Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 731 kpl
 • Epämääräiset suositukset6.4.2019 klo 15:41

  Ihminen alkaa vähitellen saada tarpeekseen. Mistä, joku saattaa kysyä. Kaikesta, vastaa ihminen. Erityisesti nykypäivänä potenssiin nousseista varoituksista. Ei päivää, ettei joku jossakin mediassa ole sormi pystyssä varoittamassa milloin mistäkin. Sitten jopa seuraavana päivänä ilmoitetaan, ettei edellisen päivän varoitus välttämättä ole paikkansapitävä.

  Erityisesti syöminen tuntuu riepovan monia. Ilmeisestikin porvareita, koska porvarin intressi on pitää työläinen terveenä jotta sijoitetun pääoman tuotto ei pääse hiipumaan. Sairastuminen syömällä rasittaa luonnollisesti myös julkisrahoitteista terveydenhoitoa, joten jos tästäkin voidaan säästää, niin entistä enemmän jää rahaa veronalennuksiin, jotka, kuten tunnettua, rikastuttavat eniten suurituloisia. Siis porvareita itseään.

  Ilmastopopulistit ovat keksineet syömisen myös ilmastoa rasittavaksi haitanteoksi ellei peräti rikokseksi. Siksi pitäisi syödä mieluummin suoraan puusta kuin ryhtyä harrastamaan peltoviljelyä. Kaikkein kauhein viherrikos on tietysti lihakarjan kasvattaminen. Liekö nämä lihanvihaajatutkijat väriltään vihreitä, kun erityisesti punainen liha on noussut hirveän kauheaksi sairauden aiheuttajaksi. Punaista lihaa syömällä ihminen saa syövän, väitetään. Erityisesti suolistosyövän.

  Nyt vain on epäselvää, miten tämä tapahtuu, koska suolistosyövät saavat alkunsa tavallisesti suolistoon kasvaneista polyypeista, jotka sitten aikaa myöten kehittyvät syöviksi, jos ovat kehittyäkseen. Nyt ihminen joutuu kysymään, aiheuttaako kauhea punainen liha polyyppeja, vai tekeekö liha syövän suoraan ilman aikaa vievää polyyppivaihetta? Eli aiheuttaako punainen liha niin kutsutun hyppysyövän.

  Verenpaine on niin ikään kauhea tauti. Sitä aiheuttaa kuuleman mukaan suola. Ei riitä, että sokeri on jo moneen kertaan kirottu, nyt sitten myös suola. Tuntuisi kuitenkin, ettei normaali syöminen vaikuta verenpaineeseen sitä eikä tätä. Erityisesti kestävyystreenin jälkeen suolaa kuluu melkoiset määrät siinä missä sokeriakin. Jos tätä ei mitenkään korvaa, niin valistunut arvaukseni on, että tauti tulee tässäkin tapauksessa. Jos taas haluaa, että lihakset pysyvät, niin proteiinia pitäisi syödä ja punainen liha, jos mikä, on tähän yksi hyvä lääke, samoin kananmunat, joita ihminen syö, suolan kera, tietenkin. Kaikki ruokasuositukset vaikuttavat yhtä viisailta kuin profeetallinen syvämiete: aamiainen on päivän tärkein ateria. Joku voisi tässäkin edes määritellä mikä on aamu ja sen syökö ihminen kellon mukaan vai sen mukaan milloin on nälkä.

  Kohta kielletään myös polttomoottorit. Siitä pitäisi seurata uuden clean -tekniikan aikakausi. Se taas merkitsee sitä, että traktorit häviävät pellolta, joten viljelytekniikassa palattaneen suon, kuokan ja Jussin -menetelmään. Ruuan tuotanto vähenee nopeasti myös tätä kautta. Nyt kun sitten kiellot ovat jo valmiina ravintoketjun loppupäässä, niin voi olettaa, että uusi terve yhteiskunta on ainakin syntymäisillään. Ongelma on enää se, ehtiikö ihminen sitä ennen kuolla nälkään, suositusten mukaisesti tietenkin.

  Kuvassa on todistusaineistoa muutaman vuosikymmenen takaa. Kuvan astioissa kuljetettiin yhtä tämän päivän vaarallisimmista aineista, eläinperäistä nestettä, eli maitoa. Itse rakennelmasta käytettiin nimitystä maitolaituri. Maitolaitureita alettiin rakentaa 1920 -luvulta alkaen ja ne yleistyivät toisen maailmansodan jälkeen (Wikipedia). Tonkissa, kuvan laiturilla kököttävät kaksi astiaa, oleva maito roudattiin tiloilta laiturille, josta avolavainen kuorma-auto otti tonkat kyytiin ja vei ne meijerille tyhjennettäviksi. Maitolaiturit jäivät pois käytöstä tilasäiliöiden yleistyessä Suomessa 1970 -luvulta alkaen (Wikipedia).

