Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 758 kpl
 • Hyvää, sanoi valkopartainen henkilö, joulua24.12.2019 klo 02:11

  Niinpä on maailmankirja kääntynyt jouluun 2019. Hyvää joulua siis. Vuosiluku 2019 ei ole alkuluku. Lähin alkuluku lienee 2017 sikäli mikäli koodissani ei ole virheitä. Alkuluku on lukua 1 suurempi luonnollinen luku, joka ei ole jaollinen muilla positiivisilla kokonaisluvuilla kuin yhdellä ja itsellään. Luonnollisiksi luvuiksi Wikipedia tietää kertoa tavalliset arkipäiväiset luvut, joilla ilmaistaan lukumäärää.

  Se, että joulu on nykyään poikkeuksetta hyvä aiheutuu kiristyneestä sanomisen vapaudesta. Enää ei ole soveliasta käyttää sen enempää induktiota kuin deduktiotakaan ilmaisuissaan. Näin siitä syystä, että yksilön ominaisuuksista ei ole soveliasta päätellä sen joukon ominaisuuksia, johon yksilö kuuluu. Ei myöskään yksilön ominaisuuksia saa päätellä siitä joukosta, johon yksilö kuuluu. Yleistäminen ja leimaaminen eivät enää käy. Siksi tieteessäkään ei pidä enää vedellä johtopäätöksiä.

  Jos siis ilmasto lämpenee, niin siitä ei saa päätellä, että jäätiköt sulavat, tai että merenpinta nousee. Tieteen tehtävä on todeta vain, että ilmasto lämpenee. Merenpinnan nousu voidaan tietysti ilmoittaa, mutta ei siitä syystä, että ilmasto lämpenee. Kauheinta asiassa on, jos ilmaston lämpenemisestä pitää päätellä, että on ruvettava syömään kasviksia.

  Kun näin on, niin hyvää joulua uhkaavat johtopäätökset lakkaavat pilaamasta joulun. Siksi pukki voi huoleti ajaa röyhtäilevällä porollaan ympäri Suomea, tai valita kulkuvälineensä vapaasti ilman ilmastonmuutoksen uhkaa tai muita damokleen miekkoja. Toki vegetaristi voi edelleen paistaa kinkun sijasta uunillisen vihanneksia ja toimia yhä jalona ympäristötekojen edelläkävinä, jos siltä tuntuu.

  Tonttu


 • Tunnelista valoon13.12.2019 klo 14:48

  Onko ihmiskunta tyhmistynyt? Tuhansia vuosia sitten ihminen osasi rakentaa pyramidin, tänään edes sote ei onnistu. Ehkä tässä on turha syyttää ihmiskuntaa, koska sotessa on kysymys suomalaisista.

  Toinen iso ongelma on talous, se ei näytä olevan kunnossa missään. Tosin Kiina, kommunistinen valtakunta, sosialistinen markkinatalous, lienee kohta ihmiskunnan parhaiten menesteyvä talous. Toisin sanoen kapitalistit jäävät nuolemaan näppejään, jos ylipäätään, siis nuolemaan.

  Periaatteessa talous on yhtä yksinkertainen asia kuin vuotava ämpäri. Jotta vuotavassa ämpärissä riittäisi vesi, siihen pitää tuoda vettä enemmän kuin siitä lähtee pois. Ei tämä sen vaikeampaa ole. Ekonomistien taso on tipahtanut. Ehkä pitäisi äänestää putkimies taloutta hoitamaan.

  Sote voitaisiin yhdeltä osaltaan ratkaista kotisairaalalla. Kehitettäisiin tietokone, tekoäly, joka suorittaisi tähystykset ja näytteiden otot suoraan kotona ja tulostaisi taudin ja listan terveistä elämäntavoista, joilla tauti saataisiin häviämään. Vaativammassa taudissa kone voisi kirjoittaa reseptit kotipalveluapteekkiin, joka toimittaisi lääkkeet kotiin pikana. Jos tarvittaisiin operaatio, niin laite näyttäisi kuvaruudulta, miten se tapahtuu. Sitten vain leikkaamaan. Konetta laadittaessa pitäisi kuitenkin olla tolkun koodari, joka ei tekisi laitteesta vihervasemmistolaista. Eivät kaikki taudit parane porkkanoita syömällä.  

