. Nyt pitäisi vielä kehitellä jonkinlainen kiertoliike, ettei ala muistuttaa kampelaa.

  Ruotsin kieleni pitäisi olla jälleen hallussa, koska luin Liza Marklundin Prime time -teoksen. Sanasto tosin näytti sellaiselta, ettei sillä juuri kahvipöytäkeskustelussa pärjää. Mutta ei hätää, ei ole pärjännyt ennenkään, silti kahvi on aina tullut juoduksi.

  Kesä on tullut Päijät-Hämeeseen. Kukat kukkivat, ohessa siitä todiste. Kukat ovat torilta, mutta mistä kukat torille muualta tulevat kuin luonnosta, joten kesän tulo Päijät-Hämeeseen on ilmeinen tosiasia. Jos taas kesä ei ole vielä tullut, niin kukat ovat siinä tapauksessa kasvihuoneesta tai tuontitavaraa.

  Kukat


 • Mittumaari 201921.6.2019 klo 19:11

   

  MITTUMAARIRUNO

  Soutaja veneessä heittää vettä,

  mehiläinen niityllä kokoaa mettä.

  Rannassa riehuu mittumaari,

  kokossa makkaraa paistaa vaari.

  Juhannustanssit menivät myttyyn,

  poliisi tekijää kiidättää pyttyyn.

  Uuspakanuus kukoistaa,

  kirkko kansaa ulkoistaa.

   

  Kuva esittää juhannusursusta, Teivaan karhua, Manua.

   

  Hyvää juhannusta

   

   

  Juhannusursus


 • Suurehkoja kuvioita12.6.2019 klo 18:46

  Petteri Cristian Holopainen lähti erikoistumaan. Mitä tehdä? Ilmeisesti täytyy lopettaa koko sarjan seuraaminen. Kovin pitkään sitä jaksoinkin seurata, mutta liika on aina liikaa. Erityisesti riepoo, kun sarja näyttää olevan eräänlainen eutanasian laillistamiseen tähtäävä propagandatuote. Miksi esimerkiksi Tilkanen piti pudottaa hissikuiluun? Mikä järki tässä oli olevinaan?

  Muutoinkin kaikenlainen juonittelu ja epäsosiaalinen käyttäytyminen on kasvanut, mahdollisesti potenssiin. Sarja on käynyt myös väkivaltaiseksi. Siksi lienee turvallisinta lopettaa ajoissa, ennen kuin addiktoituu väkivaltaan ja saa haitallisia roolimalleja. Haitallisia ennakkopelkoja lääkäriinmenosta saattaa syntyä niin ikään, sarja voi vaarantaa myös luottavaisen lapsenuskoni.

  Sarjalla tuskin on vaikutusta Suomen sairaanhoitoalan käytäntöihin, ainakaan positiivisessa mielessä ellei siksi katsota Petteri Holopaisen ja Max Hanssonin taitavuutta ammatissaan. Moni kirurgi muistuttaa Petteri Cristian Holopaista ainakin verbaaliselta ulosanniltaan, sen sijaan osaamisesta ei ole kokemusta, koska kirurgeista suuri osa on tänä päivänä naisia, jotka nähdäkseni puhuvat selkeää ja loogista suomen kieltä. Ompelemisessa ja leikkaamisessa luotan perinteeseen. Kirurgia vaatinee pieniä ja täsmällisiä liikkeitä, joita tuskin voi suorittaa eksaktisti lapiolla, kuokalla tai muulla tarvetta suuremmalla suorittimella.

