Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 757 kpl
 • Kristityn vaino7.3.2020 klo 16:23

  Uskonsotaa ei vielä ole sodittu. Eikä ihme. Suomi on sen verran takametsässä, ettei kulttuuri ole tänne vielä saapunut. Ehkä Ähtäriä lukuunottamatta. Kristityn vainokin on täyttä totta. Kun kristitty sanoo jotakin, niin kirkko tyhjenee edes piispan omaa asiaansa puolustamatta. Päin vastoin, pyhä sormi tartuu ensimmäisenä kiveen tarkoituksenaan kiven energiatilan muuttaminen kohti vihoihin joutunutta kristittyä. Kulttuurieliitti raivostuu ja oikeuslaitos kaivaa esille Noitavasaran.

  Raamatun julistetaan edelleen olevan sallitun kirjan. Sitä saa kuuleman mukaan edelleen myydä, pitää esillä ja myös vapaasti siteerata ja sen sisältöä saa myö välittää. Sen sijaan Raamatun teksteihin vetoamalla omaa mielipidettä ei saa esittää. Ei etenkään silloin, jos mielipide Raamatulla vahvistettuna loukkaa toisen ihmisen perus- ja ihmisoikeuksia. Jos näin käy, kysymyksessä on kuuleman mukaan kiihottamisrikos.

  Jos tässä ei ole kysymys sanomisen rajoittamisesta, niin mistä sitten? Raamattukin on sallittu, kunhan sitä ei käytetä mihinkään. Eli kysymys on samasta asiasta kuin mitä nykykirkko edustaa. Kirkossa on Raamattu, mutta sillä ei tehdä yhtään mitään. Mielipidettä ei saa perustella lähdeaineistolla. Siis juuri päinvastoin kuin esimerkiksi tieteessä. Eikö ihmisoikeuksia tai lakeja saa arvostella? Eikö lähdemateriaalia saa ylipäätään käyttää? Näyttää siltä, ettei laki ohjaa oikeudenkäyttöä, vaan viranomainen toimii nykyään fiilis -pohjalta. Kysyä sopii, onko nykylaki sen täsmällisempi kuin Mooseksen laki? Toisin sanoen voiko lainkäyttökin olla kiihottamista kansanryhmää vastaan? Tässä tapauksessa kritittyjä vastaan?

  Joka tapauksessa allekirjoittanut on saanut tarpeekseen. Olen kehittänyt itselleni uuden uskonnon ja sitä myötä uuden maailmanjärjestyksen, johon ei vanha maailma mahdu. Oppini filosofinen perusta on marxilainen kosmologia, jonka mukaan maailman olemus on luonteeltaan henkinen. Tai itse asiassa materiaalinen, koska ilman materiaa mitään ei ole olemassa. Kaikkein vähiten huonoja lakeja, huonoja tuomareita ja huonoja piispoja, teologeista puhumattakaan.

  Henki on opissani vain korkeasti järjestäytynyttä materiaa. Siksi lainsäädännössä pitää ottaa huomioon myös eloton luonto, koska kivetkin edustavat hengen alkeismuotoja, joten kiviäkin pitää kohdella kunnioittavasti eikä niin muodoin niiden tunteita saa loukata, esimerkiksi sallimalla kallioiden räjäytykset. Keskeistä opissani on ennen kaikkea hengen kunnioitus. Henki on pyhä, älköön sitä huonoihin lakeihin ja asetuksiin vedoten ja huonolla ymmärryksellä liattako.

  Regensburg


 • Ajankuva Suomesta4.3.2020 klo 15:27

  Jo kauan Suomi on ollut osaamisen luvattu maa. Ainakin siihen saakka, kunnes Nokian puhelimet katosivat maailmankartalta. Sen jälkeen osaamisen tasosta ei ole havaintoja. Ilmeisesti jotakin on jäljellä, koska eräs toimittaja kehui suomalaista yliopistojärjestelmää. Yliopistot saavat rahansa markkinoilta, joiden tehtävä on ohjata resurssit oikealla tavalla oikeaan tarkoitukseen.

  Mutta on Suomessa huonokin puoli. Se on mediatietojen mukaan rumien puhuminen. Vihapuhe, rasismi, törkyviestit, ovat eetterissä kiertävän möykän määrästä päätellen osa kansallista identiteettiä. Pasta lentää kuin keihäs aikoinaan. Nykyään ei lennä enää keihäs, vaan edellä mainittu. Eipä ihme, että voimakeinot on otettu käyttöön. Käytöstapoja ovat ryhtyneet parantamaan niin armeija, poliisi kuin salainen poliisikin, toimittajista puhumattakaan.