  Poliisi puolestaan näyttää lepäävän laakereillaan varsinaisen tehtävänsä osalta. Sen sijaan aika kuluu rikoslain kiristämistä lobatessa. Vihapuheet, paaluttamiset, pahalla silmällä katsomiset tervaamisesta puhumattakaan pitäisi saada rangaistaviksi. Supo puolestaan tietää kertoa, että vakoilun määrä on kohonnut potenssiin ja tietää jopa sen, ketkä vakoilevat, mutta ei ilmeisesti tee mitään, koska vain varoittaa. Jos vakoilijat olisi otettu verekseltään kiinni, niin miksi vaivautua varoittamaan?

  Mutta, kuten sanottu, järjen valo näyttää hiipuneen. Tästä puuttuu enää auringon sammuminen, joka erityisesti Suomessa on totisinta totta, ainakin joulun aikaan: ?Silmä sammunut on auringon...? Sitä paitsi pohjoisessa on kaiken lisäksi kaamos. Mutta jos auringottomuus kroonistuu, niin siitä ei hyvä seuraa, tai heilu, kuten lienee tapana sanoa. Ilmastohan siitä vain kylmenee. Ennen kuin ehtii edes lämmetä.

  Tunnelin päähän voi kuitenkin aina katsoa ja toivoa, että valo pilkahtaisi.

  Alikulku


 • Kalabaliikki2.12.2019 klo 19:14

  Ihmettely on kaiken lähtökohta. Ainakin filosofian, kerrotaan. Ihmettelemällä syntyy kysymyksiä, vastauksia ei niinkään. Filosofia onkin hyvin keskeneräinen tiede. Edes perustavaa laatua oleviin kysymyksiin ei ole saatu vastausta. Esimerkiksi vastausta kysymykseen, onko jotakin olemassa, jos en näe sitä?

  Filosofia on 600 ? 400 eaa antiikin Kreikassa syntynyt ajatteluperinne, jossa tutkitaan muiden muassa todellisuuden luonnetta ja tiedon olemassaolon yleisiä ehtoja.

  Elämää suurempi ajankohtainen kysymys on tietysti hallituksen ja Postin välinen kalabaliikki, jonka luonnetta ja tiedon olemassaolon ehtoja nyt tutkitaan kissain ja koirain kanssa. Erityisesti porvarillinen oppositio näyttää kohonneen hurmioon tilanteen vuoksi. Sitä riemun ja riekkumisen määrää! Kenenkään päähän ei näy juolahtaneen kysymys, mitä varten pitää vaarantaa maan hallitus? Eikö olisi työnteon paikka? Vaikka ilmastotekoja.

  Miksi ohjausministeri Paateron piti erota? Eikö hallitus ole sitä varten, että se hallitsee. Jos Postin johtaja pullikoi, niin miksi, hyvänen aika, ministerin pitää erota? Eikö normaalikapitalismin mukaan nimenomaan omistaja toimi kengän heiluttajana?

  Nyt sitten pullikoivaa Postia käytetään hallituksen kaatamiseen kuin kankea kiven kääntöön. Ainakin kepulaisittain vertaus lienee osuva. Kaiken lisäksi eikö laillista hallitusta vastaan pullikoiminen ole yleensä rikos? Eikö olisi paras pitää hallitus nykyisellään? Mistä löytyy nykyistä pääministeriä parempi pääministeri? Arvaan, ettei mistään.

  Kalabaliikki tarkoittaa kahakkaa, metakkaa, meteliä. Wikipedian mukaan sanahirviö on tullut ruotsin ja suomen kieleen turkin ääntämiseltään samantyyppisestä sanasta. Kalabalikhan on hieman samanlainen sana kuin kebab. Kebabilla ja kalabaliikilla tuskin on paljon yhteistä, ellei sitten kebabin jonottaminen aiheuta jälkimmäistä, siis kalabaliikkia.

  Keskustalle ehdotan kalabaliikkia uudeksi kalaruokatuotteeksi tupailtoihin. Hyvin valmistettuna kalabaliikista saisi suotuisia rasvahappoja vanhojen huonojen happojen korvaajaksi.

  Kuvassa otos Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021:sta. Nimitys on EU:n komission tunnustus kaupungille, joka on ympäristötoiminnan edelläkävijä. Se tarkoittaa olemista esimerkkinä muille kaupungeille innovatiivisena ympäristöhaateiden ratkaisijana.

