Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 743 kpl
 • Mysteeriöt, Vol 131.8.2007 klo 21:13

  Keihäänheitto on yksi luomakunnan mysteeri. Ainakin itselleni ratkaisemattomaksi arvoitukseksi on jäänyt näkemieni heittojen logiikka: ajatus siitä, miten saada poikittain oleva keihäs lentämään pitkälle. Tämä on tietysti vain yksi keihäänheitoksi sanotun urheilulajin ihmeistä. 

  Olen ollut luulossa, että heittolajien tärkeimmät elementit ovat välineen lähtönopeus ja se, että välineellä on optimaalinen lentorata. Siksi tuntuu oudolta, että esimerkiksi keihäs yritetään saada lentämään poikittain, tai peräti se, että heiton pituutta yritetään lisätä heittämällä väline väärään suuntaan.
   

  Lähtönopeuden suhteen on mielestäni epäoleellista, kuinka pitkä vauhti on, sehän riittää, että välineen lähtönopeus on suuri. Esimerkiksi kuulantyönnössä vauhtia saa pakittamalla pari kolme metriä, pyörähtämällä vähän enemmän. Aikuisten miesten kuula painaa yli seitsemän kiloa, kun taas vastaava keihäs painaa vajaan kilon.
   

  On myös merkillistä, miksei keihäänheiton erilaisia suoritustapoja ole systematisoitu. Kuulassa on selkeästi kaksi erilaista suoritustekniikkaa, mutta keihästä näytään heittävän miten sattuu.
   

  Keihään valmennustietous näkyykin olevan luokkaa, onko tukka hyvin ja näkyykö kello. Ehkä keihäänheiton taso paranisi, jos peruskoulujen fysiikan tuntimäärä lisättäisiin. Ilmeisesti nykyään luetaan liikaa fenomenologiaa, joka taas valmennustietoutena luottaa enemmän ihmeeseen kuin materiaalisiin faktoihin.
   

  Mutta toisaalta mikäs minä olen puhumaan, kun oma tulokseni keihäässä on kaksikymmentäkahdeksan metriä. Mutta harmittaa omasta ja toistenkin puolesta.
   
 • Syksyä kohti28.8.2007 klo 22:47

  Kesä 2007 on kohta ohi.  Oheinen kuva välittää vuodenajan vaihtumisen countrynäkökulmasta maatiloineen, järvineen, puutarhoineen. Omenaa kuvasin lähes epätoivoisesti, koska hedelmän saaminen näyttämään edes joltakin osoittautui lähes ylivoimaiseksi tehtäväksi.  Kuvasta voidaan joka tapauksessa nähdä, miten aikaisemmin kuvaamani omenan kukka on muotoutunut vihreäksi, erittäin kirpeäksi omenaksi.

  Syyskesä 2007

 • Museojunaristeilyllä Kaskisissa 18.8.200726.8.2007 klo 22:48

  Kaskinen on vanha satamakaupunki Pohjanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Kaupunki sijaitsee saarella ja sen perusti Kustaa III vuonna 1785. Kaskinen on väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki, asukkaita hieman päälle 1500, joista noin 70 % on suomenkielisiä ja loput ruotsin.

  Viimevuosikymmeninä kaupunkiin on ilmaantunut teollisuutta aikaisemman kaupan ja satamatoiminnan lisäksi. Muiden muassa Metsä-Botnialla ja M-realilla on tehtaat Kaskisissa.
   

  Junalla Kaskisiin pääsee Suupohjan rataa pitkin. Rata ei ole nykyään henkilöliikennekäytössä. 
   

  Kuvan lossi liikennöi väliä Kaskinen-Eskilsö. Lossi liikennöi aikoinaan myös Kärkisten salmessa, Päijänteen kapeimmalla kohdalla, Keski-Suomessa, Korpilahdella. Lossi on katoavaa kansanperinnettä, joten se kannattaa kuvata aina silloin, kun sellaisen näkee.

  Kaskinen

 • Runokamera22.8.2007 klo 23:18

  Runokamera on kätsy kapine. Se yhdistää oivasti valokuvataiteen runouteen. Tämäkin Pohjanmaa-versio laittaa runolle aidon paikallismaiseman taustaksi, pilvenhattaran ja taiteellista hämyä.

  Runokuva

 • Pohjalainen peltomaisema21.8.2007 klo 01:25

  Tällaiselta näyttää pohjalainen peltomaisema vanhalta Vaasan tieltä.