  Paljon puhutaan siitä kuinka potilas on osa hoitoprosessia. Toki näin voi olla, mutta mikä rooli potilaalla tässä prosessissa on, on oma lukunsa. Nähdäkseni potilas on kuin tukki virtaavassa vedessä, jossa se liikkuu aina sinne minne sitä työnnetään, vedetään tai muutoin ohjataan. Taudista, sen syistä, seurauksista ja muista sairauteen liittyvistä asioista ei tahdo saada selkeää kuvaa. Ja syödä pitää. Jos ei niin nenä-mahaletku uhkaa. Siksi allekirjoittaneenkin piti lähteä etsimään pitsaa jossakin prosessin vaiheessa, kun tattaripuurosta tai vastaavasta alkoi saada kyllin. Joskus toivoisi, että operoiva lääkäri pitäisi vaikka luennon tulevasta kalvojen ja videon kera, niin ei tarvitsisi kääntyä netin puoleen saamaan mahdollisia vale- ynnä muita uutisia. Tapahtumien kulku on turhan yksisuuntainen. Siitäkin huolimatta, että potilaaltakin voisi kysyä, ainakin jotakin.

  Edellä olevassa on puhe ollut pääosin sairaalasarjasta Syke, joka on vuodesta 2014 esitetty suomalainen draamasarja, jonka tapahtumat sijoittuvat suurkaupungin keskussairaalan traumaosastolle. Vuosina 2014-2017 sarjaa esitti Yle TV 2, mutta vuonna 2018 esitettävästä viidennestä kaudesta alkaen sarjan oikeudet omistaa Nelonen Media. Kaudet 1-4 ovat edelleen nätävissä Yle Areenassa (Wikipedia).

  Kuva pureutuu globaaliin ongelmaan, ilmastonmuutokseen. Kuvassa metsänreunan yläpuolelle kohoaa saastetta tupruttava piippu, joka saa ilmakehän vihertämään ja estämään lämmön karkaamisen avaruuteen. Tästä taas seuraa se, ettei punaista lihaa saa enää syödä, polttomoottoria käynnistää eikä saa lähteä urbaanista citystä maaseudulle piknikille, koska kulkuvälineen käyttö lisää ilmakehän kuormitusta sikäli mikäli, kuten nykyään, kulkuvälineissä käytetään fossiilisia polttoaineita. Metsää ei saa enää kaataa, eikä tarpeitaan tehdä puuceehen, vaan urbaaniin wc:hen, koska alkeellisissa olosuhteissa ei ole useinkaan huolehdittu jätteiden asianmukaisesta puhdistamisesta. Tänään pitää kulkea ja toimia sähköllä, joka pitäisi mieluiten kaapata suoraan luonnosta sitä kuitenkaan rasittamatta.

  Greenhouse


 • Kaamea kaakatus4.6.2019 klo 16:47

  Hallituksen vaihtuminen on aloittanut kaamean kaakatuksen. Ei toimittajaa, kynäilijää tai muuta julkista viisasta, ettei oltaisi tietävinään, että tekeillä oleva hallitusohjelma on umpisusi. Ei, vaan intelligentsija suorastaan halajaa lisää raippoja, kuritusta ja suolivyön kiristystä. Meno mediassa näyttää suorastaan perverssiltä. Termi, joka näinä sukupuolineutraalisuuden aikoina on tietysti mitä kauhein ilmaus. Maailmassahan ei enää ole sen enempää perverssiyttä kuin pahuuttakaan. Tällä tarkoitan luonnollisesti hyvien ihmisten maailmaa, ihmisten, jotka vastuullisesti huutavat lisää urkintaa, kovempia rangaistuksia ja niin kutsutun vihapuheen kolkkaamista syntysijoilleen.

  Työllisyysasteesta jaksetaan jauhaa ja epäillä sen toteutumista ikään kuin edellisen hallituksen tavoite olisi ollut jokin tavoite, joka muka saavutettiin. Jos talous kasvaa, niin ei siihen mitään tavoitetta tarvita, että työllisyys kasvaa. Vastaavasti jos talous kuihtuu, niin työllisyydelle käy samalla tavalla. Tämän toteamiseen ei tarvita monen vuoden tieteellisiä opintoja. Sen näkee otsallaan, tai ainakin niillä reiillä, jotka ovat otsan alapuolella.