  Lahtis


 • Jiveä ja haitarijatsia25.11.2019 klo 20:41

  Suomi on käsittämättömien valintojen maa, kaiken lisäksi vielä liian iso, ainakin etelästä katsottuna. Esimerkiksi rekrytointi tapahtuu siten, että hakijan pitää osata, hallita ja taitaa kaikki, minkä lisäksi hänen pitää tulla ihmisten kanssa hyvin toimeen ja osata kieliä. Valinta tapahtuu kuitenkin aivan muilla perusteilla. Kerrankin sillä, että osaa soittaa haitaria.

  Asia juolahti mieleen television ääressä TTK:n finalisteja valittaessa. Olin ymmärtävinäni, että viimeinen pari finaaliin valittaisiin jive -tanssilla. Luulin, että valinta ratkeaisi sen perusteella, kuka osaa karsinta -jiven parhaiten. Nyt kävi ilmi, että yksi tuomari arvioi parit, kuten itse olisin arvioinut, mutta kaksi muuta ei. Yksi esitti valintakriteeriksi kengät, toinen historiallisen kehityksen. Lopputulos olisi ollut toinen, jos vain jive olisi ratkaissut. Tokipa koko kautta ajatellen lopputulos on ilmeisen oikea, mutta kumminkin.

  Syksy on ankea aika. Erityisesti tämä syksy, kun postikin lakkasi toimimasta. Sinänsä lakko ei luo ankeutta, koska en postia juurikaan käytä. Sen sijaan lakko ja sen aiheuttamat mahdolliset tukilakot ovat saaneet porvarit sellaiseen raivoon, että siitä on syntynyt minulle paha mieli.

  Koska porvarit omilla toimillaan ovat kylväneet lakkojen siemenet, niin nykyinen parku on siinä määrin epäoikeudenmukainen, että ihmiskäsitykseni on järkkynyt. EK voisi pyytää koko kansaltakin anteeksi riehumistaan ja kiihottamistaan työläistä vastaan. Moni pakinoitsija ja porvarillinen päätoimittaja niin ikään. Näin siitä syystä, että olen tosikko enkä ymmärrä huonoa huumoria hyvästä puhumattakaan. 25 pistettä puolestaan estää sen, etten ymmärrä pääkirjoituksista edes otsikkoa.

  Joulu on kohta ovella. Tai itse asiassa se on jo. Joulupukki nimittäin saapui Lahteen päivä pari sitten. Helikopterilla. Näin sen keittiön ikkunasta kinkkuvoileipää suuhun ahtaessani ja kahvia päälle kaataessani. Siis kinkkuvoileivän päälle. Suuret ajatukseni saan yleensä syödessäni. Syödessä aivot ovat tavallisesti lepotilassa. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole horros, koska syöminen pitää koneiston käynnissä. Joskus kirjoitan ajatukset paperille, itse asiassa odt -tiedostoon ja tallennan sen. Varmuuden vuoksi, koska muuta tarkoitusta en tiedä.

  Ihmettelen, miksi pukki kulkee nykyään helikopterilla. Sehän pilaa ilmaston. Ennen pukki kulki muistaakseni porolla. Toisaalta, jos poro on lehmän sukulainen, niin poron röyhtäily voi olla ilmastouhka siinä missä helikopterikin. Susikannan lisääntyminen yli äyrään voi myös olla syy kuljetuskaluston vaihtumiselle. Sudet ovat syöneet porot, joten jäljelle on jäänyt vain nykyteknologiaa.

  Edellä kerrotun perusteella on vaikea päättää, kumpi kuvaa suomalaista kulttuuria paremmin jive vai haitarijatsi. Kallistun haitarijatsin puolelle puhtaasti onomatopoeettisista syistä.

  Syksy


 • Ilmastoraivo16.11.2019 klo 16:55

  Poliisille näyttää muodostuneen erityinen himo kansan kurittamiselle. Näin voi päätellä siitä, että kansalaista koskeva urkinta pitäisi sallia entistä laajemmin ja poliisin arvostelu pitäisi kieltää laissa. Puhutaan maalittamisesta, vaikka tervaaminen olisi nähdäkseni asiaan paremmin soveltuva termi.

  Ihmisoikeudet eivät valtakunnassassamme ole kunnossa. Siitä on valtakunnalle langetettu tuomio. Elämme siis mitä ilmeisimmin poliisivaltiossa, sitä vankemmin vielä, jos suunnitelmat poliisien lisäämiseksi toteutuvat. Kauhuskenaario puhuu jo tuhannesta uudesta kurinpitäjästä.