  Pohjanmaa


 • Pohjalaiset markkinat19.8.2007 klo 13:19

  Isonkyrön 1700-luvun markkinat vuonna 2007.  

  Isokyrö on reilun 5000 asukkaan kunta Länsi-Suomen läänissä Pohjanmaan maakunnassa. Nähtävyyksiin lukeutuvat muiden muassa vanha kirkko sekä Suuren Pohjan Sodan Napuen taistelun 1714 muistomerkki.
   

  Napuen taistelussa venäläiset saivat merkittävän voiton kenraali Carl Gustaf Armfeltin johtamista Ruotsin karoliinijoukoista. Taistelusta alkoi isonvihan aika.
   

  Ensimmäisessä kuvassa katsotaan pelottavaa nukketeatteriesitystä pahasta sudesta, joka syö isoäidin. Seuraavassa kuvassa taustalla näkyy pohjalaistyyliin rakennettu punainen tupa ja etualalla ruiskuhilaan takana ja sinisen auran edessä "Piikkilangan kiristäjä" eli Tourulan tehtailla muinoin rakennettu ”Valmet 20”.
   

  Sitten kirkonmäellä käydään kauppaa harmaan ja sateisen taivaan alla, ja oikeassa alakuvassa on hevonen valjastettu kärryjen eteen ihmisten kiertoajeluttamista varten.
   

  Isokyrö

 • Olen kuullut on kaupunki...11.8.2007 klo 00:07

  Tässä viikon kysymys, mistä kuva? Se on selvä, että korkealta, mutta se ei riitä. Kuva on arvokas, koska se on otettu ankarasta akrofobiasta huolimatta.


 • Seinäjoki 6-7.8.20077.8.2007 klo 23:33

  Tällaiselta näyttää Seinäjoki 6-7.8.2007. Nyt on ollut muutama lämmin päivä epävakaisen heinäkuun jälkeen. Tosin syksyn keltainen on jo näkyvissä, joten tämäkin kesä näyttää ohimenevältä ilmiöltä.

  Seinäjoki 6-7.8.2007

 • Varjoja paratiisissa4.8.2007 klo 11:50

  Laitetaanpa tähän helteiden vastapainoksi talvisia kuvia.

  Varjoja voi kuvata yhtä lailla kuin pilviäkin. Joskus varjo voi olla jopa parempi kuin sen lähde. Tosin tässä varjot ovat aivan oma maailmansa.

  Kuvan varjot ovat vuoden 2006 keväältä ja varjojen syntypaikka Seinäjoki.


  Seinäjoki, kevät 2006


 • Seinäjoki31.7.2007 klo 01:33

  Tässä näkymä Seinäjoen ytimestä. Ytimen muodostavat  tietenkin pankit, erilaiset yritykset, julkiset rakennukset ja muut organisaatiot.

  Seinäjoki on kasvava kaupunki, se on kasvanut jo vuosikymmeniä. Siksi täällä rakennetaan paljon ja moni pelto ja erämaa-alue onkin tätä nykyä uusi asutuskeskus tai kaupunginosa.

  Seinäjoki City

Älypää tiedottaa

 • Hyppää kirjavalle 60-luvulle!

  13.2.2020

  Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan ja seuraava pysäkki on kirjava 60-luku! Tällekin vuosikymmenelle mahtui paljon kaikenlaista: suomalaista ja kansainvälistä iskelmää, Euroviisuja, Bond-elokuvia, nuorisomuodin uusia tuulia, Kekkosta, avaruuslentoja, hienoja urheilusuorituksia, ja koko Suomea järkyttänyt Bodomin telttasurma. Tämä kaikki ja paljon muuta löytyy Älypään Vuosikymmenet-visasta!

  Mukavia pelihetkiä 60-luvun parissa!

 • Tee matka 50-luvulle Vuosikymmenet-visassa

  22.1.2020

  Helsingin olympialaiset ja Armi Kuuselan kruunaaminen Miss Universumiksi olivat suomalaisille 50-luvun huippuhetkiä! Maailmaa valloitti rock and roll, Elvis sai etenkin naisyleisön sekaisin ja useat kirjallisuuden klassikot näkivät päivänvalonsa. Tee nojatuolimatka 50-luvulle Älypään Vuosikymmenet-visan uudessa osiossa!

 • Kokeile uutta Älytristä!

  20.1.2020

  Olemme julkaisseet uuden version suositusta Älytris pelistämme. Peli ei enää vaadi Adobe Flash playeria toimiakseen, joten voit pelata sitä myös mobiili- ja tablet-laitteellasi.

Lue lisää tiedotteita