Blogi - Phil Decker - Ihmiset - Älypää ilmaiset nettipelit ja tietovisat

Suomen järkevimmät tietovisat ja nettipelit.


Blogin nimi: Maailma sanoin ja kuvin

Blogi aloitettu: 25.5.2007
Blogimerkintöjä: 758 kpl
 • Musta ja valkoinen15.9.2007 klo 03:30

  Säästäminen on ollut vuosikymmeniä suomalaiskansallinen hyve. Siksi jatkan perinnettä poistamalla kuvasta värin. Säästän siis väriä. Luopumalla värin tämänhetkisestä kulutuksesta voinemme kenties saada värikylläisemmän tulevaisuuden. Ainakin talousteorian kulutuksesta syrjäänpanemisen periaate antaa viitteitä tähän suuntaan. Kuva piirtää näkyviin hieman epätyypillisiä eteläpohjalaisia maisematyyppejä, ja onpa kuvaan päässyt Törnävän tanssilavakin.

  Maisemat Etelä-Pohjanmaa

 • Napoleonin mopo?11.9.2007 klo 16:15

  Kokeilinpa uutta grafiikkakameraa, joka on erityisen kätevä moottoripyörien kuvaamisessa. Tosin kaksipyöräiset ovat muuttuneet viimevuosina siksi paljon, ettei nykyään voi olla varma siitä, onko korppusaha korppusaha vai oikea moottoripyörä.

  Moottoripyörät

 • Nurmon Paukaneva9.9.2007 klo 02:57

  Paukaneva on noin 600 hehtaarin kokoinen keidassuo Nurmossa. Alueella on harjoitettu tervanpolttoa 1700- ja 1800-luvuilla. Kansalaissodan aikana alueella mainitaan teloitetun muualta Suomesta tuotuja punavankeja. Nykyinen pitkospuureitti on ajalta 1999-2000. Jo 1700-luvun alussa nevalla on ollut pitkospuut, mutta ne ovat palaneet metsäpalossa 1752. 

  Kuvassa näkyvät pitkospuut ja näkötorni. Vasemmalla alhaalla kuvassa häämöttää Seinäjoki, tarkemmin Jouppilanvuori eli Joupiska, joka on Seinäjoen korkein kohta, 118 metriä merenpinnasta. Mäki sijaitsee Jouppilan kaupunginosan alueella. Vuoren eli kukkulan päällä on hyppyrimäki ja mastoja, kuten kuvakin kertoo, jos katsoja on erityisen tarkkanäköinen.

  Paukaneva

 • Einarin polkupyörä5.9.2007 klo 19:23

  Tässä joitakin huomionarvoisia näkökohtia polkupyörän suunnittelijoille, havainnot Juicen: 

  - sullahan on umpikumirenkaat, miten tolla fillarilla naisten kanssa hengaa

  - ja sullahan on feminiinimankeli,  ei putkellesi istu kukaan enkeli
   

  Einarin polkupyörä


 • Flower power3.9.2007 klo 12:12

  Tässä tikkelperi ja kukkia piristykseksi pimenevään syksyyn.

  Tikkelperi, karviainen. Se on kyökkisuomea, kuten esimerkiksi sörsseli, sumppi, tampuuri yms. Kyökkisuomi on hyvä hallita siinä missä muutkin kielet.

  Kukat

 • Mysteeriöt, Vol 131.8.2007 klo 21:13

  Keihäänheitto on yksi luomakunnan mysteeri. Ainakin itselleni ratkaisemattomaksi arvoitukseksi on jäänyt näkemieni heittojen logiikka: ajatus siitä, miten saada poikittain oleva keihäs lentämään pitkälle. Tämä on tietysti vain yksi keihäänheitoksi sanotun urheilulajin ihmeistä. 

  Olen ollut luulossa, että heittolajien tärkeimmät elementit ovat välineen lähtönopeus ja se, että välineellä on optimaalinen lentorata. Siksi tuntuu oudolta, että esimerkiksi keihäs yritetään saada lentämään poikittain, tai peräti se, että heiton pituutta yritetään lisätä heittämällä väline väärään suuntaan.
   

  Lähtönopeuden suhteen on mielestäni epäoleellista, kuinka pitkä vauhti on, sehän riittää, että välineen lähtönopeus on suuri. Esimerkiksi kuulantyönnössä vauhtia saa pakittamalla pari kolme metriä, pyörähtämällä vähän enemmän. Aikuisten miesten kuula painaa yli seitsemän kiloa, kun taas vastaava keihäs painaa vajaan kilon.
   