  Epäillä sopii myös väitettä, että vain työllisyys takaa hyvinvoinnin säilymisen. Periaatteessa näin on, mutta työttömän pakolla ajaminen olemattomaan työhön ja sitten työlliseksi kirjaaminen ei tätä periaatetta tue. Sama pätee tapaukseen, että työnantajalle pusketaan säkillinen rahaa siitä hyvästä, että työtön vierailee yrityksen toimitiloissa. Mutta hämmästyttävän hyvin tämä poliittinen potaska näyttää uppoavan. Ainakin median edustajiin, jotka suorastaan hartautta uhkuen puhkuvat potaskaa eteenpäin.

  Porvarien mylvintä siitä, että hallitusohjelma on hiekalle rakennettu, ei mieltä ylennä. Ensin luistetaan hallitusvastuusta ja sitten ryhdytään änkyröimään. Edellinen hallitus ei tosiasiassa tehnyt mitään muuta kuin sössi ehtimiseen ja vain suhdanne sai politiikan näyttämään rationaaliselta. Ilman suhdannetta tilanne valtakunnassa näyttäytyisi katastrofina.

  Uutta hallitusta voi hyvällä syyllä moittia verotuksen kohdentamisesta ja perinteiseen tapaan puhutun tekstin jälkikäteen syömisestä. Myös tekstiilin kääntyminen hallitusväännössä näyttää olevan tyypillistä. Yritysveroja olisi voinut nostaa reippaasti, sen sijaan työnverotusta olisi voinut vastaavasti laskea. Näin talouteen olisi saatu uutta dynamiikkaa. Yrityksetkin olisivat joutuneet ansaitsemaan tulonsa sen sijaan, että hallitus huolehtisi yritysten tuloksesta, kuten tapahtui edellisen hallituksen vallassa höpsötellessä ja köyhiä moukaroidessa.

  Kesä on tuloillaan, aurinko paistaa ja ellei tuuli puhalla pohjoisesta ja taivaalta sada lunta ja räntää, niin voi hyvinkin olla että kesästä tulee vähäluminen. Kuvan kukat näyttävät olevan vielä kylmissään, koska näyttävät sinisiltä. Toisaalta voi olla, että kysymyksessä on niin kutsuttu siniverisyys. Noble origin, siis.

  Kukat


 • Asiaa metallista28.5.2019 klo 22:20

  Metallit ovat, kuten hyvin tiedetään, alkuaineita tai seoksia, joilla on useita seuraavankaltaisia ominaisuuksia: luovuttavat hyvin elektroneja, niillä on hyvä sähkön- ja lämmönjohtokyky, yleensä hyvä taottavuus, verraten korkea sulamispiste ja useimmat metallit reagoivat happojen kanssa muodostaen suoloja. Jotkut metallit, kuten magnesium, kalium ja rauta ovat ihmiselle tärkeitä kivennäis- tai hivenaineita, joita on saatava ravinnosta. Monet metallit syötyinä ovat kuitenkin myrkyllisiä, kuten lyijy, elohopea ja kadmium (Wikipedia).

  Teräs on yleisnimitys rautavaltaisille metalliseoksille, joita voidaan muokata valssaamalla tai takomalla. Valssaus tarkoittaa metallin muokkausta siten, että muokattava metallikappale kulkee valssaimen rullien eli valssien läpi, jolloin metallin rakenne muuttuu lujemmaksi. Suppeammassa merkityksessä teräksellä tarkoitetaan rautaseosta, jonka hiilipitoisuus on välillä 0,05-2,11%. Tällainen teräs voidaan karkaista (kovuuden lisääminen). Nykyään kuitenkin teräksenä pidetään rautaseoksia, joissa on alle 1,7% hiiltä ja joita voidaan sen vuoksi takoa. Yli 2,11% hiiltä sisältävät rautaseokset ovat valurautaa. Aikaisemmin alle 0,05% hiiltä sisältävät seokset erotettiin omaksi ryhmäkseen, jota sanottiin tako- eli kankiraudaksi tai meltoraudaksi. Teräs on johdos sanasta terä, koska teräksiksi kutsuttuja metalliseoksia on käytetty juuri terien valmistukseen.