  Kansalaisten kyttäämisen sijaan poliisi voisi ryhtyä hillitsemään valtakunnassamme riehuvaa ilmastoraivoa, jota lietsoo niin virallinen media, maan hallitus kuin kammioissaan lymyävät tieteenharjoittajat, jotka jo pää sauhuten keksivät keinoja, joilla maapalloa voitaisiin suojella vaikka pakkokeinoin.

  Raivon kohteiksi ovat joutuneet niin viattomat kotieläimet, autoilijat kuin asunto-osakeyhtiön asukkaatkin, maalaisista puhumattakaan. Maalaisten pitäisi pallon pelastamiseksi muuttaa kaupunkiin, myydä talonsa tappiolla, päästää karjansa luontoon, peltonsa luonnontilaan ja päätyä kaupunkiin ilman rahaa maksamaan vastiketta, jolla on pakko rakennuttaa niin kutsuttuja latauspisteitä urbaaneja autoja varten, jotta pakokaasut eivät tupruta hiilidioksidia ilmakehään ilmastoa lämmittämään.

  Suuresti harmittaa viattomien kotieläinten syyllistäminen. Erityisesti lehmät on nostettu tikun nokkaan, koska niiden kerrotaan röyhtäilyillään olevan yksi merkittävimmistä hiilidioksidin ilmaan päästäjistä. Sen sijaan lukemattomista urbaaneista lemmikeistä ja niiden päästöistä ei kukaan puhu mitään, saati sitten näiden urbaanien lemmikkien omistajista. Hiilidioksidi on paha asia, koska se ei päästä maahan kertynyttä lämpöä karkaamasta avaruuteen, vaan jättää ilmakehään palloa lämmittämään. Kerrotaan.

  Poliisin pitäisi tutkia, pitääkö ilmaston lämpeneminen ylipäätään paikkansa. Koska poliisi pystyy arvostelemaan taidettakin, niin luulisi tutkijoiden tutkimustulostenkin olevan helposti pääteltävissä joko oikeiksi tai vääriksi. Jos tutkimustulokset todetaan vääriksi, niin tällaiset ilmastoraivon lietsojat pitää laittaa vankilaan sellaisella vauhdilla, että tukka jää taakse vaaka-asentoon.

  Ilmastonmuutosta koskeva kritiikki ainakin väittää, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus aiheutuu ilmaston lämpenemisestä eikä päin vastoin. Sen lisäksi luonto tuottaa 95 prosenttia hiilidioksidista, joten ihmisen osuudeksi jää viisi yksikköä. Siksi maapallon pelastaminen on jo alunalkaenkin toivoton tehtävä, jos tilanne on tämä. Tämän lisäksi poliisi voisi varmentaa, että laskut on tehty oikein, koska kotimaisten nielujen laskemisessakin on tapahtunut karmea virhe. Suorastaan megaluokan moka.

  Ilmastoraivoon kuuluu olennaisena osana myös nimittely. Kotieläimet on leimattu kapitalistiseen tapaan tuotantoeläimiksi, mikä loukkaa syvästi ihmisystävällisiä eläimiä. Samoin suurpetojen urbaani paapominen on vastoin kotieläimen oikeutta hyvään elämään. Kaikesta tästä syystä poliisi voisi harkita lakia, joka kieltää vihreän värin käyttämisen poliittisiin ja muihin ihmistä ja kotieläintä, erityisesti lehmää, koskeviin tarkoituksiin.

  Cat


 • Television kulttuuriohjelmat9.11.2019 klo 15:38

  BB:n seuraaminen on jatkunut syystä, että Kristian on kuin ylösnoussut entinen vuokraisäntäni. Siksi tuntuu kuin palaisi Helsinkiin katsomaan, miten vuokraisäntä jakselee illasta toiseen. Menestystä Kristianille, muitakaan asukkeja unohtamatta.