  Maitolaituri


 • Pahuutta torjumaan1.4.2019 klo 14:36

  Mediaa seuraamalla kansalainen on joutunut huomaamaan merkillisen asian: kepin sanotaan kuuluvan yhtenä osana työvoimapolitiikkaan. Miksi? Siksikö, ettei työläinen tee työtä ilman keppiä? Miksi työläiselle sitten maksetaan palkka? Eikö tulisi halvemmaksi antaa vain keppiä? Kummallista. Sama koskee luonnollisesti myös työtöntä. Nyt vain tilanne on päin vastoin. Sosiaalista tulonsiirtoa ei juurikaan anneta, keppiä sen sijaan kyllä. Osoituksena uudesta kepityksestä on niin kutsuttu aktiivimalli, jonka kerrotaan olevan vasta esimakua kepin käytöstä.

  Aktiivimalli on osoitus siitä, miten pahuus leviää maailmassa. Suomeen aktiivimallin kerrotaan kopioidun Tanskasta. Aktiivimallia valmistelleen työryhmän vetäjän mukaan mallin tavoite on estää työttömyyden pitkittyminen ja lisätä työllisyyttä, arviolta 5000 ? 12 000 hengellä, ilmeisesti ruumis mukaan lukien. Työttömyysturvan porrastuksen kerrotaan lyhentävän työttömyyden kestoa. Kertojana tässä on toiminut Wikipedia -niminen tietosanakirja.

  Mainittu pahuuden ilmentymä on jatkanut pahuuden edelleen leviämistä heikentämällä jopa demokratiaa, koska mittava aktiivimallia koskeva adressi jätettiin huomiotta ja jatkettiin vain edelleen tätä yhteiskuntaa tuhoavaa politiikkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut, muuta kuin että huuto vain näyttää koventuneen. Entistä kovempia lääkkeitä kehitellään. Työllisyytta pitäisi kuulemma nostaa, vaikka kukaan ei tiedä miksi. Luulisi että jo ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttäisi matalampaa tuotannnon tasoa.

  Seuraavat vaalit voisivat olla otollinen aika poistaa pahuus maailmasta. Vaaleissa ei tarvitsisi tehdä mitään muuta kuin äänestää nykyiset päättäjät mahdollisimman kauaksi hallituksesta valtakuntaa rapauttamasta. Jo nyt tohelointiin on uponnut satoja miljoonia, demokratia on kärsinyt likimain haaksirikon ja julkinen sektori on lähes loppuun ryöstetty. Liikenne on kaaoksessa, enää ei pääse kodista pois edes taksilla, julkisista kulkuvälineistä puhumattakaan. Entistä useampi suomalainen muistuttaa jo japanilaista hikikomoria. Tosin varsinaiset hikikomorit löytyvät lähes nykyisestä hallituksesta, koska siinä määrin se on maailmasta vieraantunut. Lähes nykyhallitus tarkoittaa tässä tätä toimitusministeristöä, joka on ikään kuin hoitavinaan maan asioita, vaikka tosiasiassa villitsee kansaa vallassa pysyäkseen.

  Hikikomori on japanilaisen psykologin, Tamaki Saitõn kehittämä termi, jolla tarkoitetaan sosiaalisesta elämästä täysin vetäytyvää henkilöä tai itse ilmiötä. Hikikomori viettää aikaansa lukien, televisiota katsoen, pelaten pelejä ja selaten Internettiä. Myös kerrotaan hikikomoreista, jotka tuijottavat vain seinää tuntikausia (Wikipedia).

  Nyt kun ilmastonmuutos on muodostunut jopa ajankohtaisuuttakin tärkeämmäksi asiaksi, niin ehdotan, että vihreä liike ottaa tavoitteekseen Suomen asuttamisen dinosauruksilla. Sudet, karhut ja muut suurpedot ovat siksi vaaratonta porukkaa, että jo pienten väristysten aikaansaamiseksi järeämpiä eläinlajeja kaivattaisiin. Siitäkin huolimatta, että Ilmajoki suunnittelee susiaitaa kunnan ympärille. Olisivatkohan olleet yhteydessä Rapakon taakse? Tai ainakin Seinäjoen.

  Dinot


 • Tekopyhyys25.3.2019 klo 19:05

  Tekopyhyys on pyhyyden lajeista helpoin. Vaikka ihminen pohjimmiltaan olisi täysi pakana, niin aina voi heittäytyä tekopyhän hurskauden harjoittajaksi. Poliittiset päätöksentekijät maassamme ovat malliesimerkki tästä hurskauden lajista. Ei päivää, ettei media olisi väärällään huutoa kaiken vihan ja pahan puhumisen tuomitsemiseksi, vaikka oma toiminta on aivan jotakin muuta.