  Heavy metal eli raskas metalli on populaarimusiikkiin kuuluva musiikin tyylilaji. Heavy metal -tyyli on peräisin vuosilta 1968-1970 ja siinä on vaikutteita psykedeelisestä rockista ja blues rockista, mitä sitten lienevätkin. Itse termi on saanut Wikipedian mukaan alkunsa Steppenwolfin klassikkokappaleesta Born to Be Wild sanoituksessa esiintyvästä ilmaisusta ?heavy metal thunder?. Toisen teorian mukaan käsite on sekoittunut Heavy Metal -sarjakuvalehteen.

  Rautalanka on alun perin 1960 -luvun instrumentaalimusiikkia, jota esitetaan neljän soittajan voimin: kahdella sähkökitaralla (soolo- ja komppikitara), sähköbassolla sekä rummuilla. Nimi rautalanka tulee sähkökitaran kielistä. Rautalankamusiikkitermiä käytetään kuuleman (Wikipedia) mukaan vain Suomessa. Englannin kielellä puhutaan instrumentaalirockista.

  The Shadows on brittiläinen rautalankayhtye, joka aloitti Cliff Richardin taustayhtyeenä vuonna 1958 nimellä The Drifters. The Shadows -nimi otettiin käyttöön vuonna 1959, jolloin yhtyeeseen kuuluivat Hank Marvin, Bruce Welch, Jet Harris ja Tony Meehan.

  Nyt olen puoli vuotta kuunnellut Hank Marvinin soittamaa metallimusiikkia. Näyttää nimittäin siltä, että rautalanka ja Fender Stratocaster ovat katoava luonnonvara. Suomessakaan ei juuri muita ole kuin Esa Pulliainen. Hienostuneempi kitara on Gibson Les Paul, mutta varinainen työkalu on Fender Stratocaster.

  Hyviä esimerkkejä Hank Marvinin ja Fender Stratocasterin yhteistyöstä ovat esimerkiksi:

  Apache

  Wonderful land

  ja jopa Michel Jarren Oxygene

  Kuvassa näytetään varoittavana esimerkkinä prosessoitua lihaa. Jos siis tämmöistä näkee niin pitää olla varovainen. Sen sijaan pitää syödä paljon ruohoa (kasviksia) ja hedelmiä.

  Makkarat


 • Talouspolitiikan alkeet8.5.2019 klo 17:33

  Maailmassa on paljon mielenkiintoista. Mukaan lukien porvarit. Porvarit ovat käsitykseni mukaan ihmisiä, joita kiinnostaa ennen kaikkea se, kuinka paljon omassa kirstussa on rahaa. Porvarille näyttää olevan toisarvoista se, onko muilla rahaa. Siksi porvari pyrkii jopa oman etunsa uhraten tekemään päätöksiä, jotka kartuttavat kilisevää juuri porvarin omaan kassaan.

  Tämä taas merkitsee sitä, että jotta porvarin kassa karttuisi, täytyy epäporvarin kassan tyhjetä. Se taas merkitsee sitä, että näin menetellen porvarin kassan saturaatiopiste saavutetaan ennemmin tai myöhemmin. Ajankohta määräytyy luonnollisesti ahneuden asteesta. Kun ahneus nousee tappiin, niin saturaatio on valmis sangen lyhyelläkin kassanhallinnan jaksolla.

