Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 731 kpl
 • Söderfjärden12.6.2007 klo 00:51

  Pohjanmaa on tasainen. Täällä ei juuri ole vuoria. Sen sijaan pari suurempaa kuoppaa löytyy. Suurin on tietenkin Lappajärvi, kraateri, jonka läpimitta on 17 - 23 kilometriä. Toinen, kuvassa oleva kuoppa, on Söderfjärden, joka on huomattavasti pienempi, ainoastaan 5 - 6 kilometriä läpimitaltaan.

  Sulvan, osa Mustasaaren kuntaa, länsipuolella oleva Söderfjärden on syntynyt n. 560 milj. vuotta sitten syntyneestä meteoriittikraatterista. Kraatterin pohja on enimmillään n. 300 m:n syvyydessä.

  Eka kuva näyttää kuinka kivi putoaa ja alla on näkyvissä putoamisen tulos eli suuri kuoppa. Toisessa yläkuvassa on näkymä kraaterin reunalta viereiseen kaupunkiin. Ja vasen alakuva näyttää, miltä kraateri näyttää nykyään. Oikea alakuva on niin ikään näkymä ympäristöön kraaterin reunalta. • Kesän 2007 kauneimmat9.6.2007 klo 18:42

  Kesän eteneminen on pakottanut minut jälleen kuvaamaan puutarhan kauneimmat kukat. Valitut on valittu huippupisteillä.
  Mitä tahansa ruohonkortta ei ole kelpuutettu.

  Tosin kauniin kuvan esittäminen tietokonenäytöllä on onnenpeliä. Koskaan ei tiedä, millaisella vehkeellä ja minkälaisin asetuksin vastaanottaja kuvaa katselee.

  Pieni kuva ei tee aina oikeutta itse asialle. Suuri taas ei mahdu minnekään. Putoaa vielä pöydälle tai juuttuu verkkoon. Eikä alunperinkään pienenä otettua kuvaa voi mielinmäärin suurentaa ilman että kuva huononee ratkaisevasti.

  Toivottavasti kuva säilyy. Kohta on nimittäin lakastumisen aika.

   

   


 • Provinssi 20077.6.2007 klo 09:42

  Tässä uunituoretta tietoa Provinssirockin alkuvalmisteluista.

  Ensimmäinen kuva kertoo, millaisella stagella artistit esiintyvät. Koju on pystytetty vanhalle potkupallokentälle joen rantaan. 

  Toinen kuva kertoo mitä ilmeisimmin ilmakitaroiden tai vastaavien ripustamistapahtumasta, koskapa Pekka Niskalta näyttävä kone siinä on näkyvillä.  

  Kolmas kuva näyttää, millainen aitaus tapahtuman ympärille rakennetaan. Sen tarkoitus saattaa olla veneeristen tautien leviämisen estäminen The Cityn puolelle.
   

  Neljäs kuva muistuttaa Kwai -joen siltaa. Rakennelma näyttää luodun tilaisuutta varten, koska paikalliset havainnot eivät tue väitettä, että silta olisi ollut siinä normaalisti.
      


 • Quattro stagioni5.6.2007 klo 12:15

  Kameratutkielmani Seinäjoesta jatkuvat. Tällä kertaa kuvat ovat viime syksyltä, siis vuodelta 2006. Edelliset vuodelta 2005. Kartanon kuva on pariviikkoinen. Jutun otsikkoon täsmennystä sikäli, että kuvassa on kolme syksyä ja yksi talvi. 

  Ajatukseni on pelkistää kuva oleelliseen. Näin kuvasta saadaan mielenkiintoinen. Ihme kyllä. Pikselihirviökamera tallentaa maisemasta kaiken, tai niin paljon kuin se jaksaa niellä, mutta suuri osa tallennetusta on tarpeetonta. Sitä pitää karsia. 
   

  Tosin ihmisen maku vaihtelee, samoin tilanteet ja kuvan käyttötarkoitukset. Voihan olla, että esimerkiksi auton kuvaamisessa on oleellista saada esiin kaikki mahdollinen kiilto, mikä kalliista autosta löytyy. Ainakin autoesitettä lukiessa päätyy helposti moiseen johtopäätökseen.

  Seinäjoki 
   
 • Seinäjoki3.6.2007 klo 23:17

  Seinäjoki tunnetaan rokista ja tangosta. Mutta täällä on myös luonto lähellä. Allaoleva kuva esitteleekin Seinäjokea luonnonmukaisena. 

  Kuva esittää Seinäjokea läheltä keskustaa. Vasen yläkuva esiintuo Seinäjoen järvimäiset piirteet vesikasvillisuuden muodossa. Joessa on järven tapaan myös useita uimarantoja.
   

  Oikea yläkuva esittää Törnävän puistoaluetta. Se on samalla myös Törnävän leirintäalue. Törnävä on Seinäjoen kaupunginosa hieman keskustasta etelään. Provinssirock pauhaa yleensä juuri Törnävällä.
   