  Esimerkiksi on vakavasti varoitettu ja otsa synkissä rypyissä kielletty puhumasta pahaa valtioiden päämiehistä, mutta kuinka ollakaan, moni poliitikko päästelee sangen omalaatuista tekstiä vaikkapa USA:n presidentistä, Venäjän presidentistä puhumattakaan. Sama koskee brittejä. Heitä pidetään lähes tyhminä, kun ovat irronneet sellaisesta pyhästä yhteisöstä kuin Euroopan unioni. Meteli on ollut sitä luokkaa, että kansalainen tuskin enää uskaltaa edes epäillä unionin autuutta luovaa vaikutusta.

  Edellä kerrottu hurskauden laji koskee tietysti myös virallista mediaa, joka on äitynyt usein jopa kampanjoimaan kaikkea vihan lietsontaa ja pahan puhumista vastaan korottaen samalla itsensä hurskauden korkealle jalustalle luotettavana ainoan totuuden torvena. Usein joutuu kuitenkin kysymään miten virallinen media voi tietää mitä esimerkiksi itänaapurin presidentti todella ajattelee, vaikka lehdistä saa lukea otsikoita, kuten Putinin juoni paljastui, Tähän Putin tähtää yms. Melkoisia meedioita tämä mediaväki. Sekin on hupaisaa, kun media, erityisesti porvarillinen, puhuu lähes samalla suulla kuin poliittiset päättäjät. Tullee ilmeisesti halvemmaksi, tai ainakin helpommaksi, kun ei tarvitse ajatella.

  Poliittiset teot ovat oma lukunsa vihan lietsontaa. Kenenkä muiden mieleen tulisi luoda työttömistä mielikuvaa aloitekyvyttöminä, laiskoina juoppoina, joita pitäisi oikein lainsäädännöllisin keinoin aktivoida kuin poliitikkojen? Poliitikkojen, jotka ovat pääosin yritysjohdon ja omistajien ostamia poliittisia sätkyttelijöitä. Luulisi tässä maassa olevan muitakin aktivoinnin tarpeessa olevia. Jos tämä aktiivimalli ei ole suorastaan jättiläismäinen leimaamisprosessi, niin mikä sitten. Suosittelen osaa kansasta menemään, suorastaan vajoamaan, niin kutsutusti itseensä. Mahdollisimman syvälle jopa.

  Eduskuntavaaleista saattaa tulla mielenkiintoiset, tai sitten ei. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että jos perussuomalaiset saavat kunnollisen vaalivoiton, niin hallituksen muodostuminen saattaa suorastaan kivestää. Nythän moni hygieniapuolue varmasti kieltäytyy niin kutsuttuihin arvoihinsa takakenossa nojaten harjoittamasta hallitsemista väärähygienisten kanssa. Termi kivestää merkitsee samaa kuin tuottaa vaikeuksia, olla esteenä, tehdä tiukkaa, kiikastaa.

  Luultavasti suomalaiset ovat siksi järkeviä, että äänestävät Suomen kuntoonpanijat valtaan uudestaan, joten tämmöisiä kiusallisia kommervenkkejä ei pääse syntymään. Suomihan on pakkovastuullinen maa, ei täällä vastuuttomuuksiin äidytä. Juuri onnellisuusmittauskin osoitti, että ?kaljalle? vetäytynyt hallitus on onnistunut tehtävässään suorastaan nappiin.

  Kuvassa on Punavankien muistomerkki. Se sijaitsee Lahdessa Fellmaninpuistossa. Puiston paikalla oli vuonna 1918 Fellmanin pelloksi, tai Fellmanin veripelloksi, kutsuttu vankileiri. Leirille mainitaan kootun 22 000 punakaartilaista sekä itään pyrkinyttä pakolaista (Wikipedia).

  Punaisten


 • Vanhoja hyviä aikoja odotellessa11.3.2019 klo 20:26

  Hallitus erosi. Löi niin kutsutusti läskiksi ja lähti kaljalle. Toivottavasti porukka joutuu aktivointitoimien piiriin ja ryhtyy tehtailemaan hakemuksia. Joutenolo ei vetele. Valtakuntaa vaivaa armoton työvoimapula ja työllisyysastetta pitäisi nostaa. Siksi on kohtuullista, että ministereiden palkkaa leikataan, jos uutta työtä ei rupea siunaantumaan. Tai ainakin työkokeiluun kaljalle jääneet ministerit olisi laitettava mahdollisimman pian sen selvittämiseksi, onko porukassa yhtään työkykyistä tai työhaluista. Monestihan kaljoittelemaan lähteneitä pidetään työkyvyttöminä, alkoholin turmelemina ja jopa työhaluttomina.