  Kohta alkaa toinen kulttuurilähetys televisiosta, nimittäin Putous, jos en ole väärin tulkinnut ajan merkkejä. Edellisiä Putouksia en ole jaksanut seurata kuin pätkittäin. Olisi siis aika parantaa. Esimerkinomaisesti olen kehitellyt uuden hahmon: ilmastoaktivisti Oton, dollari -Ollin ja -Allin esikoispojan, joka opiskelee paikallisessa yliopistossa länsimaisia kieliä ja kulttuuria. Otto on saanut pahan viherbakteeritartunnan, minkä vuoksi hänestä on tullut aktivisti. Otto asuu Munkkiniemessä ja syö hyönteisiä. Niinpä omenapuut Munkkiniemessä eivät enää kanna hedelmää, koska Otto on syönyt mehiläiset ja pölytys näin ollen on epäonnistunut.

  Otto aikoo valmistua ilmastoasiamieheksi, hän aikoo tehdä ilmastoreformin. Hän pyrkii suuren pankin johtajaksi, jotta pystyy lainapäätöksillään vaikuttamaan siihen minkälaisiin kohteisiin rahaa myönnetään, jos ylipäätään.

  Tärkeimpänä ilmastotekona Otto pitää rintaruokinnan kieltämistä. Maito on pahasta sen kaikissa ilmenemismuodoissa. Rintamaidon mukana lapsi imee äidinmaidossa kaiken ympäristöä tuhoavan, siksi maito pitää korvata muilla nesteillä, mielellään oluella. Ulkomaisella, koska kotimainen ohrantuotanto rasittaa luontoa epäkelpojen kasvuolosuhteiden vuoksi. Siksi tuontiohra on ekologisesti kestävä vaihtoehto, minkä lisäksi oluen paneminen ulkomailla tulee kotimaista halvemmaksi.

  Pääsääntöisesti autoilu pitää kieltää. Etenkin maalta kaupunkiin köröttelevät maalaiset ovat suuri ympäristöuhka, koska matkaa kertyy ja sitä mukaa päästöjä. Otto sallisi vain matkat kaupungin laitamille, mutta paluumatkaa ei enää sallittaisi. Näin nopeutettaisiin urbanisaatiota ja saataisiin aikaan kriittinen massa kannattavalle taloudelliselle toiminnalle. Kuljetuskustannukset pienenisivät ja päästöt niin ikään. Erityisesti tukiaiset voitaisiin vapauttaa hyötykäyttöön. Kalliimmilla asuinalueilla liikkumiselle pitäisi olla lupa muilla kuin alueen asukkailla.

  Oluen hakemiseen satamasta sen sijaan olisi hyvä olla auto, polttomoottori voisi olla tässä luvallinen, jos olutta haetaan sivistyskäyttöön, muussa tapauksessa jonkinlainen lihasvoimalla liikkuva kärry olisi paikallaan. Kuitenkin niin, että oluen sivistymätön käyttö olisi oikeastaan kiellettävä ympäristöä vahingoittavana tekona, koska oluen aiheuttama röyhtäily lisää ilmaston hiilidioksidipitoisuutta.

  Talvi


 • Sukupuolikohkaamisen anatomiset perusteet4.11.2019 klo 03:38

  Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella. Niinpä jos herralta vaikuttava henkilö ryhtyy ilmentämään sukupuolisuuttaan feminiinin pukukoodin mukaisesti ja esimerkiksi työnantaja kieltäytyy tekemästä työsopimusta kysymyksessä olevan henkilön sukupuolen ilmentämisen vuoksi, työnantaja syyllistyy rikokseen.

  Olisi mielenkiintoista tietää, mitä mieltä tapakouluttaja on asiasta. Luultavasti samaa mieltä kuin lakipykälä, edellyttäen, ettei tapakouluttaja ole rikollinen.

  Sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu eivät kuitenkaan muuta miksikään sitä tosiasiaa, että sukupuolia on vain kaksi. Sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko kysymyksessä lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä eliö vai hedelmöittyvä. Ihmisellä hedelmöittävä sukupuoli on mies ja hedelmöittyvä sukupuoli nainen.

  Sukusolujen lisäksi sukupuoli määräytyy sukupuolikromosomien, niihin kytkeytyvien geenien, sukupuolihormonien ja sukupuolielinten morfologian perusteella. Biologian lisäksi sukupuolella on sosiaalinen ulottuvuus, jolla tarkoitetaan yhteiskunnallisia sukupuolirooleja.