  Vasemmalla alhaalla on kuvattuna Seinäjoki Sunset. Se todistaa, ettei aurinko suinkaan laske mereen, vaan Seinäjokeen. Aihetta kuvatessani ajattelin sävelmää Ilta Välimerellä. Mielestäni Seinäjoki Sunsetin voisi vallan mainiosti säveltää myös.
   

  Oikealla alhaalla oleva kuva on otettu suunnilleen samoihin aikoihin kuin vasemmalla alhaalla oleva kuva. Aurinko on laskemassa ja kamera on tallentanut hieman jäljelle jäänyttä väriä eli heijastuksia.


  Seinäjoki


 • Törnävän kartano2.6.2007 klo 20:18

  Törnävän kartano, toiselta nimeltään Östermyran kartano, sijaitsee Seinäjoen keskustasta muutaman kilometrin etelään, joen rannassa. Kartanon perusti Abraham-Wasastjerna perustamansa rautaruukin yhteyteen. Rautaruukki on perustettu 1798 ja kartano 1806. Rautaruukki on ollut aikanaan maan johtava kankiraudan tuottaja. 

  Sittemmin ruukin yhteyteen on rakennettu ruutitehdas vuonna 1825. Ruutia tehtaassa tuotettiin 1800-luvun puolivälin tienoilla, Krimin sodan aikoihin, jopa 100 000 kiloa vuodessa. 

  Kartanon on perustanut Wasastjernan suku ja suvun hallussa kartano on ollut aina 1860 ja 1870-luvuille, jolloin omistajat joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin ja joutuivat myymään kartanon Henkivakuutusyhtiö Kalevalle vuonna 1890. 

  1903 kartano siirtyi hovioikeudenasessori Konstantin Törnuddin omistukseen. Hän nimesi kartanon Törnäväksi syntymäpaikkakuntansa Tyrvään ruotsinkielisen nimen mukaan. Törnudd testamenttasi kartanon Seinäjoen kunnalle 1925. Tätä nykyä kartano on Seinäjoen kaupungin juhlahuoneisto ja edustustila.


  Törnävän kartano


 • Valokuvaus harrastuksena31.5.2007 klo 08:39

  Valokuvaus nykyaikana on mielenkiintoinen harrastus. Uusi digitaalitekniikka on avannut valokuvaukselle uusia, ei-materiaalisia ulottuvuuksia. Tosin vielä elää käsitys, että "hyvät vehkeet" ovat edellytys hyville kuville, mutta näin ei välttämättä ole. Digitaalitekniikan kehitys on joka tapauksessa johtanut siihen, että kameran hinta tuskin on este harrastuksen aloittamiselle.

  Käsitykseni mukaan laitteella on vain pieni osa valokuvauksessa. Keskeistä on se, että laite on riittävä kuvan materiaalin tuottamiseksi. Varsinainen kuvan tekeminen alkaa vasta kuvan ottamisen jälkeen.

  Kamera on verrattavissa taiteilijan käyttämiin väreihin, pensseliin ja alustaan, jolle kuva maalataan. Saman katson pätevän myös valokuvaukseen. Ei pelkillä väreillä ja laitteilla saa tehdyksi itse kuvan ideaa. Kamera toistaa vain sen, minkä se annetuilla säädöillä "näkee."

  Toisaalta valokuva ei myöskään ole kuva siinä mielessä kuin joku aika sitten. Kuvia katsellaan nykyisin paljon näytöltä tai niitä heijastetaan kankaalle. Erilaiset kuvan esittämistavat vaativat sen, että kuvaa joudutaan käsittelemään joka tapauksessa.

  Digitaalikamerat ovat kumminkin vielä kehityksensä alkutaipaleella, sillä ne ovat isoja, hitaita ja kömpelöitä. Nykyaikaisen maailman ilmiöiden vangitseminen onnistuu niillä vain rajallisesti. Hitailla laitteilla ei ehdi ajan hermolle. Maailma ei pysähdy odottamaan. Eikä kukkokaan laula käskien, tiettävästi.


 • Paras kesätanssi29.5.2007 klo 14:55

  Paras kesätanssi on ehdottomasti englantilainen valssi. Se on siisti ja tyylikäs tanssi. Sitä voi suositella jopa menetelmäksi tutustua anoppiinsa.

  Rumba sopii elämän kevääseen. Sillä tuskin on paljon annettavaa jo elämän seesteistä aikaa eläville. Rumba on kosiotanssi ja mitäs ihminen semmoisella tekee, jos sokerikaan ei sula enää suussa.

  Pasodoble on tehty eteläpohjalaiseen temperamenttiin. Täällä on paljon lihakarjan kasvattajia, joten härkien kanssa taistelu on jokapäiväistä.