  On tosin kerrottu, että hallitus jatkaa päämiehen pyynnöstä, tai määräyksestä, toimitusministeriönä, joka Wikipedia -määritelmän mukaan on hallitus, jolla ei ole varmaa kansanedustuslaitoksen parlamentaarista luottamusta ja jonka ei odoteta tekevän uusia poliittisia toimia. Toimitusministeriön asemasta ei kuitenkaan ole nimenomaisisa säännöksiä, vaan sen asemaa määrittävät valtiosääntötulkinnat ja -käytännöt.

  Jos siis ministeriöinti nykyisellään jää tulkittavaksi, niin sehän tarkoittanee joutenoloa ja kaljan juomista, kittaamista. Saunominen kuuluu tietysti settiin ikään kuin pakollisena elementtinä. Jo seitsemän veljestä imi mallasjuomaa saunassa, muistaakseni ainakin joulun tienoilla, mutta todennäköisesti useamminkin, kun vielä kaljan teon reseptikin oli hallussa.

  Ministerit tuskin osaavat kaljanteon, koska sotestakaan ei tullut valmista, mutta yksityiset panimot tyydyttävät kyllä nykykansan kaljantarpeen enemmän kuin hyvin. Olutta yksityinen sektori osaa panna, mutta muun tuotannon kanssa on niin ja näin. Ennen pitkää yritykset päästöineen tuhoavat ei enempää eikä vähempää kuin maapallon.

  Koska kommunismissa tuotteista oli pulaa, niin kommunismi olisi yksi ratkaisu ilmastonmuutokseen. Mitä vähemmän tuotantoa sitä vähemmän pallo lämpenee. Joka tapauksessa kommunistiset otteet tulevat vallitsevaksi käytännöksi kapitalismiinkin. Ei mene kauaakaan, kun ilma on sakeana kikyn kaltaisia ukaaseja. Tällä kertaa ne koskevat vain sitä kuinka paljon lihaa saa olla lautasella, kuinka monta metriä saa ajaa polttomoottorikäyttöistä autoa, kuin monta puuta saa laittaa pesään, jos ollenkaan, vessan vetämiseenkin tullee varmasti katto samoin kuin siihen, montako kertaa suolen sallitaan toimia vuorokaudessa, koska yletön suolen toiminta hukuttaa maapallon saasteisiin, minkä seurauksena järvistä kuolevat kalat, valaat ja muut piennisäkkäät. Eduskuntatalon pylväissä voi olettaa kiipeilevän apinoita nykyistä enemmän ja politiikka on jatkossa pelkkää vihreää siitä syystä, että muu poliittinen elämöinti on kriminalisoitu.

  Kansalaisella alkaa olla kestämätön tilanne sen suhteen ketä pitäisi äänestää seuraaville valtiopäiville. Eri vaalikoneet antavat erilaisia tuloksia ja joka kerta suorastaan järkyttäviä. Jos vaalikoneeseen uskoisi, niin koneen suosituksilla valtakunta syöksyisi turmioon alta aikayksikön. Siksi äänestäjän pitää olla erityisen valpas ja asioita seuraava. Pidän vaalikoneita pahoina kybervaikuttimina, joista kyberkeisaritkin ovat ehtimiseen varoitelleet. Esimerkiksi Amerikassa kyberkoneet ovat valinneet peräti presidentin ja koko maailma on kauhusta kankea odotellessaan mitä tuleman pitää, jos ylipäätään. Siis jotakin tulee. Seuraavissa vaaleissa äänestän ehdokasta, joka lupaa vanhojen hyvien aikojen palaavan.

  Vanhan hyvän ajan symboliksi käynee eteläpohjalainen viljapelto niitä ajoilta, jolloin isä rautatien osti. Koska vilja kasvaa ja aurinko paistaa, niin ylimääräistä lamppua ei tarvita.

  Pelto


 • Vaalituloksen varmistaminen2.3.2019 klo 17:52

  Nyt kun uudet tiedustelulait on saatu kansan suosiollisella myötävaikutuksella ja päätöksentekijöiden häikäisevän älyn säkenöinnin innoittamina lähes valmiiksi, niin tästä juolahtaa asioita seuraavan kansalaisen mieleen ehdottaa äänestäjän nimen, osoitteen ja sormenjäljen laittamisen vaatimus äänestyslipukkeeseen lailla pakottavaksi toimenpiteeksi. Tästähän ei suinkaan ole kenellekään rehelliselle kansalaiselle mitään haittaa, jos kansalaisella on puhtaat jauhot niin kutsutussa pussissaan.

  Sen sijaan toimenpide olisi tarpeen rikollisuuden ja maan turvallisuuden takaamisessa. Nythän vieraan valtakunnan kybervaikuttaminen on tullut ilmi nimenomaan vaalien yhteydessä. Niin kutsutut botit ovat ruvenneet mielipidevaikuttamaan ja väärät ihmiset ovat valikoituneet päättäjiksi useassa valtakunnassa, epäillään. Eipä olisi maankaatoihme, vaikka nykyinenkin eduskunta ja sitä myötä hallitus olisi jonkun vihamielisen valtion pystyyn nostama.