  Näin ollen sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmentäminen ei ole sama asia kuin sukupuoli. Siksi puhe sukupuolten kirjosta vaikuttaa vahvasti liioitellulta. Ilmeisesti puhe lukuisista sukupuolista perustuu siihen, että joissakin tapauksissa sukupuolen kehityksessä tapahtuu biologisia poikkeavuuksia tai yksilö on muutoin haluton omaksumaan yhteiskunnallisia roolimalleja. Jos sukupuolia olisi enemmän, niin luulisi, että esimerkiksi teatterissa olisi muitakin rooleja kuin mies- ja naisroolit. Urheilukilpailuissa pitäisi myös näkyä muutkin sukupuolisidonnaiset lajit kuin miesten ja naisten lajit jne.

  Erityisesti yhteiskunnallisen elämän luulisi olevan helpompaa, jos kaikilla sukupuolilla olisi selkeästi määritellyt roolit, käyttäytymismallit ja koodit, joilla tunnistaa rooli tai sukupuoli. Jos mitään mainittua ei ole, niin miten sosiaalistua, miten käyttäytyä, miten toimia missäkin tilanteessa. Ainakin työelämässä työtehtävät on yleensä määritelty, puhutaan myös työrooleista.

  Mediasta saa joka tapauksessa mielikuvan, että sukupuoli olisi enemmän tai vähemmän samankaltainen asia kuin veteen piirretty viiva. Ei siis erityisen tarkka. Tästä syystä pitäisi nykyään olla pikemminkin suvaitsevainen kuin ankaran totuuden puolesta niuhottaja. Luulisin. Niinpä voidaan ajatella, että maapallokin vain ilmentää palloa. Joka kohdasta tarkasteltuna maa ei ole pallo, sillä esimerkiksi Pohjanmaalla on paljon ?tasaasta?. Niinpä Linnan juhlissakin kannattaisi juhlia pikemminkin suvaitsevaisuutta kuin ankaraa totuuden nipotusta.

  Dance


 • Tasa-arvon mahdollisuudesta19.10.2019 klo 21:42

  Kapitalistisessa talousjärjestelmässä arvo syntyy markkinoilla. Asiakas on kuningas, joka arvioitsee, kuinka paljon mikin nippeli ja nappeli saa maksaa. Jos nippeli maksaa liikaa, nippeli jää ostamatta, paitsi jos kysymyksessä on niin sanottu välttämättömyyshyödyke, jota ilman ei tule toimeen, kuten ilman mämmiä pääsiäisenä, Pohjanmaalla.

  Kuinka sitten on tasa-arvon laita? Määräytyykö sekin markkinoilla? Totta kai. Markkinataloudessa kaikki arvot määräytyvät markkinoilla. Jos ei, niin silloin pannaan määräytymään. Enemmistöperiaatteen mukaisesti. Tosin on epäselvää, määräytyykö markkinoilla nippelin todellinen arvo, vai nippelin hinta, mutta tässä tutkielmassa asialla ei ole merkitystä.

  Koska siis tasa-arvo määräytyy markkinoilla, niin silloinhan kaikkien nippeleiden pitäisi olla samanarvoiset, samansuuruiset, tai ainakin nippeleiden hinnat. Mutta onko näin? Ei tietenkään. Tästä voimme vetää empiirisesti todennettavissa olevan johtopäätöksen: tasa-arvoa ei ole olemassa. Järkyttävää!

  Tasa-arvo ei johda resurssien ohjautumiseen optimaalisella tavalla. Voi myös olla, että lahkeet lakkaavat paukkumasta ja huopatossujen valmistus yleistyy, toisin sanoen hiljaisuus, kun yrittämisen ryske laantuu. Yritysjohtajilta loppuisi myös yksinoikeus miljoonatienesteihinsä. Ei hyvältä näyttäisi, paitsi tietysti, jos kaikki saisivat miljoonatulot. Mutta kuka ne työt sitten tekisi? Kukas muu kuin aktivoitu työtön, joka sitten elättäisi koko tasa-arvon. Kuten tähänkin asti.

  Kapitalistinen talousjärjestelmä on kuitenkin paras kaikista. Vaikea tosin sanoa, koska vaihtoehtoja ei ole, mutta kuitenkin. Köyhyys on vähentynyt ja köyhäkin saa viimeisimpien tietojen mukaan jopa Dollarin käteen. Siitä ei ole tietoa, mistä hyvästä ja millä aikaperspektiivillä. Taikausko on vähentynyt ja tietoisuus ympäristön tilasta on lisääntynyt. Kiitos järjestelmän. Järjestelmän ulkopuolista paratiisia ei enää ole, vaan yksityisomisteiset hoivalaitokset korvaavat kaikki myyttiset lintukodot ja paratiisit. Jumalaa ei myöskään ole eikä ihmisellä sielua. Jos olisi, niin yksityisellä rahalla suoritettu tutkimus olisi ne jo paljastanut. Ihminen ei ole jumalan kuva, vaan tärkeä osa tuotannollista prosessia. Ilman työnteon pakkoa yhteiskunta romahtaisi, syntyvyys laskisi ja hirmuiset velat romahduttaisivat kertyneet rahavuoret.