  Poliiseille on kustannettu panssarivaunut, konetuliaseet, ja haittaohjelmat pyörivät jo kansalaisten tietokoneissa. Kohta narahtaa, paitsi oven sarana, niin myös itse kansalainen kammottavista koneillaan suojaamattomissa kansioissa olevista vihaviesteistään, pyhien kirjoitusten siteerauksista, vieraslajeja koskevista artikkeleista yms, jotka ovat olleet niissä jo vuodesta 1500 lähtien. Tuskin erehtyy, jos arvaa, että Agricolaa kehotetaan saapumaan päiväksi Pasilaan kuulusteltavaksi. Pasilan mies siellä jo odottaa. Innokkaana.

  Vialla ei ole ainoastaan se, mitä suusta tulee ulos, vaan myös se, mitä suuhun laitetaan. Sekin on väärin. Punainen liha, sokeri, valkoinen jauho, alkoholi yms. ovat tämän päivän kuolemansyntejä. Ei päivää, ettei meitä ohjeisteta oikealle tielle senkin suhteen, mitä suun kautta sisään laitetaan. En epäile hetkeäkään, etteikö armeija ja poliisi ennen pitkää vahdi ruokapöytääkin. Yhteiskunnan resurssien haaskaus sairaiden hoitamiseen ei käy päinsä. Ei riitä, että vain vanhukset jätetään hoitamatta. Kohta jätetään muutkin, elleivät he tee parannusta. Pääomalle pitää saada aikaisempaa suurempi tuotto. Kilpailu on kiristynyt. Kaupungille on saatava myös pormestari. Siihenkin on jostakin säästettävä.

  Sen sijaan, että valtiovalta suojelisi tavallista kansalaista, niin valtiovalta suojelee vain itseään, virkamiehiään ja muita, niin sanottuja, parempia ihmisiä. Kansa on syyllinen niin vihapuheeseen, maalittamisiin kuin kaikkeen muuhunkin pahaan kybersota mukaan lukien. Kansa ei näet välttämättä osaa erottaa vihamielisen valtion kybervaikuttamista oman valtion oikealla tiedolla vaikuttamisesta, vaan toimii kenties kerrassaan päin vastoin, eli harhautuneesti. Tämä puolestaan aiheuttaa kansan kahtiajakautumisen ja levottomuutta poliittisessa kentässä. Kerrotaan. Bikinikuvat ovat kenties yksi merkittävä syy kybersotaan. Botit niitä kuvia sitten arvostelevat kriittisesti, niin että lähettäjät masentuvat.

  Nyt ilmestyi vielä korona -virus. Sillä saattaa olla vaikka minkälaiset vaikutukset. Ainakin median välittämän tiedon mukaan. Joka tapauksessa virus antaa mahdollisuuden laittaa kansa karanteeniin. Valtiovallan tiukkoihin pihteihin, joista ei pääse eroon ilman kahden vuoden vankilarangaistusta.

  Agricola is a noun, meaning one who farms or farmer. Kuvassa näkymä kaukaiselta Atlantin saarelta, Azoreilta. On se niin toisenlainen. Kuva.

  Azorit


 • Vihantorjunnan uudet ulottuvuudet28.2.2020 klo 16:33

  Kansalaisia varoitellaan kovasti vihapuheen vaaroista. Sanotaan, että kun vihapuheen päästää ilmoille, niin se ei jää siihen, vaan seuraava askel on vihateko. Kysymys on samasta vaarasta kuin väkivaltaisessa televisio-ohjelmassa. Tekeminen ei jää katseluun, vaan katsomiskokemuksen jälkeen lähdetään tekemään filmi käytännössä.

  Tämä jälkimmäinen teoria herättää kysymyksen, miten väkivalta selitetään aikana, jolloin meillä ei vielä ollut amerikkalaisia toimintaelokuvia? Olisiko vaikutteet väkivaltaan saatu teatterista? Sitähän lienee harrastettu jo ennen filmin syntymistä. Entä mistä Kain sai impulssin tekoonsa? Muistelen Kain -nimisen ihmisen olleen ensimmäisen murhamiehen.

  Miksi kansalaiset ovat kaikenlaisen kiihottamisen ja vihapuheen kieltämisen kohteena? Eivätkö hallitsijat tai mahtimiehet ole kautta aikain olleet pääsyyllisiä niin kiihottamiseen kuin vihan lietsontaankin? Mieleen muistuu ensimmäisenä pieni kärttyinen äijä Keski-Euroopasta, äijä, joka ei oikeastaan edes ollut vihainen, vaan suorastaan raivoissaan. Toisaalla idässä oli vallan aurinkoinen tyyppi, mutta hänenkin kerrotaan tapattaneen lukuisan määrän ihmisiä.

  Tuskin Suomessa edes somessa on ollut sellaista vihapuhetta, joka olisi ollut yhtä tehokas kuin kuuluisa ammutaan paikalla -lause, joka on tehty tiettäväksi peräti kirkoissa. Julistuksen perusteella ammuttiin tuhansia kansalaisia mielivaltaisin perustein.