  Sambasta tulee mieleen sambakarnevaalit, jotka - aivan henkilökohtaisena mielipiteenä - ovat paljon mukavampaa katseltavaa kuin esimerkiksi Tangomarkkinat, jotka jo nimenä aiheuttavat kylmiä väreitä. En kyllä sano mihin.

  Quickstep on tyypillinen yritysjohdon tanssi. Se on nopeatempoinen ja poukkoileva, kuten tulosjohtaminen, joten quickstep istuu yrityksen imagoon siinä missä joku pimeän polkkakin.

  Slow foxtrot on hämäläinen tanssi. Se on vaativa eikä sovi hötkyilijöille. Esimerkiksi eteläpohjainen temperamentti on aavistuksen hötkyilevämpi kuin hämäläinen, joten en suosittele slowfoxia edes puukkohippojen taustamusiikiksi.

  Jive taas on tyypillistä countrymusiikkia. Se muistuttaa riihenpuintia ja siinä tulee hiki.

  Wienin valssista kukaan ei tiedä, mitä varten se on tehty. En minäkään. Sen idea on kumminkin kiertää tukka putkella ympäri salia.

  Cha cha on niin ikään tanssi, josta kukaan ei tiedä, mitä sillä tehdään. Luultavasti sillä karkotetaan variksia puutarhasta.

  Tango on nykimisoireista kärsiville tehty liikunnan muoto. Siinä nyrjäyttää helposti päänsä, jos ei ole varovainen.


 • Pukkilansaari27.5.2007 klo 23:17

  Näyttää siltä, että myös Pohjanmaalla on tanssilava, Pukkilansaari. Tämä löytyy Isokyröstä, Kyrönjoen saaresta. Joen rannan ja saaren välillä on lossikuljetus n. 60 m.

  Lavan strategiset tiedot ovat seuraavat: lattia: 350 m², suorakulmio, lakattua koivua, lisäksi katettu ulkolava 10×12 m, liukasteena PVC-pulveri (ei booria).

  http://huvi.fi/p/49.html

  Isokyrö mainitaan Suomen kunnaksi joka sijaitsee Pohjanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä.


  http://fi.wikipedia.org/wiki/Isokyr%C3%B6


 • Katoavaa kansanperinnettä25.5.2007 klo 16:12

  Tanssilavakulttuuri, katoavaa kansanperinnettä? Näin, ikävä kyllä, on. Onneksi tanssinharrastus lienee lisääntymässä, kiitos "Tanssii tähtien kanssa"-ohjelman. Tosin ohjelma antaa tanssista varsin omalaatuisen kuvan, viimeisin jopa skandaalin, mutta näkihän katsoja sentään edes jotakin, lähinnä kumminkin kilpatanssia.

  Perinteinen tanssilava on mielestäni nimenomaan järven rannalla, ei missään city-ympäristössä vapaa-ajan keskuksen nimellä, tai mikä vielä kauheampaa, jonakin tanssicenterinä.

  Ainoa mitat täyttävä tanssilava taitaa tätä nykyä olla Rutalahden Letkaliiteri, vanha heinälato Keski-Suomessa. Se on suorastaan idylli. Kesällä, jolloin se on ainoastaan toiminnassa, se on jopa lievästi kansainvälinen.

  Suorastaan rikos tanssikulttuuria kohtaan on tehty Jyväskylässä, jossa Koivurannan tanssilavan paikalla röyhyää turvevoimalaitos.

  Tokipa järvenrantaidylliin perustuvia tanssiravintoloitakin löytyy. Rantasipit tiettävästi on rakennettu vesistön äärelle. Tosin parhaana pidän Heinolan Kumpelia.

  Naapurivaarassa on maisemallisesti upea tanssipaikka, mutta valitettavasti sieltä puuttuu järvi.
Älypää tiedottaa

 • Yhteisövisat päivittyivät

  8.10.2019

  Olemme päivittäneet tänään Älypään yhteisövisojen pelimoottorin uuteen versioon, joka ei vaadi selaimeen asennettavaa Adobe Flash playeria toimiakseen. Voit nyt pelata Älypään yhteisövisoja vaikkapa älypuhelimellasi!

 • 1930- ja 1940-luvut lisätty Vuosikymmenet-visaan

  2.9.2019

  Kuinka hyvin tunnet 1930- ja 1940-lukujen tapahtumat? Älypään Vuosikymmenet-visa jatkaa kulkuaan seuraaville vuosikymmenille, joten käy testaamassa, mitä kaikkea tiedät tuosta aikakaudesta. Mukavaa aikamatkaa menneeseen!

 • Kokeile uutta Klondike-pasianssia!

  3.7.2019

  Olemme päivittäneet suositun Klondike-pasianssimme uuteen versioon. Päivitetty versio toimii myös tablet- ja mobiililaitteilla.

Lue lisää tiedotteita