  Nyt kun kansalaiselta vaadittaisiin yhteystiedot vaalin yhteydessä, niin olisi helppo keino varmistua siitä, että kysymyksessä on ensinnäkin oikea äänestäjä, eikä esimerkiksi kybervaltio, toisekseen osoitetietojen perusteella osattaisiin mennä kysymään, oliko kansalainen pakotettu äänestämään jonkun vihamielisen valtion pakottamana tai muutoin uhkaamana. Tämän lisäksi väärin äänestäneille voitaisiin jakaa valtion tarkistama oikea tieto, jotta viimeistään seuraavissa vaaleissa kansalainen ymmärtäisi äänestää oikein. Varmemmaksi vakuudeksi ennen vaaleja voitaisiin edellisissä vaaleissä väärin äänestäneille käydä pitämässä lämminhenkinen puhuttelu.

  Palatakseni vielä sarjaan Babylon Berlin, totean, että se antaa oivallisen kuvan siitä, mitä urkkiminen tarkoittaa sekasortoisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Siinä ei voi luottaa enää edes niin kutsuttuun viranomaiseen. Silloin poliisi ja jopa armeija alkavat kytätä osiaan ja toisiaan ja eliminoida vaarallisiksi katsomiaan yksilöitä ja yksilöryhmiä. Tilanteessa kaikkein parasta olisi, jos ihminen pysyisi kerrassaan näkymättömänä eikä näkyvissä missään kerätyssä rekisterissä, josta kuka tahansa sen haltuunsa saanut saisi tietää ihan mitä tahansa. Kuten Suomen nykyiset poliisin rekisterit ovat osoittaneet rekisterit eivät aina sisällä edes sitä mitä niiden pitäisi. Kansalaiseltahan on suorastaan estetty pääsy siihen tietoon, mitä hänestä on kerätty. Lupa tiedon keräämiseen on keploteltu, mutta mitä tietoa on kerätty ja tämän tiedon käyttö on rajattu ainoastaan harvoille ja valituille.

  Kuvassa on tie, joka ei vie sylttytehtaalle, kuten äkkiseltään luulisi, vaan siinä näkyy eteläpohjalainen tie joskus keväällä muutama vuosi sitten. Siinä kevät näyttää vielä keväältä, mutta ajat muutuvat ja keväätkin käyvät yhä omituisemmiksi, kuten valtakunnan politiikka ikään.

  Kevät


 • Politiikan Ruuneperit21.2.2019 klo 10:14

  Pienen ihmisen on vaikea ymmärtää miksi tiedustelua varten pitää säätää laki. Ja vielä kauhean älämölön saattelemana. Luulisi, että tiedustelu onnistuisi ilman lakiakin. Ei luulisi tekevän tiukkaakaan kysyä kohteliaasti ulkomaalaiselta kollegalta mieltä askarruttavaa asiaa, tai mikä parasta kotimaan kansalaiselta itseltään, jos jokin viranomaista vaivaava asia on jäänyt epäselväksi tai peräti ymmärtämättä. Mutta ei, säätää pitää ja rankasti. Ehkä lain säätämisen ymmärtäminen on helpompaa, jos ihmisen pituus on yli 183 senttiä.

  Sen sijaan, jos tavallinen kansalainen ryhtyy ?tiedustelemaan?, niin eipä aikaakaan, kun poliisi, tai ennen pitkää kaiketi jo kunnan virkamies, notaari, varastomestari tai muu jehu on laittamassa palloa jalkaan salakatselusta, -kuuntelusta, verkkovakoilusta tai muusta kyberrikoksesta. Se on käynyt selväksi hirveältä kuulostavan messuamisen, pelottelun ja muun uhkailun muodossa.

  Mutta kun viranomaisen pitäisi päästä rikollisiin puuhiin, niin sitä varten pitää säätää laki. Laki, jonka nimi jo tekopyhyydessään ylittää kaikki hurskauden rajat ja lajit. Kun rikos naamioidaan tiedusteluksi, niin jo nimi on niin harhaanjohtava, että kauppiaskin pantaisiin rautoihin harhaanjohtavasta mainonnasta. Sotilas- ja siviilitiedustelulait. On siinä ainakin pienellä ihmisellä ihmettelemistä.

  Mitään uutta urkkimisessä ei tosin ole. Se kävi ilmi katsomastani tv -sarjasta Babylon Berlin. Siinä lähes kaikki kyttäsivät toisiaan, ampuivat ja varmemmaksi vakuudeksi räjäyttivät. Meno Berliinissä vuodesta 1929 jonnekin vuoteen 1933 näyttää olleen melkoista. Babylon Berlin on saksalainen, historiallinen tv- rikossarja ja Wikipedian mukaan Saksan kallein, lähes 40 miljoonaa euroa. Päähenkilöinä on sodassa trauman saanut rikoskomisario Gereon Rath (Wolker Bruch) ja Charlotte Ritter (Liv Lisa Fries). Myös muita kiinnostavia persoonia löytyy, muiden muassa paksu poliisi Bruno Wolter (Peter Kurth), Svetlana Sorokina (Severija Janusauska) yms. Ainakin toistaiseksi sarja löytyy Yle Areenasta, loosista ulkomaiset sarjat.