  Nyt kun erilaisia tekoja kielletään päivittäin, niin kannattanee varmuuden vuoksi kieltää kansanmurhakin, tai ainakin saada sille pitävämpi määritelmä: toisinajattelijoista eroon pääseminen, vapaustaistelu. Toisaalta, kun vanhoja syntejä taas kaivellaan tuomiolle, niin olisi hyvä tehdä syväluotaus suomalaiseen historiaan ja saada tuomiolle nekin, joiden pahat teot on jätetty rankaisematta, peräti tutkimatta.

  Vihan työkalut pitäisi nekin kriminalisoida. Lentokoneiden kieltämisestä olisi hyvä aloittaa. Näin saisimme ilmaston jäätymisen uralle ja samalla pääsisimme eroon yksistä maailman tehokkaimmista tappokaluista. Säästyneet rahat voisimme jakaa vanhuksille.

  Keskustan puheenjohtaja puhuu oikeansuuntaisesti mutta riittämättömästi, kun hän vaatii tietotekniikkaomavaraisuutta. Allekirjoittanut menee vielä pidemmälle. Jo koulussa pitää opettaa sellainen tietotekninen osaaminen, että jokainen pystyy koodaamaan oman käyttöjärjestelmän, perussovellukset, sosiaalisen median ja tietoturvan, jos se vielä sen jälkeen on tarpeen.

  Näin poliisikaan ei enää kykenisi viettämään aikaansa sosiaalisen median pyörteissä masentumassa, vaan pyydystäisi innosta puhkien oikeita rikollisia niin kutsutulla kentällä. Oikeudenkäynnitkin tehostuisivat, kun aika ei tuhraantuisi netin selaamiseen. Nykymenolla rikollisvaltiot ennen pitkää yksinkertaisesti ryöstävät ajan rattailta pudonneet valtakunnat.

  Sananvapauskin ponnistaisi korkeuksiin, kun mediaan ei enää tarvitsisi luoda omaa tiliä, jotta median käyttäjä voitaisiin isänmaan tai muun edun vaatiessa pidättää.

  Täytyy vielä lisätä, että kissat pitää kriminalisoida, koska toimenpiteellä olisi vihapuhetta ja -tekoja ehkäisevä vaikutus. Kissa nimittäin aiheuttaa joissakin ihmisissä toksoplasmoosi -infektion, joka puolestaan voi aiheuttaa raivokohtauksen. Mutta pelkän puhumisenkin kriminalisointi auttaisi. Ei epätoivottavia tekoja eiheuttavan puheen tarvitse olla edes vihaista, vaan normaalia parlamentaarista niin kutsuttua keskustelua.

   

   

  Lentokone


 • Hyvinvoinnin uudet ulottuvuudet22.2.2020 klo 14:07

  Niin kutsuttujen veronmaksajien sietokyky on koetuksella. Näin kirjoittaa iltapäivälehden niin kutsuttu verkkojulkaisu. Toki veronmaksajia ei jutussa kutsuta niin kutsutuiksi, mutta niin kutsuttu kyllä kuvaa parhaiten nykyveronmaksajaa.

  Näin siitä syystä, että moni hyvätuloinen on piilottanut rahasäkkinsä jonnekin autiolle saarelle verottajan ulottumattomiin. Eikä tässä vielä kaikki: myös niin kutsutut tuotantovälineet kannattaa sijoittaa sinne, missä verottajalla on mahdollisimman lyhyet kynnet ja työvoima halpaa. Näin ryöstetylle (riistetylle) pääomalle saadaan mahdollisimman korkea tuotto, kuten tiede opettaa. Tai ainakin yliopiston lehtori, professorista puhumattakaan.

  Sietokyky kuuleman mukaan joutuu koetukselle siitä syystä, että työttömät eivät enää tyydy asumaan provinssissa, vaan ovat paremman elämän toivossa muuttaneet kaupunkiin. Helsinkiin. Näin siitä syystä, että elintaso on korkea, joten myös työttömyyskorvaukset ovat korkeat, joten veronmaksaja joutuu erityisen ikeen alle juuri kaupungissa.

  Erityisen ongelman muodostaa Lahti, jossa mainitaan majailevan runsaasti työttömiä. Onneksi hyvinvointiyhtymä on ruvennut priorisoimaan, joten ongelma vältettäneen. Poistumaa nopeutetaan terveyspalvelut yksityistämällä, joten hyvinvointipalvelut jäävät vain maksukykyisten käyttöön, kuten alkuperäinen tarkoituskin, koska tasavalta ei perustu köllöttelyyn, vaan korkeaan sijoitetun pääoman tuottoon. Hennalan henki pelastaa Lahden, ainakin potentiaalisilta kommunisteilta.

  Tämän päivän näkökulmasta hyvinvointipalvelut kuuluvat oikeastaan vain robotille, koska juuri robotti tekee tämän päivän työt. Onhan selvää, että robottia pitää aika ajoin huoltaa, jotta se jaksaa ?ropottaa? päivästä toiseen tuottoa porvarin pääomalle.