  Porvarin tajuntaan näyttää olevan mahdotonta saada ajatus rahan kiertokulusta. Toimivassa taloudessa raha kiertää eikä jää suinkaan kasvamaan kasaa porvarilliseen ?taskumattiin?, kirstuun tai multaan kätkettynä salaiseen kukkapenkkiin, saati mustalla säkillä kannettuna veroparatiisisaarelle (skatteparadis).

  Vasemmiston nousu vaaleissa näyttäytyykin porvareille lähes maailmanloppuna. Härkäpäinen, (härkä, urospuolinen lehmä) pitäytyminen ?massin? kasvattamisessa näyttää johtavan porvarit oppositioon, jonne ne oikeastaan kuuluvatkin. Jo historiallisista syistä. Kekkonen oli viisas mies.

  Ongelmaksi vasemmistollekin muodostuu kuitenkin juuri tuo porvarillisen talouden ytimen ymmärtäminen, ytimen, joka ei suinkaan ole massin kasvattaminen, vaan se, miten saada massi kiertämään. Toisin sanoen talous toimivaksi. Talous ei yksinkertaisesti toimi sillä reseptillä, että työläiseltä ja tulonsiirtojen varassa eläviltä kerätään rahat porvarien rahavuorien kasvattamiseksi. Resepti, jota ?kaikenmaailman julkkishehhehekonomistit sun muut dosentit ja dosetit? ehtimiseen törpöttävät eetteriin. Jopa aatteestaan vieraantuneet kommunistit.

  Visakoivu, Betula pendula, on rauduskoivun mutaatiosta johtuva muunnos. Se on matala, joskus vain pensasmainen koivu. Sen runko on pahkainen. Visakoivu kasvaa luontaisesti Etelä-Suomessa, Karjalassa ja Baltiassa (Wikipedia). Kuvan visakoivu on vuodelta 1977 ja istutuksesta vastasi vieressä olevan laatan mukaan Lahden messut kyseiseltä vuodelta. Messuja kerrotaan järjestetyn Lahdessa vuodesta 1934 lähtien. Ensimmäiset Lahden Lyseossa.

  Visakoivu symboloi kirjoituksessa sitä ympäristöä, johon viisaan talouspolitiikan oppi pitäisi istuttaa. Mutta kun tilanne on ylläkuvatun kaltainen, istutus on haastava, ellei peräti visainen tehtävä.


  Visakoivu


 • Suomalaisen työn päivä 20191.5.2019 klo 12:27

  Hyvää suomalaisen työn päivää 2019. Eilinen päivä meni web -pagen muuttamisessa responsiiviseksi. Googlen työkalu valitti, ettei sivu mahdu mobiilinäytölle ja että linkkien väli on liian pieni.

  Aloitin opiskelun aamupäivällä ja iltauutisiin mennessä työkalu tykkäsi. Vielä pitäisi kuitenkin miettiä missä järjestyksessä layoutin osat pienelle näytölle pilkotaan. Joka tapauksessa laskeutuminen työn päivään onnistui hyvin. Etenkin sen jälkeen, kun kahvi oli juotu ja syöty kinkkujuustovoileipiä sopivasti.

  Olen pitkään pohtinut, aiheuttaako juuri punainen kinkku ruisleivän päällä syöpää vai itse ruisleipä. Juusto kenties. Olisi siunattu asia, jos joku tutkija viitsisi selventää, onko nyt saletisti juuri liha vai muu lihan yhteydessä esiintyvä tekijä syövän aiheuttaja. Jos siis syö punaista lihaa samaan aikaan kuin käkikello seinällä kukkuu yhdeksän aamulla, niin onko juuri liha vai käkikello syövän aiheuttaja. Kas siinä pulma (that is the question), totesi Hamlet. Olen samaa mieltä.