  Kuva ei liity Babylon Berliini -sarjaan, vaan siihen tapaan, jolla politiikan päättäjät lakeja perustelevat. He toisin sanoen ?puhuvat kuin Ruuneperi?. Pääsääntöisesti ruma tarkoitus kääritään mitä runollisimpaan käärepaperiin, kuten esimerkiksi niin kutsuttu aktiivimalli. Nyt kun jo suvivirsi aiheuttaa poliittista tarvetta seurata kansalaisten toimintaa, niin odotan pelonsekaisin tuntein, koska mustalle listalle joutuu Vänrikki Stoolin tarinoiden lukemisesta. Mutta ehkä jo luutnantti ymmärtäisi tämänkin asian tarkemmin.

  Runebergin


 • Suomi kondiksessa8.2.2019 klo 18:02

  Vastikkeellisuus on ollut suurta huutoa erityisesti porvarillisissa piireissä. Luultavasti koko läntinen talous perustuu vastikkeellisuuteen, eli siihen, että työntekijän pitää tehdä vastiketta, jotta omistaja saa siitä KASTIKETTA. Ilman tekoja ihmistä ei näköjään palkita, edes valtiollisilla hautajaisilla.

  Jos nyt sitten ihminen tekoja tekeekin, niin se ei useinkaan tarkoita palkitsemista, vaan jonkinlaista luonnollista olotilaa. Pahimmassa tapauksessa alentamista, kellariin viemistä, niin kutsutusti. Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että valtiolliset hautajaiset pitäisi myöntää kaikille vähävaraisille. Nobel -palkinto on sen verran suuri, että luultavasti sillä saa jo melko hyvää puuta olevan arkun. Päätöksentekijöiden itse itselleen myöntämät hautajaiset eivät kuulosta reiluilta.

  Vaihtoehdottomuus on paha asia. Esimerkiksi jos ei geneettisistä syistä ole positiivinen, niin sitten on, ilmeisesti luonnonlakien mukaan, negatiivinen. Siis katkera änkyrä, jolle normielämä ei sovi. Ei sitten mitenkään. Sama koskee luonnollisesti ansioita ja epäansioitakin. Jos siis valtiojohto, tai sen osa, käskee tulevissa vaaleissa äänestämään, niin kannattaa luonnollisesti olla positiivinen, ellei halua joutua kellariin, tai menettää jäsenyyttään puolueessa, kuten pahat esimerkit, lähinnä kaiketi ihmiset ? riippuu tosin määritelmästä - osoittavat.

  Monesti kuulee sanottavan, että negatiivinen asenne vaikuttaa terveyteenkin. Aivan äsken luin mullistavan tutkimustuloksen, jonka mukaan näin ei asianlaita olekaan, vaan sairauden aiheuttaa pitkät jalat (legs). Ainakin suolistosyövällä on yhteys pitkiin jalkoihin. Tarkemmin asiaan perehdyttyäni selvisi, että pitkät jalat merkitsevät pitkää suolistoa, jolloin todennäköisyys taudin osuvuudelle kasvaa. Jos suoli on lyhyt nysä, niin syöpä ei välttämättä edes löydä sitä.

  Vaikka hallitusta vastaan nostetaan tämän tästä välikysymys, niin kaikki on kuitenkin hyvin. Hallitus pysyy pystyssä. Hallitus on onnistunut ja Suomi korjaantuu mitä sillä sitten tarkoitettaneekin. Korjattu Suomi lienee ensimmäinen epäitsenäinen valtio, joka on hyvässä kunnossa, mutta jossa ei ole enää yhtään ihmistä.

  Kuva esittääkin Suomea kunnossa, pääkaupunkilaisittain ?kondiksessa?. Mukana on kourallinen greenhouse -efektiä.

  Lake


 • Ehdotus viinapoliittiseksi tutkimukseksi30.1.2019 klo 21:55

  Olisi mielestäni aika tehdä tutkimus siitä kuinka paljon Euroopan unionin päättävissä elimissä juodaan viinaa. Viinan kerrotaan olevan syypää monenlaisiin onnettomuuksiin, joten olisi erittäin rauhoittava tieto, jos saisimme kuulla, että viinan kulutus rajoittuu vain ihmiskunnan juopoimpaan osaan. Unioni on kärkäs asettamaan kaikenlaisia nollatoleransseja joten olisi varmaan aiheellista tarkistaa myös soveltamisala.