  Verokuorman helpottamiseksi työttömiä kehotetaan muuttamaan kaupungeista pois, koska työttömän hyvinvoinnin edistäminen korvessa tulee urbaania cityä halvemmaksi. Eikä tässä vielä kaikki: myös kiinteistön arvo kohoaa, kun arvoton aines saadaan poistetuksi kiinteistöltä.

  Ajatus on mainio. Se on laitettava toimeen: Helsinki pitää tyhjentää, koska väestön keskittyminen näivettää valtaosan Suomea ja on omiaan aiheuttamaan veronmaksajan taakan kohtuuttomaksi paisumisen. Siksi hajasijoittaminen aktivoinnilla tehostettuna pitää ottaa käyttöön. Muutto pitää kuitenkin tehdä luvanvaraiseksi, jotta vastaanottava taho tietää millaisesta muuttajasta on kysymys.

  Hakemuksia pitää tehdä määrätty määrä ja uutta sijoituspaikkaa hakematta jättäneitä pitää rangaista. Eduskunta pitää ensimmäiseksi siirtää Kärsämäelle sikäli mikäli Kärsämäki on asiasta kiinnostunut. Eduskunnan tarpeellisuus pitää kuitenkin ensin punnita tarkkaan, koska meillä on jo mittava määrä elimiä EU:ssa, joten päällekkäinen toiminta aiheutta turhaa byrokratiaa.

  Oheiseen kuvaan olen ikuistanut budjettiaukon, joka on syntynyt siitä, ettei veroja ole maksettu riittävästi. Avaruudellinen vastine budjettiaukolle on musta-aukko, joka on syntynyt siitä, etteivät muunhumaanit ole maksaneet verojaan, vaan ovat piilottaneet ne mikä minnekin.

  Budjettiaukko


 • Ajankohtainen Kekkonen8.2.2020 klo 20:41

  Porvarillisesti ajattelevan kommunistin, joka lukeutuu poliittisesti Keskustan yläpuolelle, on vaikea orientoitua nyky-yhteiskuntaan:

  Julkisen sektorin yksityistäminen merkinnee sitä, että hyvinvointivaltiota ei hetken päästä enää ole. Ei tosin ole ollut enää pitkään aikaan, koska koko ajanhan valtiota myydään, pilkotaan ja yksityistetään. Ongelma on enää se, mistä kestävyysvaje aiheutuu. Jos julkista sektoria ei ole, niin mihin ihmeeseen julkista rahaa tärvääntyy?

  Jotta vaje ei poistuisi, niin sitä täytyy tehdä ilmeisesti lisää. Yksi helppo keino on esimerkiksi oppivelvollisuusajan pidennys. Saadaan nuoret pysymään entistä pidempään pois työelämästä koneita rikkomasta. Ilmaisten kondomien jakaminen vähentää myös tehokkaasti häiriökäyttäytymistä lähiöissä. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi kannattaa rahastoida muutamia miljardeja jääkaappien valmistukseen jotta maapallo ei äityisi lämpiämään liikaa. Näin saamme seuraavan jääkauden alkamaan normaalia aikaisemmin.

  Kestävyysvaje saadaan säilymään myös sotilaspoliittisilla keinoilla, koska käytössä olevan lentokoneet alkavat olla siinä määrin ruosteessa, että jalankulkijat ovat vaarassa, jos ne alkavat tippua yläilmoista katukäytäville. Rahaa niihinkin saadaan uppoamaan, vaikka rahoitus tapahtuisi budjetin ohi. Siksi kannattaa ostaa varmuuden vuoksi kalleimmat koneet. Laadusta kannattaa maksaa. Jos ei muuten niin kipeäksi. Ei kai me sentään Volvoja osteta? Gripeneitä siis.

  Ravintosuositukset ovat myös erittäin vaikeita porvarillisesti ajattelevalle kommunistille, joka lukeutuu poliittisesti Keskustan yläpuolelle. Ennen muistaakseni kananmunia syömällä sai sydämen pysäyttävän kolesterolin, mutta juuri luin lehdestä, ettei ole haitaksi, vaikka syö kanan, tai ainakin munan, joka päivä. Muistin toimintakin siitä elpyy, jos nimittäin on sattunut katoamaan. Muistamiseen tarvitaan koliinia, jota tiedon mukaan löytyy juuri kananmunasta, keltuaisesta. Myös lihasta kerrotaan löytyvän mainittua ainetta. Liika koliini voi Wikipedian mukaan aiheuttaa matalaa verenpainetta, ripulia ja pahoinvointia.