  On myös merkillistä, miksei keihäänheiton erilaisia suoritustapoja ole systematisoitu. Kuulassa on selkeästi kaksi erilaista suoritustekniikkaa, mutta keihästä näytään heittävän miten sattuu.
   

  Keihään valmennustietous näkyykin olevan luokkaa, onko tukka hyvin ja näkyykö kello. Ehkä keihäänheiton taso paranisi, jos peruskoulujen fysiikan tuntimäärä lisättäisiin. Ilmeisesti nykyään luetaan liikaa fenomenologiaa, joka taas valmennustietoutena luottaa enemmän ihmeeseen kuin materiaalisiin faktoihin.
   

  Mutta toisaalta mikäs minä olen puhumaan, kun oma tulokseni keihäässä on kaksikymmentäkahdeksan metriä. Mutta harmittaa omasta ja toistenkin puolesta.
   
 • Syksyä kohti28.8.2007 klo 22:47

  Kesä 2007 on kohta ohi.  Oheinen kuva välittää vuodenajan vaihtumisen countrynäkökulmasta maatiloineen, järvineen, puutarhoineen. Omenaa kuvasin lähes epätoivoisesti, koska hedelmän saaminen näyttämään edes joltakin osoittautui lähes ylivoimaiseksi tehtäväksi.  Kuvasta voidaan joka tapauksessa nähdä, miten aikaisemmin kuvaamani omenan kukka on muotoutunut vihreäksi, erittäin kirpeäksi omenaksi.

  Syyskesä 2007

 • Museojunaristeilyllä Kaskisissa 18.8.200726.8.2007 klo 22:48

  Kaskinen on vanha satamakaupunki Pohjanmaan maakunnassa, Länsi-Suomen läänissä. Kaupunki sijaitsee saarella ja sen perusti Kustaa III vuonna 1785. Kaskinen on väkiluvultaan Suomen pienin kaupunki, asukkaita hieman päälle 1500, joista noin 70 % on suomenkielisiä ja loput ruotsin.

  Viimevuosikymmeninä kaupunkiin on ilmaantunut teollisuutta aikaisemman kaupan ja satamatoiminnan lisäksi. Muiden muassa Metsä-Botnialla ja M-realilla on tehtaat Kaskisissa.
   

  Junalla Kaskisiin pääsee Suupohjan rataa pitkin. Rata ei ole nykyään henkilöliikennekäytössä. 
   

  Kuvan lossi liikennöi väliä Kaskinen-Eskilsö. Lossi liikennöi aikoinaan myös Kärkisten salmessa, Päijänteen kapeimmalla kohdalla, Keski-Suomessa, Korpilahdella. Lossi on katoavaa kansanperinnettä, joten se kannattaa kuvata aina silloin, kun sellaisen näkee.

  Kaskinen

 • Runokamera22.8.2007 klo 23:18

  Runokamera on kätsy kapine. Se yhdistää oivasti valokuvataiteen runouteen. Tämäkin Pohjanmaa-versio laittaa runolle aidon paikallismaiseman taustaksi, pilvenhattaran ja taiteellista hämyä.

  Runokuva

 • Pohjalainen peltomaisema21.8.2007 klo 01:25

  Tällaiselta näyttää pohjalainen peltomaisema vanhalta Vaasan tieltä.

  Pohjanmaa


Älypää tiedottaa

 • Tiedätkö mikä on maailman yleisin roska?

  3.6.2020

  Tiesitkö, että maailman yleisin roska, tupakantumppi, on ympäristömyrkky. Olemme kehittäneet yhdessä Suomen ASH ry:n kanssa Tupakoinnin ympäristövaikutukset -visan jossa voit testata kuinka paljon tiedät tupakoinnin ympäristövaikutuksista.

 • Millainen insinöörit olisit?

  25.5.2020

  Kiinnostaisiko tietää minkä alan insinööri voisit olla? Voit nyt selvittää tämän uudessa Tulevaisuuden insinööri -testissämme! Testin jälkeen voit osallistua 50 euron arvoisten SuperLahjakorttien arvontaan.

  Testi on kehitetty yhteistyössä Insinööriliitto IL ry:n kanssa.

 • Hyvää äitienpäivää!

  10.5.2020

  Älypää haluaa toivottaa kaikille äideille oikein hyvää äitienpäivää!

  Muista myös kokeilla Älypään perinteistä Äitienpäivä-visaa.

Lue lisää tiedotteita