  Kanakeitto on viimeaikoina tullut kuuluisaksi. Jopa siinä määrin, että katsoin netistä videon sen tekemisestä. Vaikealta näytti. Valmistamisessa oli sen verran erilaisia tekovaiheita ja aineksia niin paljon, että 25 pisteen intelligenssillä kuolee nälkään. Oma spesiaalini on nakkikeitto. Se on yksinkertainen: vettä tarpeen mukaan, perunoita ja sipuleita niin ikään, mieluummin sipulia enemmän kuin perunaa, nakkeja niin ikään maun mukaan ja sekaan lihaliemikuutio(ita) tai vastaava tarpeen mukaan. Sitten keitetään niin kauan kunnes näyttää valmiilta. Valitettavasti jouduin lopettamaan nakkikeiton valmistuksen, koska keittoa tuli syödyksi aina yli kulutuksen, koska pientä annosta varten ei kannata kuluttaa kallista sähköä.

  Suomalaisen työn päivä on siis 1. toukokuuta. Nimipäiväänsä viettävät tuolloin Vappu ja Valpuri. Ruotsinkielistä nimipäivää viettää puolestaan Valborg. Saamenkielistä nimipäivää: Vábo ja Válbor. Ortodoksista nimipäivää viettävät: Tamara, Jari, Jarkko, Jere ja Nuutti. Vappu on vuodesta 1979 lähtien ollut Suomessa virallinen liputuspäivä, suomalaisen työn päivä. Juhlapäivä on saanut nimensä pyhästä Valburgista, jonka muistopäivä on 1.5.

  Pyhä Valburg tai Walburga (710-779) on katolinen pyhimys, joka syntyi varakkaaseen englantilaiseen perheeseen. Ajan tavan mukaan hänet laitettiin kymmenen vuoden ikäisenä luostariin, valmisteltavaksi lähetystyöntekijäksi tuolloin vielä ei -kristilliseen Saksaan. 761 Valburg siirtyi Heidenheimin miesluostarin johtoon. Paitsi tästä Valburg oli kuuluisa ihmeteoistaan. Hänen kerrotaan pelastaneen lapsen nälästä kolmella tähkällä ja rahoittaneen raivotautisen koiran sekä pelastaneen lapsivuodekuumeessa olleen äidin. Sata vuotta Valburgin kuoleman jälkeen paavi Hadrianus II julisti Valburgin pyhimykseksi (Wikipedia).

  Kalenterin mukaan kevät on pitkällä. Oheinen valokuva pyrkii todistamaan tämän faktapohjaisesti. Kevät on sulattanut Vesijärven jään ja aallot ovat tuoneet rantaan paitsi sorsan niin myös vanhan polkupyörän. Fillaristista ei sen sijaan ole havaintoa.

  Vesijärvi


 • Hyvää pääsiäistä 201918.4.2019 klo 17:19

  Vuodenajat ovat ehtineet vaiheeseen, josta käytetään nimitystä pääsiäinen. Se tarkoittaa sitä, että kevät on koittanut. Muillekin kuin Hitlerille. Kevät koittaa Hitlerille, The Producers, on Mel Brooksin kirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen satiirinen ja musta komediaelokuva vuodelta 1968 (Wikipedia).

  Pohjanmaalla pääsiäinen, erityisesti pitkäperjantai, oli vakava päivä. Jos nauroi, niin hampaat eivät saaneet näkyä minkä lisäksi rituaaleihin kuului lasten piiskaaminen, kenties varmuuden vuoksi, tai kuten nykyään on tapana puhua: ennaltaehkäisevästi. Luultavasti kuitenkin piiskaamisen virallinen doktriini perustui uskonnollisiin syihin.

  Pääsiäiseen kuuluvat perinteisesti myös noidat koristeltuine pajunoksineen. Tavassa kerrotaan yhdistyvän kaksi kulttuuriperinnettä: itäsuomalainen, ortodoksinen virpominen ja länsisuomalainen trulliperinne. Pohjanmaalla trulleja pajunoksineen kulki jonoksi asti, sen sijaan etelämpänä ei trulleja ole näkynyt. Sitä mukaa kuin evoluutio etenee urbaanit citynoidat katoavat katukuvasta.