  Punaista lihaa pitää edelleen karttaa. Luin siitäkin juuri, mutta luin netistä toisenlaistakin tietoa. Nimittäin löytyi artikkeleja, joissa suolistosyövän syyksi nähtiin nimenomaan kuidut, jotka rikkovat suolen seinämän ja aiheuttavat adenoomia, joista sitten saattaa syntyä ajan mittaan syöpä. Sen sijaan liha ja rasvat eivät tätä tee, joten niitä pitäisi sitten ilmeisesti tämän tietämyksen mukaan pitää kuituja parempana. Enimmäkseen kuitenkin paasataan punaista lihaa vastaan ja kuituja pidetään lääkkeenä lähes vaivaan kuin vaivaan.

  Ei päivää, ettei viranomainen kiellä jotakin. Juuri luin, että poliisi kerää ilmiantoja häiritsemisestä. Joku historioitsija sai potkut vapaaehtoistyöstä, kun erehtyi nimittelemään rotuja niiden kielletyillä nimillä. Tytöttely ja pojittelu on kielletty aika päivää sitten, eikä sukupuolia enää ole, joten päivittäinen kommunikaatio on käynyt vaikeaksi. Siksi lainkuulainen kansalainen pysyy mieluummin omissa oloissaan mitään kenellekään puhumatta, koska vuorovaikutuksesta saattaisi seurata vähintäänkin arvokonflikti.

  Poliisi voisi puuttua paikalliseen kaupunkimeluun ja lopettaa sen. Se häiritsee, melu siis. Maalittamisen kiellon ymmärtäisi, jos se koskisi seinien ja julkisten tilojen töhrimistä. Huono virkamies pitää jatkossakin voida haukkua (tarkoittaa arvostelua) paremman puutteessa pystyyn. Samoin ministeri ja kabinetti.

  Näyttää siltä, että näinä aikoina olisi tilaus Kekkoselle, joka pelastaisi niin valtakunnan kuin maapallonkin. Laittaisi porvarin sille paikalle, jolle porvari kuuluukin, toimisi globaalina lääkärinä tuomarin sijaan ja käynnistäisi myllyn, jotta voisimme lukea taas mojovia myllykirjeitä. Samalla suomalainen osaaminen saisi taas sille kuuluvat oikeat adjektiivit.

  ps


 • Paikallista ompelutaitoa29.1.2020 klo 18:40

  Kennel saattaa olla tarpeeton kotisairaalan perustamiselle. Tekoälylle voidaan varmasti luoda myös hajuaisti diagnoosin tekemistä varten. Tai sitten tekoäly ei tarvitse edes hajuaistia taudin toteamiseksi.

  Tekoäly on keinotekoinen äly, jonka avulla voidaan ratkaista monimutkaisia ongelmia. Se taas, onko sairaus monimutkainen ongelma, on toinen kysymys. Jos sairaus syntyy punaisen lihan syömisestä, niin todennäköisesti kysymys ei voi olla monimutkaisesta ongelmasta.

  Keinotekoiset neuroverkot alkavat olla eteviä sairauksien tunnistamisessa. Nämä neuroverkot jäljittelevät ihmisaivojen toimintaa, joten siinä mielessä niiden pitäisi olla vähintään ihmisen veroisia asiantuntijoita. Jo nyt näyttää siltä, että nämä neuroverkot alkavat olla parempia diagnoosin tekijöitä kuin ihminen konsanaan. Ehkä syy on siinä, että kysymyksessä on kone. Konehan toimii yleensä varmemmin, epäröimättä, kun taas ihminen alkaa epäillä, jos ei muuta niin itseään.

  Sairauksissa on se ikävä puoli, että jotkut vakavat sairaudet voivat olla pitkäänkin oireettomia. Sitten vain äkkiä todetaan, jos ylipäätään, että kas, kysymyksessä on vaarallinen tauti. Vakavuus riippuu siitä mihin kohtaan asteikkoa tauti sijoittuu. Moneen tautiin ei ole edes lääkettä, vaan tauti yksinkertaisesti eliminoidaan mekaanisesti, leikkaamalla. Sen jälkeen ihminen niitataan eräänlaisella nitojalla kokoon. Ennen vanhaan, mummon rukin aikoihin, ihminen ommeltiin sikäli mikäli perimätieto pitää paikkansa. Nyt tosin näyttää siltä, että leikkaaminen saattaa jäädä kansanperinteeksi, kun tietämys tautien syistä alkaa valjeta. Toki moni asia vaatisi tarkempaa uutisointia, koska pelkkä asioiden toteaminen ei paljoakaan kirkasta kansalaisen ymmärrystä.

  Ompeleita käytetään kuitenkin vielä niin suolien yhteen liittämisessä kuin ihmiseen tehtyjen reikien tukkimisessakin. Ohessa umpeen neulottu reikä, jota on tarvittu katkaistun suolen sauman parantamisen ajaksi. Kun suoli on parantunut reikään sullotut suolenpäät ommellaan tai niitataan kiinni ja pudotetaan takaisin kotiinsa vatsaonteloon. Näin elimistön viemäröinti saadaan taas kulkemaan perinteisellä tavalla.