  Unionin toimimattomuudesta on käytetty hauskaa termia ?valuvika?. Ikään kuin kysymyksessä olisi betonista tehty valtiorakenne, jota tehdessä olisi hutiloitu, käytetty huonoa sementtiä tai muuta vastaavaa. Nyt kun tehtäisiin laaja viinapoliittinen analyysi saataisiin selville se, tehtiinkö unioni peräti humalassa. Kaatokännissä, kenties.

  Mielenkiintoinen kysymys on niin ikään se, miksi britit päättivät lähteä omille teilleen. Suosittu selitys Suomessa on ollut brittien poliittiset agitaattorit, jotka ilmeisesti vain valtaa tavoitellakseen ovat villinneet kansaa. Kannatusta on saanut myös kybersota. Vihollismielinen valtio on lukemattomien valeprofiilien avulla kyllästänyt saaren sellaisella määrällä valheita, että höynäytetyt kansalaiset ovat ihan tyhmyyttään tehneet väärän päätöksen. Brittien sivistystasosta ei myöskään ole ollut löydettävissä kovin mairittelevia lausuntoja. Kerrotaan, että monet britit ovat äänestyksen aikoina tehneet sankoin joukoin hakuja avainsanoilla ?mikä on EU?.

  Johdonmukaisemmilta selityksiltä brexitille tuntuisivat olevan seuraavat kolme:

  Talous

  Unioni näyttää olevan erityisesti taloudelliselta perustaltaan hiekalle rakennettu. Kreikan ja muun eteläisen Euroopan kriisit ovat osoittaneet tämän kouraantuntuvalla tavalla.

  Suvereniteetti

  Suvereniteetti tarkoittaa valtion kykyä tehdä itsenäisiä päätöksia olematta alisteinen millekään ylemmälle valtakeskukselle. Mitä kauemmas valta karkaa kansalaisten omista käsistä sitä vähemmän päätöksillä pystytään vaikuttamaan omaa itseä koskeviin asioihin.

  Kapina elitismiä kohtaan

  Brittiyhteiskuntaa pidetään erittäin jakautuneena rahvaaseen ja ylimyksiin. Brexit nähdään rahvaan kapinana loordeja, päärejä ja muuta poliittista eliittiä kohtaan. Tämä kohta tosin on ongelmallinen, miksi britit sitten haluavat takaisin omien eliittijohtajiensa alamaisuuteen.

  Kotimaisessa mediassa on virinnyt närä Suomessa omittuihin vieraseläimiin. Esimerkiksi leijona ei kuuleman mukaan kuulu suomalaiseen luontoon eikä niin muodoin liikuntaa harrastavien kansalaisten pelipaitoihin. Sijalle pitäisi saada orava. Mikä ettei. Suurpedoista joka tapauksessa pitäisi päästä eroon. Tässäkin pitäisi selvittää mikä merkitys suurpedoilla on ilmanstonmuutoksen etenemisessä tai maailman ekosysteemissä ylipäätään.

  Euroopan unionin tunnukseksi ehdotan lehmää, nautaa, Bos taurus, joka on märehtiviin sorkkaeläimiin kuuluva nisäkäs. Naudan luonnonvarainen kantamuoto alkuhärkä kuoli 1600 -luvulla sukupuuttoon. Lajin naaras on nimeltään lehmä ja uros on sonni.

  Lehmä tunnukseksi ainakin siksi ajaksi kun unioni pysyy tolpillaan. Lehmän valitsen unionin muistoksi siitä syystä, että unioni on perustettu lähinnä lehmää varten.

  Nykyiset tunnuksethan ovat

  Euroopan unionin lippu, sinisellä pohjalla keltainen tähtirinkula

  Euroopan unionin hymni, pätkä Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta: Oodi ilolle

  Euroopan unionin tunnuslause: ?Moninaisuudessaan yhtenäinen?

  Euroopan unionin raha: Euro

  Euroopan unionin muu tunnus: Lehmä, joka pitäisi ottaa myös yhdeksi selkeäksi unionin peruspilariksi nykyisten abstraktioiden sijaan.

  Cow


 • Paininpuu19.1.2019 klo 20:20

  Luokki on hevosilla käytettävien työvaljaiden osa. Itä-Suomessa tämä hevosvaljaiden osa on nimeltään luokki ja Länsi-Suomessa vemmel, joskus myös vempele tai vembel. Se on lähestulkoon U -kirjaimen muotoinen, joko puusta tai metallista valmistettu kaari, jolla länget yhdistetään rahkeiden avulla aisoihin siten, että luokin jännitys pitää aisat ajossa irrallaan hevosen kyljistä.