  Vanhojen pakanallisten perinteiden sijaan ovat tulleet urbaanit kotkotukset. Näistä kotkotuksista tunnetuin lienee rap, hip hop -musiikin alalaji, joka on 1970 -luvulla New Yorkin afroamerikkalaisten ja latinalaisamerikkalaisten keskuudessa syntynyt populaarimusiikin tyyli, joka on kehittynyt soulin ja funkin pohjalta. Sille on tunnusomaista loppusoinnullinen ja rytminen puhelaulu eli räppäys, englanniksi rapping sekä toisten kappaleiden lainaaminen eli samplaaminen, englanniksi sampling (Wikipedia). Se tästä tosin enää puuttuukin, että ovella alkaisi rampata räppäreitä. Se riittää hyvin, ettei pääse kesällä uimaan, kun jotkut haluavat päästä räppimään.

  Rappasodalla ei liene varsinaista yhteyttä räppiin, muuten kuin rappari -sanan kautta, koska sanalla rappari voidaan tarkoittaa rakennusalalla toimivaa rappaajaa, eräänlaista muuraria, ryöstäjää, raiskaajaa, tuhoajaa: rapparit, ryöstäjät kaijotkaa, puhekielessä: räppäri, rap -muusikko, mutta myös karjalainen sissi pitkän vihan eli rappasodan aikana 1500 -luvulla.

  Juhana III:n kuningaskaudella käytyä sotaa Venäjää vastaan, 1570-1595, kutsutaan rappasodaksi, mutta se tunnetaan myös 25 -vuotisen sodan nimellä ja nimellä pitkäviha. Se päättyi Täyssinän rauhaan. Koska sotaa käytiin Venäjää vastaan, niin mikäs sen luonnollisempaa kuin se, että sota koetteli erityisesti suomalaisia, erityisesti talonpoikia, kun sota vaati väenottoja, veroja sekä kyyditys- ja sotaväen majoitusrasituksia, joita kutsuttiin linnaleireiksi. Sodan aikana talonpoikien asema kurjistui ja osa tiloista autioitui ja osa joutui aatelin omistukseen. Aatelin asema koheni ja talonpoikien heikkeni ja eipä aikaakaan, kun käsillä oli puolestaan nuijasodaksi, 1596-1597, kutsuttu sota (Wikipedia).

  Tämäkin pääsiäinen näyttää menevät aivan muiden kuin pyhien tekstien tutkimiseen. Mutta onneksi lukemisen ja tiedon lisäämisen kerrotaan vähentävän taikauskoa. Joten hyvä niin. Seuraavan yön aion nukkua kirves tyynyn alla, koska sen kerrotaan suojaavan terävien esineiden aiheuttamilta vammoilta.

  Seinäjoki


Älypää tiedottaa

 • Yhteisövisat päivittyivät

  8.10.2019

  Olemme päivittäneet tänään Älypään yhteisövisojen pelimoottorin uuteen versioon, joka ei vaadi selaimeen asennettavaa Adobe Flash playeria toimiakseen. Voit nyt pelata Älypään yhteisövisoja vaikkapa älypuhelimellasi!

 • 1930- ja 1940-luvut lisätty Vuosikymmenet-visaan

  2.9.2019

  Kuinka hyvin tunnet 1930- ja 1940-lukujen tapahtumat? Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan seuraaville vuosikymmenille, joten käy testaamassa, mitä kaikkea tiedät tuosta aikakaudesta. Mukavaa aikamatkaa menneeseen!

 • Kokeile uutta Klondike-pasianssia!

  3.7.2019

  Olemme päivittäneet suositun Klondike-pasianssimme uuteen versioon. Päivitetty versio toimii myös tablet- ja mobiililaitteilla.

Lue lisää tiedotteita