  Stomaclosure


 • Evoluution saapuminen Lahteen18.1.2020 klo 17:57

  Olen kiinnostuneena seurannut Ylen Teemalla ja Areenassa esitettävää sarjaa ?Ensimmäiset ruotsalaiset?. Arkeologi Jonathan Lindström kertoo kaksiosaisessa sarjassa ihmisistä, jotka asuttivat Ruotsin jääkauden jälkeen noin kymmenen tuhatta vuotta sitten.

  Viimeisin jääkausi oli Veiksel-jääkaudeksi kutsuttu kausi 11500-115000 vuotta sitten. Nyt eletään jääkausien välikautta eli interglasiaalia. Seuraavan jääkauden tulisi luonnostaan alkaa noin 50 000 vuoden päästä, mutta ihmisten aiheuttamien kasvihuonekaasujen vaikutuksesta seuraavaan jääkauteen saattaakin kulua yli 100 000 vuotta.

  Siihen saakka pitää ilmeisesti syödä salaattia ja kärsiä lentohäpeästä. Ellei sitten Suomi ole pelastanut maailmaa jo sitä ennen vastuullisella ilmastopolitiikalla ja aktiivimalli kakkosella, jossa viranomaisten epäonnistuttua tehtävissään työttömät laitetaan siivoamaan jäljet korvauksen menettämisen uhalla.

  Sarjan seuraamisesta toivon saavani vihjeitä myös Suomen osalta.

  Lyhyesti Ruotsin asuttaminen jääkauden jälkeen alkaa noin kymmenen tuhatta vuotta sitten, kun afrikkalaista alkuperää olevia tummaihoisia ja sinisilmäisiä keräilijöitä ja metsästäjiä alkoi virrata maahan etelästä. Samaan aikaan myös pohjoiseen alkoi tulla asutusta, kun idästä saapui metsästystä ja keräilyä harjoittavaa vaaleaihoista väestöä. Sinisilmäisyys ja vaaleihoisuus syntyi ruotsalaisiin näiden kahden ihmistyypin sekoittuessa. Maanviljely saapui Ruotsiin myöhemmin lähi-idästä, jostakin Turkin alueelta.

  Tuohon aikaa jäätikkö näyttää sulaneen Norjan rannikolta pitkälle Ruotsin suuntaan, joten asutus pystyi levittäytymään aina nykyisen Kirkkoniemen aluetta myöten, ylikin. Sen sijaan Suomi näyttä netistä löytyneiden karttojen ja animaatioiden mukaan olleen paksussa jäässä, joten ihmiselle kelvollista aluetta löytyy vasta myöhemmin. Jäätikön sulmisvedetkin ovat kattaneet koko etelä-Suomen pohjoista ja itäistä Suomen lukuunottamatta.

  Jamna-kansa on mullistanut paitsi eurooppalaista niin myös ruotsalaista ruumiin ja sielunmaisemaa. Myös suomalaista. Viisituhatta vuotta sitten nykyisen Euroopan aluueelle saapui idästä, Ukrainan aroilta, uutta väkeä. Heidät on nimetty käyttämänsä hautaustavan venäjänkielisen nimen mukaan jamna-kansaksi. Eräs nettiartikkeli otsikoi jamnat: ?Kaikkien aikojen murhanhimoisin kansa valloitti Euroopan 5000 vuotta sitten ? he mullistivat elämäntapamme ja tekivät eurooppalaisista maailman pisimpiä ihmisiä. Jamnojen vaikutuksesta myös ruotsalaisista tuli pitkää väkeä.

  Oman teoriani mukaan ainakin osa suomalaisista on päässyt maahan melko myöhään, koska Suomi oli pitkään umpijäässä. Siten kulttuuri ja sivistys on ruotsissa saattanut kehittyä pitempään ja osaaminen on sitä myötä kehittynyt niin ikään.

  Ihmisten vaellus Suomeen näyttäisi tulleen kolmea reittiä: pohjoisesta Jäämeren suunnasta, suoraan etelästä ja Karjalan kannaksen kautta. Kaakko saattaisi selittää Lahden seudulle levinneen asutuksen, joka on nyky-Suomen vanhinta. Sen perusteella Lahden seudulla osaamisen pitäisi olla teoreettisesti asiaa tarkastellen sangen korkealla tasolla, koska kyllä muutamassa tuhannessa vuodessa sentään jotakin kehitystä tapahtuu. Ainakin johonkin suuntaan.

  Kristiinankaupungista löytyvät kuitenkin vanhimmat jäljet ihmisasutuksesta, koska niin kutsuttu Susiluola sijaitsee siellä. Luolasta tehdyt havainnot ulottuisivat joko 70 000 tai 120 000 ? 130 000 vuoden taakse. Aikaan ennen viimeisintä jääkautta. Ihminenkin oli tuolloin vasta niin kutsuttu Neanderthalin ihminen. Ongelma on tosin siinä, että lajin kerrotaan kuolleen sukupuuttoon, mutta ainakin viimeksi Kristiinankaupungissa käydessäni siellä oli asutusta. Toinen ongelma Susiluolassa on suurempi, nimittäin se, onko siellä asunut ketään. Havainnot ovat kiistanalaisia.