  Tasa-arvon tavoittelu on kaikista vaikeuksista huolimatta tärkeää. Aivan samoin kuin sukupuolineutraalisuus.Ongelmana on vain kapitalistinen talousjärjestelmä, joka eriarvoistaa ja tekee ihmisestä sukupuolisen olennon. Näin siksi, että porvarilta jää voitto saamatta, jos ei ole työläistä, aktivoitua työtöntä, jolta voitto otetaan. Tasa-arvoa varten pitää siis luoda virasto, perustaa asiamiehen virka tai muu instituutio, joka määrätietoisella työllä hankkii valtakuntaan tasa-arvon ja tekee ihmiset lisääntymiskyvyttömiksi.

  Onneksi meillä on kilpailuvirasto, jonka toimenkuva voidaan helposti muuttaa tasa-arvoa luovaksi instituutioksi. Virastoon voidaan helposti liittää osasto, jonka tehtävä on sukupuolineutraalistaminen. Kun työkaluiksi annetaan sakko tai pitkä vankilatuomio, niin eiköpähän tästäkin valtakunnasta saada länsimainen oikeusvaltio, tavalla taikka toisella.

  Ohessa kuva päijäthämäläisestä syysruskasta tasa-arvon toteuduttua.

  Ruska


 • Välitilinpäätöksen aika13.10.2019 klo 03:59

  On välitilinpäätöksen aika, aika tarkastella tulosta. Oletko rakentanut pyramidin? Oletko tehnyt jotakin sellaista, josta sinut muistetaan vielä tuhansien vuosien jälkeenkin. Jos olet tehnyt pyramidin, onnittelut, pyramidi kestää vuosituhansia, ellei sitä ole rakennettu huonosti, tai vastoin rakennusmääräyksiä.

  Oletko tuhonnut neitseellisen turvesuon? Siitä ei hyvä seuraa. Olet ollut osallisena, syyllisenä, maapallon lämmittämiseen. Maapallon lämmittäminen ei kuulu sinulle, se on auringon tehtävä.

  Oletko tehnyt tulevaisuusinvestoinnin? Ostanut satoja tyhjiä maitokannuja. Hyvä. Nyt tulevilla sukupolvilla on mistä juoda, kauramaitoa.

  Jos olet nauttinut sosiaalisista tulonsiirroista, olet hylkiö. Kunnon kansalainen elättää itse itsensä, valittaa korkeita veroja ja äänestää porvarillista puoluetta. Sosiaaliset tulonsiirrot rapauttavat yhteiskunnan, aiheuttavat kestävyysvajeen, väestön ikääntymisen ja yhteiskunnan velkaantumisen. Sen lisäksi olet syönyt leivän tulevilta sukupolvilta ja varastanut heidän mahdollisen nuoruutensa. Väestönkasvun taittuminen saattaa kuitenkin pelastaa, tulevia sukupolvia ei synny.

  Jos olet muistanut esittää voimakasta kritiikkiä velkaantumista kohtaan, sinut muistetaan varmasti. Kaikki vastuulliset ihmiset muistetaan. Siitäkin huolimatta, vaikka sinulle maksettaisiin siitä, että velkaannut. Sinut muistetaan myös, jos olet marssijatyyppiä, mielellään tukka putkella. Niin ikään Sinut muistetaan, jos olet julkisesti kannattanut kaikkia hyviä asioita: rauhaa, rakkautta ja hyvinvointia ja olet antanut asioiden hoidon ihmisille, joille asioiden hoitaminen kuuluu. Edustukselliseen demokratiaan kuuluu se, ettei sinun oikeastaan pitäisi tehdä yhtään mitään.

  Ilmajoen entinen nimismies on saanut ansioistaan melko kestävän muistomerkin. Säilynee pitkään. Kuva ohessa.