  Luokkivaljastuksen alue sijaitsee Itämeren itäpuolisilla alueilla. Suomalaisten ja virolaisten lisäksi luokkia käyttävät useat muut suomalaisugrilaiset kansat sekä venäläiset. Sana luokki on yleinen suomessa, virossa, vatjassa ja liivissä. Venäläiset ovat saaneet luokin suomalaisilta, Ruotsissa luokkia ovat käyttäneet vain Värmlannin metsäsuomalaiset. Länsi-Euroopassa tai Amerikan mantereella luokkia ei käytännössä tunneta.

  Paras luokki tehdään niinipuusta eli metsälehmuksesta, joka on kevyt, joustava ja sitkeä sekä pitää muotonsa. Muita käytettyjä puulajeja ovat pihlaja, marjakuusi, kataja ja koivu. Tilapäinen luokki tehtiin pajusta. Nykyisin luokki voidaan valmistaa joko raudasta, puusäleistä liimaamalla tai yhdestä puusta taivuttamalla.

  Rautaluokin ongelma on se, että se voi katketa kovalla pakkasella minkä lisäksi kova metalli kuluttaa puista aisaa. Luokkipuun täytyy olla suora ja vähäoksainen, jotta luokista tulisi kestävä. Luokkipuuta on haudutettava lantatunkiossa viikko tai pehmitettävä tulella avotulen loimussa.

  Luokki taivutetaan tätä tarkoitusta varten tehdyssä paininpuussa tain paininpenkissä. Niinipuuta lukuunottamatta painoluokki pyrkii ajan mittaan suoristumaan, varsinkin jos sitä käytetään harvoin. Luokkia pitäisi tästä syystä säilyttää päistään yhteen narulla sidottuna, jotta luokki ei pääse oikenemaan.

  Jutun informaatio on peräisin Wikipediasta, tuosta kansalaisen puutteellisen tiedon kyltymättömästä varastosta. Kuva puolestaan kuvaa luokinvalmistuksessa käytettävää paininpuuta, jonka tyypillinen paikka ainakin muinoisessa Keski-Suomessa oli riihen tai vastaavan rakennuksen seinä.

  Paininpuu


 • Tsaarin poppeli15.1.2019 klo 19:25

  Tsaarinpoppeli, Popolus petrowskiana, on sekä lajin nimi, mutta myös itse puulle annettu nimi. Puu sijaitsee Heinolan Rantapuistossa. Puulla on enemmän massaa kuin millään muulla puulla Suomessa. Puun tilavuus on 30 kuutiometriä. Puun pituus on 34,5 metriä. Puun ikäarviot ovat 125-175 vuotta.

  Oikean puun tilavuudeksi kerrotaan kaksikymmentä kuutiometriä, joten Suomessa, metsien luvatussa maassa, kasvaa ainakin yksi puu. Kannattaa siis iloita tästäkin vähästä.

  Heinolan Rantapuiston rakentaminen aloitettiin 1892 ja sitä kerrotaan rakennetun vuosikymmenen ajan. Vuonna 1901 tulva vei puiston istutukset, kunnes ne istutettiin uudelleen vuonna 1903. Nykyiset puiston puut ovat noilta ajoilta. Rantapuisto on laajuudeltaan 2,01 hehtaaria.

  https://www.is.fi/suomi100/art-2000005388856.html

  Wikipedian mukaan Heinola on kaupunki Päijät-Hämeen maakunnassa, noin 30 kilometriä Lahdesta koilliseen. Kaupunkia asuttaa noin 20 000 henkilöä. Kaupunki on perustettu vuonna 1776. Heinola on tullut tutuksi saunomisen, löylynheiton, maailmanmestaruuskisoista, jotka järjestettiin vuosittain 1999-2010. Kilpailun voitti henkilö, joka kesti istua pisimpään jatkuvasti kuumenevassa saunassa. Muita tunnettuja asioita Heinolasta ovat ainakin Lintutarha, Jyrängön silta sekä Apulanta.

  Poppeli


Älypää tiedottaa

 • Yhteisövisat päivittyivät

  8.10.2019

  Olemme päivittäneet tänään Älypään yhteisövisojen pelimoottorin uuteen versioon, joka ei vaadi selaimeen asennettavaa Adobe Flash playeria toimiakseen. Voit nyt pelata Älypään yhteisövisoja vaikkapa älypuhelimellasi!

 • 1930- ja 1940-luvut lisätty Vuosikymmenet-visaan

  2.9.2019

  Kuinka hyvin tunnet 1930- ja 1940-lukujen tapahtumat? Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan seuraaville vuosikymmenille, joten käy testaamassa, mitä kaikkea tiedät tuosta aikakaudesta. Mukavaa aikamatkaa menneeseen!

 • Kokeile uutta Klondike-pasianssia!

  3.7.2019

  Olemme päivittäneet suositun Klondike-pasianssimme uuteen versioon. Päivitetty versio toimii myös tablet- ja mobiililaitteilla.

Lue lisää tiedotteita