  Ainopatsas


 • Näin parannan maailman6.1.2020 klo 14:26

  Kennelin perustaminen saattaa olla varteenotettava vaihtoehto nyky-Suomessa. Diagnoosin saaminen kestää ja ilman diagnoosia hoitoonpääsy ei tunnu järkeenkäyvältä. Ei silti, tuskin diagnoosikaan ratkaisee mitään. Kun asiat ovat retuperällä, ne ovat, olipa diagnoosi tai sitten ei.

  Kun ihminen vanhenee, jostakin syystä taipumus sairastua lisääntyy. Siitäkin huolimatta, vaikka olisi ikänsä syönyt vihanneksia, tai ainakin terveellisesti, juossut muutaman kymmenen maratonia ja muutenkin harrastanut liikkumista niin luonnon- kuin sisävesissäkin. Joko hyvän ja terveen elämän suositukset ovat väärät tai sitten vanhuus ja sairaudet ovat luonnonlaki myös urbaanissa ympäristössä.

  Siitä tosin ei liene tutkimusta, onko maaseudulla eläminen terveellisempää kuin kaupungissa. Suomen pormestarin mukaan maaseudulla eläminen tulee ainakin kalliiksi, vie Helsingin verorahat. Siksi Helsinkiin muuttaminen olisi ilmeisesti ainoa järkevä vaihtoehto, jos pormestarilta kysyttäisiin.

  Positiivinen ajattelu saattaa tietysti vaikuttaa myös. Ainakin johonkin, tai sitten ei. Olenkin ihmetellyt, miksi vastakkainasettelua, maalittamista ja vihapuhetta ei ole yhdistetty terveeseen elämään. Luulisi, että kita punaisena huutaminen olisi sairasta jos mikä. Ongelma saattaa piillä aiheen puuttumisessa.

  Miksi sitten vanhuutta lähestyvän pitäisi perustaa kennel? Diagnoosia varten tietenkin, mutta kannattaa harkita myös ennustajakoiran kouluttamista, koiran, joka jo hyvissä ajoin osaa kertoa, onko tulossa flunssa tai jokin pahempi sairaus. Kennelillä tarkoitetaan tässä koiratarhaa. Tarkemmin sanottuna useaa koiraa sikäli mikäli yksi koira ei pysty tekemään diagnoosia useammasta sairaudesta. Ennustaminen saattaa kuitenkin vaatia ihan oman koiransa.

  Koira on ihmistä lahjakkaampi diagnoosin tekijä, koska sillä on tarkka hajuaisti. Lääkäri joutuu käyttämään aivojaan, kun taas koira selviää tehtävästä haistamalla. Jääkin nähtäväksi, pystyykö edes tekoäly ohittamaan hajuaistin.

  Terveydenhuollon onnettoman tilan korjaamiseksi yksi ratkaisu saattaisi olla tehtäviin valittavien valintakriteerien muuttaminen. Ylipäätäänkin yhteiskunnan.

  Mutta mahtaako ihmiskunta, Suomesta puhumattakaan, olla valmis siihen, että ulkoiluttamisessa osat vaihtuvat?

  Schafer


 • Hyvää tulevaa vuotta31.12.2019 klo 21:54

  Uusi vuosi 2020 alkaa ja jatkuu hyvänä. Kiitos sananvapauden kaventamisen. Päätelmät ovat kiellettyjä, eivätkä ohimosuonet saa pullistua. Enää ongelmaksi jää terveellisen syömisen suositukset.

  Olisi kohtuullista, että kerrottaisiin, mikä on suositusten suhde muihin terveellisen elämän tekijöihin kuin ruokaan. Entä miten suositukset ottavat huomioon ihmisten erilaisuuden? Jos suositukset on laadittu keskiarvon tai vastaavan perusteella, niin silloinhan osalle porukasta suositukset eivät sovi ollenkaan. Onko tutkittu, miten suuri osa taudeista aiheutuu suositusten noudattamisesta?

  Suolan syömisestä varoitetaan ehtimiseen. Mitä tapahtuu, jos ei noudata suolan syömisen suositusta? Muuttuuko verenpaine vai janon tunne? Miksi ihminen ylipäätään syö suolaa? Pitäisikö suola poistaa ihmisen elimistöstä kokonaan? Arvelen, että nykyhallitus puuhaa jo hanketta suolan poistamiseksi ihmiselimistöstä. Suola todennäköisesti poistetaan sanakirjasta ja korvataan kasviksilla.