  Ilkka


 • Näin sivistän itseni6.10.2019 klo 18:02

  Olen aloittanut sivistymisen. Porvarillisesti. Mainostelevision BB on tähän suoranainen korkeakoulu. Kun ensin tallentaa lähetyksen levylle, kelaa mainokset pois, voi keskittyä olennaiseen: sivistymiseen.

  Nyt tiedän, että sukupuolia ei ole vain kaksi, vaan lukematon määrä: aina muunsukupuolisesta pansukupuoliseen. Tämänkertaisessa BB:ssä en ole kuitenkaan nähnyt kahta sukupuolta enempää, mutta ehkä menossa oleva BB on poikkeustapaus ja tulevaisuudessa saamme nähdä useamman sukupuolen kirjon.

  Lukemattomien sukupuolien viidakko tuottanee kuitenkin ongelman. Ensinnäkin, mistä tuntee sukupuolen, joka ei ole nainen eikä mies? Entä miten kasvattaa sellainen lapsi, joka ei ole nainen tai mies? Ihmiseksi, jolla ei ole sukupuolta, vai ihmiseksi, joka voi olla mitä sukupuolta tahansa? Syntyykö moisesta eksistentialistinen ahdistus? Onko evoluution suunta muuttunut? Onko ihmiskunta muuttumassa sukupuolettomaksi? Mitä tarkoittaa termi sukupuolineutraali? Tarkoittaako se samaa kuin politiikassa puolueettomuus? Onko tämä sitten sama asia kuin identiteetin puuttuminen?

  Uskonto herättää kiihkoa BB:ssä, kuten yhteiskunnassa muutoinkin. Jotkut suhtautuvat uskontoon suorastaan vihamielisesti. Jumalaa ei kuuleman mukaan ole, vaikka sanoja ei näköjään ole tietoinen siitä, mitä ei ole olemassa, koska ei ole ensin määritellyt jumalan käsitettä.

  Käsitteiden hämärtyminen, sekava puhe, hölötys kuitenkin lisääntyy yhteiskunnassa. Siksi olisi tärkeää, että käsitteet määriteltäisiin eksaktisti eikä erityisesti lakeja alettaisi säätää sellaiselle perustalle, jota ei ole edes olemassa tai tuoda vanhoihin käsitteisiin aineksia, jotka eivät niihin kuulu. Vihapuhe on yksi sekavan kielenkäytön tuottama ilmiö, jota yritetään suitsia entistä sekavammilla perusteluilla.

  Näinä aikoina, kun kaikkeen pitää saada lupa, kenties useampikin, niin olisi varmaan paikallaan säätää laki, joka vaatii suostumuksen käden reidelle asettamiselle. Ainakin julkisesti esitettynä teko vaikuttaa kiusalliselta, suorastaan ahdistelulta.

  Kuvassa näkymä Suomen Ateenasta. Antiikin Kreikkaa kutsutaan länsimaisen sivistyksen kehdoksi. Ateena oli antiikin aikana merkittävä kaupunki ja kaupunkivaltio Attikan maakunnassa Kreikassa. Sen kaupunkikeskus on kehittynyt nykyiseksi Ateenaksi (Wikipedia).

  Elias Lönnrot, the compiler of the Finnish national epic, the Kaleva, gave the city the nickname ?Athens of Finland?. This name refers to the major role of Jyväskylä as an educational centre(Wikipedia).

  JKL


Älypää tiedottaa

 • Tiedätkö mikä on maailman yleisin roska?

  3.6.2020

  Tiesitkö, että maailman yleisin roska, tupakantumppi, on ympäristömyrkky. Olemme kehittäneet yhdessä Suomen ASH ry:n kanssa Tupakoinnin ympäristövaikutukset -visan jossa voit testata kuinka paljon tiedät tupakoinnin ympäristövaikutuksista.

 • Millainen insinöörit olisit?

  25.5.2020

  Kiinnostaisiko tietää minkä alan insinööri voisit olla? Voit nyt selvittää tämän uudessa Tulevaisuuden insinööri -testissämme! Testin jälkeen voit osallistua 50 euron arvoisten SuperLahjakorttien arvontaan.

  Testi on kehitetty yhteistyössä Insinööriliitto IL ry:n kanssa.

 • Hyvää äitienpäivää!

  10.5.2020

  Älypää haluaa toivottaa kaikille äideille oikein hyvää äitienpäivää!

  Muista myös kokeilla Älypään perinteistä Äitienpäivä-visaa.

Lue lisää tiedotteita