  Suomi on salakavasti muuttunut oikeusvaltioksi. Kukaan ei ole kuitenkaan kertonut sitä, mitä tällä tarkoitetaan. Jotakin hyvää ilmeisesti. Intuitiivisesti termi tuo mieleen ajatuksen, että valtakunnassamme on pahuus nujerrettu, oikeus on voittanut. Imeisesti uudet tiedustelulait ovat tehneet tehtävänsä. Salainen poliisi on saanut myyrät ja terroristit kiinni, uusi tieliikennelaki on poistanut kaaharit liikenteestä ja vihapuhe on tuomarien viisaan harkinnan myötä kadonnut mediasta.

  Sukupuolineutraalistaminen on poistanut patriarkaatin ja tehnyt sukupuolista ihmisiä ikään ja sukupuolettomuuteen katsomatta. Myös kaiken kieltäminen, lakisääteisesti, kohta jumala mukaan lukien, lienee vaikuttanut oikeusvaltiomme syntymiseen. Poliisin susipartion perustaminen on ikään kuin kruunu oikeusvaltion komeasti hulmuavilla hiuksilla, ainakin toistaiseksi.

  Rangaistukset kovenevat ja kontrolli lisääntyy. Siinä oikeusvaltiokehityksen ilmeinen resepti. Joten tällä perusteella EU -rahaa pitäisi ropista Suomeen nykyistä enemmän. Luultavasti kuitenkin käy päin vastoin, kun britit jättävät unionin.

  Mainituista epävarmuuksista huolimatta tulevat vuosikymmenet mitä ilmeisimmin ovat hyviä. Tämä tietysti edellyttää, ettei hulluutta päästetä irti, vaan toimitaan järkevästi. Hyvää alkavaa ja tulevaa vuotta 2020.

  Vesijarvi


 • Hyvää, sanoi valkopartainen henkilö, joulua24.12.2019 klo 02:11

  Niinpä on maailmankirja kääntynyt jouluun 2019. Hyvää joulua siis. Vuosiluku 2019 ei ole alkuluku. Lähin alkuluku lienee 2017 sikäli mikäli koodissani ei ole virheitä. Alkuluku on lukua 1 suurempi luonnollinen luku, joka ei ole jaollinen muilla positiivisilla kokonaisluvuilla kuin yhdellä ja itsellään. Luonnollisiksi luvuiksi Wikipedia tietää kertoa tavalliset arkipäiväiset luvut, joilla ilmaistaan lukumäärää.

  Se, että joulu on nykyään poikkeuksetta hyvä aiheutuu kiristyneestä sanomisen vapaudesta. Enää ei ole soveliasta käyttää sen enempää induktiota kuin deduktiotakaan ilmaisuissaan. Näin siitä syystä, että yksilön ominaisuuksista ei ole soveliasta päätellä sen joukon ominaisuuksia, johon yksilö kuuluu. Ei myöskään yksilön ominaisuuksia saa päätellä siitä joukosta, johon yksilö kuuluu. Yleistäminen ja leimaaminen eivät enää käy. Siksi tieteessäkään ei pidä enää vedellä johtopäätöksiä.

  Jos siis ilmasto lämpenee, niin siitä ei saa päätellä, että jäätiköt sulavat, tai että merenpinta nousee. Tieteen tehtävä on todeta vain, että ilmasto lämpenee. Merenpinnan nousu voidaan tietysti ilmoittaa, mutta ei siitä syystä, että ilmasto lämpenee. Kauheinta asiassa on, jos ilmaston lämpenemisestä pitää päätellä, että on ruvettava syömään kasviksia.

  Kun näin on, niin hyvää joulua uhkaavat johtopäätökset lakkaavat pilaamasta joulun. Siksi pukki voi huoleti ajaa röyhtäilevällä porollaan ympäri Suomea, tai valita kulkuvälineensä vapaasti ilman ilmastonmuutoksen uhkaa tai muita damokleen miekkoja. Toki vegetaristi voi edelleen paistaa kinkun sijasta uunillisen vihanneksia ja toimia yhä jalona ympäristötekojen edelläkävinä, jos siltä tuntuu.

  Tonttu


Älypää tiedottaa

 • Millainen insinöörit olisit?

  25.5.2020

  Kiinnostaisiko tietää minkä alan insinööri voisit olla? Voit nyt selvittää tämän uudessa Tulevaisuuden insinööri -testissämme! Testin jälkeen voit osallistua 50 euron arvoisten SuperLahjakorttien arvontaan.

  Testi on kehitetty yhteistyössä Insinööriliitto IL ry:n kanssa.

 • Hyvää äitienpäivää!

  10.5.2020

  Älypää haluaa toivottaa kaikille äideille oikein hyvää äitienpäivää!

  Muista myös kokeilla Älypään perinteistä Äitienpäivä-visaa.

 • Hauskaa vappua!

  30.4.2020

  Hauskaa vappua kaikille Älypään pelaajille!

  Tiedätkö montako rusinaa laitetaan litraan simaa? Vapun visaisimmat kysymykst löydät perinteisestä Vappu-visastamme.

Lue lisää tiedotteita